Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Йона Тукусер

7 май, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на София Папазова с художничката Йона Тукусер

yona1

Защо “Йона”, а не Людмила, както се казвате?

Това е мой псевдоним, който използвам, откакто съм в България. Когато дойдох, усетих как животът ми се променя и трябва да променя и нещо в себе си. Йоно е прякор на моя дядо. С “Йона” подписах първата си картина, нарисувана в България.

girl

С какво миналото на рода Ви е допринесло за Вашето изкуство?

Миналото е допринесло много за моето изкуство. Аз постоянно го проучвам. Коренът на рода ни идва от с. Главан край гр. Стара Загора и това много ме вълнува. Много съм чувствителна към историята, както на прадедите ми, така и на прабългарите и към усещането за значимост, което се заличава от съвременната култура. Човек не бива да губи връзката с корена си. Тя го крепи.

oil

“Искрена съм и като човек, и в творбите си. Това не се харесва на хората… “Защо мислите така?

Казала ли съм го? Хората, които не харесват искреността ми, са малцинство. Моите творби са много правдиви и хората не искат да приемат истината, която показвам с тях.

pano

Вашият проект “Глад” изразява връзката между физическия и духовен глад. Как я обяснявате чрез картините си?

Показвам реалността на историята – големият глад в Украина. Да се нахраниш е инстинкт за самосъхранение. Докато следват този инстинкт хората са изяждали децата си. Това е нечовешка емоция. Физическият глад прераства в духовен глад, защото това са морално паднали хора. Ето толкова искрена съм и показвам това в картините си.

eat2

Израстнали сте в с. Главан (Одеса). Какво Ви доведе в България?

Носталгията и любовта към историята на рода ми и на българите.

jena

Какво Ви провокира да сътворите колекцията “Чернобил”?

Родена съм в годината на тази трагедия. Мой приятел почина на 18 години от левкемия, която го сполетява по рождение и е била причинена от аварията. Баща му е бил сред доброволците, които
са се борили с последствията от избухването. Чрез моите картини аз докосвам трагедията. Актуален за мен е и проблемът “Фукушима”.

black

Да очакваме ли колекциа “Фукушима”?

Не, предпочитам да се задълбоча върху “Чернобил”, защото заради “Глад” се отклоних от проекта. Искам да посетя и мястото.

pepel

Споделяте, че подготвянето на изложбата “Корен” за Вас е като психотерапия. Как се изписва страданието върху платното? Как се излива мъката в рисунката?

Това е най-новият ми проект. Той е още в самото начало. Работя върху него. Изненадвате ме с този въпрос. Художника винаги излива чувствата върху платното и изобразявайки сюжет, той го преживява, докато рисува. Така и зрителят ще е съпричастен към страданието и болката на художника.

red

Кои умения цените най-много в себе си?

Не съм се замисляла. Аз съм критична към себе си и към успехите си.

any

Голото тяло и еротиката в изкуството Ви контрастират на платната от “Глад” и “Чернобил” – това спонтанно ли е или умишлено потърсено?

Контрастът не е случаен. Еротиката подкрепя красотата на обикновения човек.

erotika

Сега сте на 26 години. Как виждате себе си след още 26 години?

Навърших 26 години скоро. Още не съм се осъзнала, но усещам, че възприемам света различно, отколкото на 25 години. Минала съм границата. Сега съм по-сериозна. Разбира се, че имам някакви планове, какво искам да постигна. Искам да съм глобално полезна на обществото.

eat

Йона Тукусер е родена на 5 март 1986 в Бесарабия, с. Главан, област Одеса (Украина). В момента живее в България.

Образование:
2008-2010 Магистърска програма – живопис, Национална Художествена Академия, г. София, България
2007-2008 Бакалавър- живопис, Национална Художествена Академия, г. София, България
2003-2007 Бакалавър, Изящни изкуства, Измаилски Хуманитарен Държавен Университет, г. Измаил, Украйна

Професионален стаж:
От 2005 година насам реализирани стенописи в частни домове. Работи като помощник-реставратор при реставриране на църкви и храмове в Украйна и България. Участва в множество самостоятелни и групови изложби. Печели множество награди.

Нейни творби са част от колекцията на Български-културен центр. г. Одеса. Украина, Измаилский Държавен музей – г. Измаил, Украйна, Mузей на Националната Художественна Академия, г.София, България, Музей на Националната Художествена Академия, г.София, България, Художествена галерия Руси Карабиверов, г.Нова Загора, България, частна колекция на Дмитрий Инджов.

В момента работи по благотворителния проект “Светлина-клетка” на “Фондация за изобразителен синтез”.
www.tukuser.com – сайтът на Йона Тукусер.

boy

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай