Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Ееро Аарнио

17 май, 2012 от · Няма коментари

Анелия Стоянова

Креативната иновация в съвременния дизайн

Ееро Аарнио е един от великите иноватори в областта на модерния мебелен дизайн. Като творец, любител на динамичните форми, той вече половин век интригува почитателите на модерното изкуство с идеи, нетипични и интересни за времето си, и модели, чиито стойност и облик остават актуални за дълго.

Страстта му към ярките цветове проличава във всяко негово произведение, придавайки му свеж и модерен външен вид.


Снимка: Christian González Verón

Роденият през 1932 г. финландец започва творческата си дейност през 60-те – време, в което пластмасата навлиза като материал в мебелната индустрия. Ееро Аарнио завършва училището по изкуства в Хелзинки през 1957 г. и пет години по-късно отваря своя собствен офис във Финландия.

Още по време на следването си Аарнио работи при финландски дизайнери като Илмари Тапиовера и Анти Нурмесмиеми, които оказват влияние върху по-нататъшния му собствен стил. Той споменава, че в началния етап на кариерата негов ментор и вдъхновител е бил американският индустриален дизайнер Реймонд Лоуи.

Но сам за себе си остава на мнение, „че по-добрият дизайнер се създава, когато работи сам, без чужда подкрепа и напътствия”. Освен че проектира самостоятелно своите дизайни, Ееро ги фотографира и презентира също без чужда намеса, чувствайки се „донякъде като писател, който винаги твори сам”.

Запитан за източника на лично вдъхновение, Аарнио посочва природата като най-богат такъв. Той е на мнение, че „вдъхновението идва от само себе си”, но най-успешните си произведения е създал от нуждата. В обзавеждането на семейното си жилище например се е родила идеята за модел, по-късно превърнал се в емблематичен за Ееро Аарнио.

Своите най-популярни творения, останали класика в продуктовия дизайн и до днес, финландецът разработва през шейсетте. Това са столовете с форма на топка (Ball Chair, 1963) и сапунен мехур (Bubble Chair, 1968), които многократно са представяни и все още могат да бъдат разгледани в най-прочутите музеи в Ню Йорк, Лондон, Хамбург и др.

Освен в тези дизайни, в много от другите си проекти Ееро Аарнио използва кръгли форми и сферични тела и отдава предпочитание на меките и овални линии. Типично за неговата работа е и използването на фибростъкло – практичен материал, който се оказва доста подходящ за изработката на разнообразните форми, от идеи за които дизайнерът изобилства.


Снимка: Banalities

Ако трябва да опишем емблематичния “Ball Chair”, то уместно е да използваме фразата „пространство в пространството”, тъй като столът представлява именно това – обособено място за почивка и абстрахиране от шума и суматохата. Освен че предоставя момент на спокойствие, креслото е напълно съобразено с пропорциите и благоразположението на човешкото тяло, а като допълнителна екстра в него е монтиран и телефон.

Прототипът на стола топка все още се намира в дома на Ееро, където е забелязан като феноменален модел от двама представители на фирмата „Аско” и през 1966 г. за пръв път е представен в Кьолн. Аарнио дебютира като дизайнер на изложението в Кьолн, предизвиквайки сензация с “Ball Chair”. По-късно столът поставя началото на цяла колекция сферични мебели, чиито модели многократно биват взаимствани и копирани.


Снимка: henrymaxm

Малко след “Ball Chair” финландският дизайнер създава и “Bubble Chair”. За него той разказва: „След скицирането на стола с форма на топка исках да внеса повече светлина във вътрешността и така се роди идеята за прозрачно кресло, в което светлината да може да влиза от всички посоки”.

Столовете на Аарнио се явяват и като важна част от научно-фантастичното кино през втората половина на 20-век. Освен в музеите негови дизайни бихме могли да наблюдаваме във филмите „Мъже в черно”, „Петият елемент”, „Затворникът” и др.

Всестранното приложение на проекти от Ееро Аарнио не се ограничава до тук. За в бъдеще той планира работа над автомобил, задвижван от слънчевата енергия. Друга негова идея се основава на игра с магнитните сили и разноименните заряди върху материята на дрехите и тази на столовете, в резултат на чието отблъскване човек би могъл да се задържа седнал на разстояние от стола.


Снимка: OfficeDesignBerlin

Без съмнение Ееро Аарнио е човек на промените, новаторството и устрем към бъдещето, защото както сам твърди „нищо не остава същото завинаги”. Както преди 50 години, така и сега той е изпълнен с нестандартни за времето си идеи, които не само предизвикват интерес, а и стават сензация и модел за подражание сред дизайнерските среди.

Чрез задълбочено вникване в моделите му, човек се убеждава многократно в това, че най-креативното съвършенство би могло да бъде открито в най-семплите форми.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай