Public Republic Art Studio

Международен Фестивал на хумора – Габрово 2012

16 май, 2012 от · 1 Коментар

Йонка Бакърджиева-Агалова

Карнавал по някое време или… смях през май край Янтра

Срещата на изкуството и смеха понякога поражда чудесни неща. Едно от тях е габровският фестивал на Хумора.

kotka

Котка без опашка, опашка за котки, часовник наобратно, хора с маски, без маски, на кокили, с токчета, без обувки… на точки, райета, карета… всякакви разни и никакви скучнообразни. Ако имате чувство за хумор, значи със сигурност ви има в списъка с гостите.

Габровският фестивал на хумора е международен форум, в който изкуство и хумор просто се сливат в една идея, едно настроение с много лица и цветове. Театър, кино, живопис, музика, танци….всички изкуства, представени в сатирична гама, изпълват седмицата преди карнавала.

А и единствено в Габрово може да отидите на гости на хумора и сатирата, защото тук е техният дом. Практичен съвет: хубаво е да си носите лъжица от вкъщи, защото габровската е с дупка в средата…

karnaval

По традиция карнавалът се провежда през третата събота на май, а тази година това се пада точно на 19 май. Митът за пестеливостта на габровци сега има съвсем нов прочит, тъй като домакините посрещат гостите си с програма на три сцени и то през цялата седмица от 14 до 19 май.

Габровци дори вече си облякоха паметника на Рачо Ковача в реката за празника… ,а знаете, колко плат отива да облечеш цял паметник.

За всекиму по нещо, това е идеята. “Дикс бенд парад”, групи като “Остава”, „Мастило“, „Мери бойс бенд“, Деян Петрович – Биг Бенд Сърбия, Мишо Йосифов секстет, танцова формация от Турция, фолклорен спектакъл, стари градски песни….

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ е домакин на Международния фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT“.

За финалния празничен концерт на Голямата сцена след карнавалното шествие се очакват: Графа, Милена Славова, Светльо and the legends… и още Горещи изненади.

karnaval 2

Във фестивала няма да липсват и екстремни моменти като Challenge Street DH – първото състезание в градска среда от този тип, екстрийм атракции над р. Янтра, спортни демонстрации… Национален карнавал -ревю на котки, детски концерти, изложби, “Нощ в музея” и още изнендади присъстват в програмата на тазгодишния фестивал.

Особен интерес буди станалият вече традиционен бирфест – специфично, иновативно културно преживяване, на което мало и голямо се сбира на площада и се наслаждава на специалната програма на голямата сцена, отпивайки от любимото си пенливо питие.

Кулминацията на Фестивала на “Хумора и сатирата” е Карнавалът. Тази година мотото е „Хора и животни- животни и хора“. Това е точното място и време, където човек може да се облече като прасе, куче, котка, кокошка, прилеп или както си се чувства най-добре, без да събуди никакви подозрения, даже ще му се кефят и ръкопляскат.

kloun

Може да се маскираш дори като идиот, но не и да се почувстваш като такъв. Да потвърдиш слуховете за себе си, или просто да пуснеш нови такива. Даже точките се маскират като запетайки, а запетайките като @.
Супер терапия за лудото време, в което живеем.

Кой както го може и колкото може. Парад на усмивките и добрите идеи. Станция за добро настроение, на която може да презаредиш безплатно. Изкуство за всички по равно. Това е идеята на габровския Карнавал.

Добре дошли и отишли в Габрово от 14 до 19 май!

Рубрики: Frontpage · Около света · Сцена · Хумор

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Kremena Ivanova // 16 май, 2012 //

    Mnogo se radvam, che otnovo shte ima karnaval. Tova e povod da vijdame po – chesto usmivkite na horata, a v tazi kriza tova e naistina vagno.

Коментирай