Public Republic Art Studio

Банско Джаз 2012 – the merry poppins

6 май, 2012 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с австрийската група “the merry poppins”

Превод от немски: Анелия Стоянова

Jazz Festival Bansko

През месец август 2012г. предстои 15ия Международен Джаз Фестивал в Банско. Както и през предишните години, музиканти от висока класа ще зарадват гостите и жителите на Банско със своята музика. В нашата поредица „Банско Джаз” бихме искали да Ви представим някои от тях.

Днес имате възможността да прочетете интервю с групата “the merry poppins”, които ще гостуват тази година на Фестивала.

През 2008г. имахме щастието да наблюдаваме групата на сцената на Международния Джаз Фестивал в Банско. Как се стигна до поканата за петнайсетото юбилейно издание на „Банско Джаз” през 2012г.?

Щастието е изцяло от наша страна! През изминалите години останахме свързани с Банско Джаз Фестивал. Благодарение на контактите ни от феста през 2008г. възникна идеята за турнето ни в Египет, което се състоя през 2010г. Особено се радваме, че сега можем още веднъж да се позовем на успеха от 2008г. и отново да участваме на фестивал с международна атмосфера и музикално въодушевена публика.

Радвате ли се, че отново ще бъдете в България?

Да, много. Били сме вече няколко пъти в България и винаги оставаме с впечатлението, че музиката ни се възприема добре от публиката.

Какво да очаква публиката? И какви са Вашите очаквания от Фестивала?

“the merry poppins” ще представи много нови, танцувални песни на феста. Силни мелодии, щури сола със саксофони и положителен вайб – това е “the merry poppins” на живо! В багажа си носим двете ни CD-та: „Инспектор Малоссо” (2009) и най-новия ни проект “the merry poppins – на живо в Москва” (2010). Очакваме голяма публика и добро настроение, както последния път.

През изминалите години успяхме да съберем много опит от представяния на живо. Но въпреки това звукът никъде не беше така легендарен както в Банско. Фестивалът разполагаше с отличен технически екип и ние се надяваме, че и тази година ще е така!

Foto: the merry poppins
Снимка: the merry poppins

Какво изживя the merry poppins през изминалите четири години?

Много неща! През 2008г. акцентът падна върху фестивала в Банско и участието ни в откриването на Европейския футболен шампионат.

През 2009г. записахме втория си албум „Инспектор Малоссо”, който представихме през 2010г. на турне на Балканите, в Средна Европа, Израел и Египет.

През 2011г. участвахме в Европейския фестивал в Букурещ, на фестивали във Франция и преди всичко в Австрия.

Междувременно излязоха много нови песни, а също така работим над музикалните ни клипове:

www.youtube.com/themerrypoppinsvideo

През ноември 2011г. по време на турнето ни в Москва записахме първия си албум на живо: „the merry poppins – на живо в Москва”.

Какви са плановете Ви за 2012г.? Ще има ли нови проекти?

За сега в програмата ни са включени продукцията на нов албум, турне във Франция и разбира се готовността ни за нови предизвикателства.

За какво мечтае групата?

За едно успешно и разпродадено световно турне. В един свят, в който хората могат да се събират и да празнуват заедно, без да бъдат възпрепятствани от конфликти и репресии.

Кой или какво Ви вдъхновява като музиканти?

Публиката в определения момент. Моментът. Една идея. Удоволствието от радостта. Един падащ стол в Китай. Всяка композиция е един нов креативен процес.

the merry poppins, Foto: Steffi Marquet
Снимка: Щефи Маркет

Какво си пожелавате за 2012г.?

Време за упражняване и съвместно репетиране. Вдъхновяващи изяви. Удоволствие. Да живеем, да учим и да разбираме. Видео клипове, готвене, пътуване, разглеждане, удивление, живот, приятели, свирене, водка, турнета… и разбира се едно страхотно представяне на “the merry poppins” и парти в Банско!

Благодаря за интервюто и Ви пожелавам да се забавлявате добре в Банско!

“the merry poppins” са:

Давид Лагедер (вокал)
Томас Айхингер (китара, тромбон)
Матиас Форауер (контрабас)
Роберт Айхингер (барабани) и
Херберт Кьонигхофер (саксофон, кларинет, ударни).

www.themerrypoppins.com

Рубрики: Frontpage · Новини · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай