Public Republic Art Studio

Банско Джаз 2012 – Александрина Симеон Квинтет

25 май, 2012 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с Александрина Симеон

Jazz Festival Bansko

През месец август 2012г. предстои 15-ия Международен Джаз Фестивал в Банско. Както и през предишните години, музиканти от висока класа ще зарадват гостите и жителите на Банско със своята музика. В нашата поредица „Банско Джаз” бихме искали да Ви представим някои от тях.

Днес имате възможността да прочетете интервю с групата Александрина Симеон от АЛЕКСАНДРИНА СИМЕОН КВИНТЕТ, които ще гостуват тази година на Фестивала.

01
Александрина Симеон Квинтет от ляво на дясно: Ули Фидлер, Даниел Марк Еберхард, Александрина Симеон, Щефан Холщайн, Том Щепих, снимка: Ирис Вагнер

Как се стигна до поканата за Банско Джаз 2012г.? За първи път ли ще участвате?

Да, това ще е първото ми участие на Джаз Фестивала в Банско с моя квинтет.

След като изпратих диск и материал за нас бях одобрена и поканена от д-р Илиев да участвам в 15-ото издание на Фестивала. Много се зарадвах на тази възможност да представя моя нов диск с авторски песни и композиции на публиката в Банско.

На 8-ми август ще бъдем на сцената на Банско Джаз, а на следващия ден заминаваме за София, където сме поканени от посолството на Германия да изнесем концерт.

04

Вие работите и живеете в Германия. Каква е Вашата връзка с България?

Аз съм от Варна и цялото ми семейство е тук. Поне един път в годината идвам в България, за да видя дядо си, който остана сам. Разбира се, чуваме се и по телефона редовно. Връзките са доста интензивни.

Какви са Вашите планове през 2012г.?

Ще имаме много концерти в Аугсбург, където живеем всички от квинтета. Ще участваме и на един много известен фестивал (Tollwood) в Мюнхен, който се провежда два пъти в годината.

Освен на фестивала в Банско ще бъдем преди това във Варна, моят роден град, където още от сега роднини и приятели ни чакат с нетърпение. За пръв път ще могат много хора от Варна да ме чуят на живо.

Как бихте се описали като личност?

Обичам свободата и може би затова пея джаз, където като музикант и изпълнител съм свободна и мога да правя каквото поискам. Разбира се, това се случва на базата на известна структура.

Също така се интересувам от различни култури. С България връзката ми е най-силна, но тук имам възможност да работя с африканци и се запознах с африканската музика, а също и с латино американски ритми. Различен вид музика ме интересува.

За какво мечтаете?

Мечтая да достигна с моята музика много хора, да мога да предам на публиката това което чуствам.

С този квинтет за първи път ще мога да изпълня в България мои композиции и песни, което ме радва много и е също една моя мечта.

Свирите ли още на цигулка?

Почти 15 години се занимавах много интензивно със свиренето на този прекрасен инструмент, но за съжаление не съм свирила отдавна. Много бързо се загубва техниката на свирене, защото пръстите загубват бързината без тренинг и свирене всеки ден.

Има планувана изненада в следващите ми проекти, при които може би ще има мое соло на цигулка…

Александрина, благодаря много за интервюто и до скоро в Банско!

03

АЛЕКСАНДРИНА СИМЕОН КВИНТЕТ са

Александрина Симеон – вокали, композиции, текст
Щефан Холщайн – кларинет, саксофон
Даниел Марк Еберхард – пиано, акордеон
Ули Фидлер – контрабас
Том Щепих – барабани, перкусия

Александрина Симеон
(вокали, композиции, текст)

Александрина Симеон е израснала в музикално семейство (родители – оркестрови музиканти, баба – оперна певица). Започва да свири на цигулка на 5 години, слуша оперните репетиции на баба си, а след това пее ариите сама, пред огледалото.

Българската певица, работеща и живееща в Аугсбург, издава и първия си солов проект “корени и влияние”, в който е избрала мелодии от родината си и ги комбинира с влияния от цял свят. Хора и култури, които са оставили следа и характеризират музиката й през последните години, се сливат в текстовете и композициите на певицата. Български ритми и мелодии посрещат джаз хармонии, латиноамерикански дух отговаря на прочувствени вокални пасажи, а африкански ритми обогатяват и вдъхновяват. Основната тема обаче е и остава любовта към джаза.

www.alexandrina-simeon.de

Даниел Марк Еберхард
(пиано, хамонд, акордеон)

Доцент по популярна музика в университета в Аугсбург (Леополд-Моцарт-Център) Даниел Марк Еберхард печели многократно награди като джаз пианист. Той ръководи Уни Биг Бенд в Аугсбург и участва като пианист в джаз, поп и класически ансамбли, а също така и в радио-телевизионни продукции (BR, ZDF). През 2005г. печели награда за джаз и композиции на град Аугсбург.

www.daniel-eberhard.de

Щефан Холщайн
(кларинет, саксофон)

Щефан Холщайн учи класически кларинет при Карл Хайнц Хаан, бивш соло кларинетист на Мюнхенската филхармония. Посещава студията на Атила Цолер във Вермонт, на Ли Кьониц и Клифорд Джордан в Ню Йорк. Неговият репертоар е голям: от музиката на Джанго Райнхардс със състава “Cordes Sauvages” (Samois-Festival) – неговото собствено класическо трио, до модерни джаз проекти на басиста Ули Фидлер (Tre Pane) и на барабаниста Уолтър Битнер (Zackedy Music). През 1995г. печели баварската награда за джаз кларинетист.

Ули Фидлер
(контрабас, е-бас)

Ули Фидлер следва контрабас и е-бас в университета в Кьолн. Често е ангажиран като басист в студия, но също така участва и в различни ансамбли и проекти, от джаз и попмузика до етномузика и мюзикъли. Досега е имал седем концерта в Европа заедно с Карлос дел Джънко от Канада. Като басист участва в няколко музикални продукции като „Rent“, „Robin Hood“ (CD-продукция с Лондонския филхармоничен оркестър), „Jesus Christ Superstar“, „Rocky Horror Show“, „Johnny Cash: Man In Black“.

Ули е активен композитор. Пише музиката за театралната продукция „Джаз диригент“ и е номиниран за награда на немската асоциация за плочи. С неговото трио издава два албума при Nagel Heyer Records.

www.ulifiedler.de

Том Щепих
(барабани, перкусия)

Том Щепих следва ударни инструменти и перкусия в музикалната академия в Лос Анжелис при Ралф Хъмфри, Марк Шулман и Майкъл Шапиро. Често е на турнета из Европа, като едно от последните е с Морган Финли. Участва в радио-телевизионни продукции и е предпочитан барабанист за CD-продукции в студия. Том участва в различни по стилистика ансамбли (рок, поп, джаз, театър и вариете). Ръководи перкусионния ансамбъл “backClap”.

Рубрики: Frontpage · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай