Public Republic Art Studio

Красотата на света, която искам да споделя с всички

19 май, 2012 от · Няма коментари

Изложба-живопис на Мая Бокова в Национален арт център Форум

Maya Bokova

Изложбата на Мая Бокова се откри на 19 април 2012 г. в артистичните пространствата на галерия Форум. В дните след откриването художничката посрещаше гости пред статива в галерията и така всеки имаше възможност да надникне в творческия процес на Мая, която с любов рисува своите платна.

Maya Bokova

Очакваме изложби на Мая в Севлиево, после и в Пловдив, където тя ще гостува по покана на галерия „Жорж Папазов” през месец октомври, 2012 г.

Мая Бокова подготвя като подарък своя картина за кмета на Сиалтъл. Картината ще бъде поднесена през месец юли, а в края на годината ще бъде открита и експозиция на художничката в най-големия град на американския щат Вашингтон.

Maya Bokova

Ето какво казва Мая Бокова за себе си:

„Много хора считат, че творчеството е вродена или магическа способност. Аз не мисля така. Благодаря, че имах възможността да се уча и да развивам тази своя способност. Аз живея чрез сетивата и емициите си. Те буквално ме изстрелват в една вселена от чувства, мисли и идеи, които искам да изразя в моите картини.

Maya Bokova

Започна ли да рисувам, изгубвам представа за време, вкарвам цялата си душа и сърце в картината. Обичам магичните изгреви и залези, спокойствието и красотата на природата. Радват ме цветята, дърветата, окичени с розов цвят, облаците в небето или пък водата с оглеждащата се в нея природа.

Maya Bokova

Всичко това ме кара да възкликвам така, все едно ги виждам за първи път в живота си. Всеки път, когато ги рисувам, се получава различно. Важно е аз да се радвам на живота около мен и да виждам изненадващата красота на света по начин, който искам да споделя с всички.”

Maya Bokova

Кратки биографични данни

Мая Йорданова Бокова е родена през 1968 г. в Дупница, но идва в София още като ученичка в Техникума по строителство и архитектура. През 1994 г. завършва Университета за строителство и архитектура, спец. инженер-конструктор.

След дипломирането си създава Агенция за недвижими имоти „Декрис”, която работи и днес. Интересува се от дизайн и вътрешно оформление на жилища. За нея е много важна естетическата страна на интериора, облеклото и средата, която ни заобикаля.

Обича да рисува още от дете, има награди от международни конкурси за детска рисунка. Заниманията й с йога я насочват както към вглъбяване в себе си, така и към изостряне на сетивата към това, което ни заобикаля. Обича да пътува и да се вглежда в красотата на природата и сътворената от човека урбанистична среда, архитектурата, паметниците на културата и изкуствата. Чувства необходимост да изрази отношението си към преживяното в образи.

От две години започва да рисува под ръководството на Страхил Ненов, преподавател в Художествената академия. Сюжетите на картините й са много разнообразни, провокирани от моментни емоции, състояния и преживявания. Работи с маслени и акрилни бои.

Нейни картини притежават частни колекции в България, Франция, САЩ, Германия.

Изложбата в арт център Форум ще продължи до 19 май 2012 година.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай