Public Republic Art Studio

Честит 24-ти май!

24 май, 2012 от · Няма коментари

kiril i metodii
Снимка: Михал Орела

Спорен е съставителят на кирилицата – славянското писмо, наследило глаголическата азбука, разработена от светите братя Кирил и Методий – но за най-вероятен неин създател се сочи техният ученик св. Климент Охридски. Според средновековни исторически извори именно Климент измисля и още по-опростен вариант на глаголицата, базирана на гръцкото писмо, и затова някои историци сочат и трета славянска писменост – “климентицата”.

Над 50 езици и регионални наречия в Европа и Азия са построени на основата на кирилицата, а по последни данни тя е официалната писмена система на 252 млн. души на двата континента. Около половината от тях живеят на територията на Русия.

Макар не повече от шепа милиони българи да си служат с нея, приносът на България в развитието и запазването на кирилицата е неоспорим. Защото писмото не е просто куп безжизнени графични знаци. То определя ритъма на речта ни, а оттам и този на живота и културата ни. Без звучния български език шедьоври като “Под игото”, “На прощаване”, “Бай Ганьо”, “Гераците”, “Криворазбраната цивилизация”, “Опит за летене”, песни като “Моя страна” или “Кукла”, симфонията “Вардар” и още много, биха останали завинаги непрочетени, нечути, незапомнени.

Без българския език словото на държавници като Иван Гешов или литературоведи като д-р Кръстьо Кръстев би останало неизречено и нечуто. Без него Освобождение нямаше да има, защото и призивите на Раковски, Ботев и Левски биха изчезвали в тъмата на игото миг след изказването им.

Възраждането на българските литература, култура и изкуство, на което сме свидетели днес, нямаше да бъде възможно, а проекти като Public Republic – непознати на света.

Защото без езика няма минало и бъдеще.

Няма живот.

Само уважавайки и опазвайки езика си, ще вървим напред. Затова в Деня на славянската писменост и култура Public Republic ви желае много споделени мигове в общуването с близки и приятели, както и много нови срещи, възможни именно заради общата ни азбука. Всяка такава вълнуваща среща ще запазите завинаги в сърцата си, а чрез славянската писменост можете да споделите и с целия свят.

Честит 24-ти май!

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай