Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Марияна Кушева

28 май, 2012 от · 2 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на София Папазова със скулпторката Марияна Кушева

mariana1

Познанията Ви в областта на физиката помагат ли Ви в скулптурата?

Това, което ме привлече към физиката, беше Астрономията. Много отдавна имаше един научнопопулярен сериал “Космос” – на Карл Сейгън. Толкова красиви ми изглеждаха звездите, планетите,галактиките, мъглявините… невероятни цветове и форми! И разбира се, решението да следвам Астрономия беше взето категорично и безкомпромисно!

Мисля, че това всъщност е връзката между астрономията и скулптурата за мене – възможността да общуваш с безброй форми и цветове. Но докато при астрономията човек е само възторжен наблюдател на това изобилие, то при скулптурата е и създател!

s12

Какъв е женският образ във творчеството Ви?

Женският образ в моите скулптури… многолик и интригуващ. Веднъж е полу момиче, полу жена – осъзнала вече силата на своята женственост и уверена в нея, държейки ябълка в ръка – символ на първородния грях. Друг път е разперила криле, готова да следва мечтите и фантазиите си – свободна и истинска!

s5

Скулптурата е Вашата стихия. Рисувате ли?

Всяка идея, която реша да пресъздам в скулптура, започвам направо да я моделирам от глина или пластелин, или пък от восък – не правя скици предварително. Всичко е в главата ми, така да се каже. И смело пристъпвам към създаването на поредната пластика. Е, понякога в процеса на работа първоначалната идея претърпява някаква метаморфоза и крайният резултат може да е доста по -различен, но това определено е интересно и забавно.

s1

Темите в пластиките Ви – жената, мъдростта, времето, забраненият плод, животните… Те преживяни ли са или спонтанно намерени?

Всъщност как избирам темите – не бих казала, че много мисля върху всяка нова идея. Понякога видяна картинка в интернет може да провокира интереса ми и да си кажа “о, как ли ще изглежда това триизмерно”… Друг източник на вероятни теми – заглавията на някои филми или песни. “…и Бог създаде Жената…” – така се нарича една от скулптурите ми, това е и името на един доста стар филм, с който Бриджит Бардо става известна!

s15

“Ангелът падна пръв”… Разкажете ни за тази символика!

“Ангелът падна пръв…” – заглавие на една от песните на любимата ми готик – метъл група”Nightwish”, но тук смисъла е по-дълбок. Падналият ангел – това всъщност е Сатанаил – дясната ръка и пръв помощник на Бог, неговото любимо творение. Но се възгордял и поискал да заеме мястото на своя Създател. И бил прогонен от Рая.

Завинаги. Щом той, създаден съвършен от Бог, се е поддал на гордостта и завистта – едни чисто човешки пороци, какво остава за нас, несъвършените, които живеем в несъвършен свят – провокиращ и доброто и лошото в нас…

s3

Изпъкват скулптурите “Мъдрост”. Какво е за Вас мъдростта?

Изкуството е скъпо занимание. Създавам и пластики, за които знам че са продаваеми, тоест с чисто комерсиална цел. Една от тези пластики е “Мъдрост”. Тя съдържа определена символика, търсена от съответни хора.

s2

Колко време отнема творческият процес по създаването на една фигура и след това технологичното време до довеждането и в краен вид?

Времето, което отнема създаването на една пластика, е много относително понятие. Зависи от сложността на идеята, която трябва да види бял свят като скулптура. И в общи линии творческия процес до голяма степен се изчерпва със създаването на модела от глина или друг подходящ за целта материал.

Следва поетапно правене на калъп, после изливане на восъчен модел, рутинно опаковане с гипсово -шамотна обвивка на восъчния вариант на фигурата, сушене с специална пещ в продължение на няколко часа при висока температура. И наливане на разтопения метал в добре изсушената форма.

Едва след всички тези етапи, започва същинската обработка на бронзовата отливка, следна патиниране и избор на подходящ постамент. Целият процес е дълъг.

s10

Скулптурата е трудоемко изкуство? Създавайки я, чувствате ли се по-силна?

Питате ме дали скулптурата ме прави по-силна… Истината е, че се чувствам добре като се занимавам с това. Вярно, че не е лесно за една жена – от физическа гледна точка. Често пъти трябва да се вдигат немалки тежести.

Пък и обработката е свързана с много шум и мръсотия. Но ми харесва да се занимавам със скулптура, увлича ме, а когато завърша поредната пластика, просто сядам за малко пред нея и й се радвам. Чувствам се удовлетворена и някак на “мястото си”.

s16

“Ако можех да летя!”… Какво щеше да направи Марияна Кушева ако можеше да лети?

“Ако можех да летя” къде бих отишла? Бих отлетяла към едно място от моите фантазии – там винаги е късна слънчева пролет, небето -ясно синьо, слънцето – ласкаво усмихнато, дърветата и тревата са свежо зелени, подухва лек ветрец и птици във всички възможни цветове пеят… времето е спряло на това място и душата е в покой.

s6

Какви ще бъдат следващите Ви стъпки в творчеството?

Не правя творчески планове. Всичко става импулсивно. Може днес да обмислям някакво хрумвате как би изглеждало като скулптура, а на другия ден да започна да работя по съвсем различна идея. Освен в периодите, в които работя по конкретни поръчки, в останалото време свободно импровизирам.

Случва се нещо да не се получи от първия път, оставям го на страна и след време пак се заемам да работя по тази идея.

Лично за мене е голямо удоволствие създавам скулптури, а когато и други хора харесват и купуват творенията ми – удоволствието е още по-голямо

s11

Марияна Кушева е родена на 15 януари 1970та година в гр. Горна Оряховица. През 1996та година завършва Софийския университет „Св.Климент Охридски”, специалност физика. Няколко години по-късно общ приятел я запознава със скулптора Благовест Апостолов, при когото работи и учи „занаята” в продължение на 6 години. От близо 2 години и половина вече работи самостоятелно.

В скулптурите си авторката съчетава различни материали – бронз, камък, стъкло, дърво. Споделя, че няма любима тема, създава всяка пластика така, че виждайки я, човек да поиска да я разгледа отблизо, да я докосне и… да пожелае да я има.

Привличат я изящните линии и форми – било то в човешкото тяло, в крилото на птицата или в геометричните фигури. Много от пластиките и са уникати, като голяма част от тях са в частни колекции в България, Испания, Австрия, САЩ и Русия. В края на септември 2009та година Марияна прави първата си изложба в Русенската художествена галерия.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Петя // 28 май, 2012 //

    Страхотни скулптури! Благодаря за преживяването. Пластиката с рибките и вълшебна!

  • Виолета Бончева // 28 май, 2012 //

    Преживяване, изпълнено с възторзи, благодаря!

Коментирай