Public Republic Art Studio

Георги Янакиев: Вдъхновението идва с рисуването

12 май, 2012 от · 3 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Петя Хинкова с художника Георги Янакиев

С каква техника рисувате и защо я предпочитате?

Рисувам със сух пастел и го предпочитам, защото техниката е същата като да рисувам с въглен. Аз обичам да рисувам с въглен.

Смеcването на цветовете е другото, което ме вдъхновява да предам това, което мисля и най-вече определени състояние, било то на човека или на природата.

Вдъхновението за рисуване може ли да бъде дресирано и да се появи при повикване в точно определен ден и час?

Вдъхновението идва с рисуването. За мен това е моментът, когато усетя , че картината започва да става.

Вдъхновението не може да бъде дресирано и да се появи при повикване в точно определен ден и час. То спохожда само талантливите и художниците с дарба.

С какво Ви привлича пейзажа като тема?

Пейзажът ме привлича с това, че е част от нашата красива природа и аз вървя, мисля, съществувам и се вдъхновявам от него. Аз живея!

Дълги години сте преподавател и вероятно имате наблюдения кое е по-важно за твореца – да открие това, което наистина го вълнува и да се опита да го рисува дори и да не е дорасъл като изказ и стил за това, или да рисува това, с което се справя най-добре като способности?

Художникът открива това, което наистина го вълнува и го рисува съобразно своите спосовбности. Художникът трябва да знае какво прави и как го прави!

Човек може ли да разчете по една картина що за човек е художникът й като личност?

Може да разчетеш по една или няколко картини, що за човек и личност е художникът, но затова се иска голяма култура и желание.

Има ли универсална тема и стил, според Вас, с които всяка картина би стояла на мястото си както в престижна галерия, така и в магазин с китайски стоки например?

Има, разбира се, картини с универсални теми и стил и предпочитам да ги гледам в престижни галерии, отколкото в магазини за китайски стоки.

Някои художници казват “Цял живот се уча”, а други – “Не анализирам, а рисувам, просто защото ми доставя удоволствие”. Къде е истината?

Истината за мен е тази: Аз съм за художниците, които цял живот се учат и аз съм един от тях. Рисувам, защото това ми доставя удоволствие. Истината е някаде, както винаги, посредата!

Човек идва на този свят ненаучен, учи се цял живот и си отива от този свят ненаучен. Това е то животът. Краят не е толкова оптимистичен, но животът продължава…

Какво Ви доставя удоволствие в рисуването?

Удоволствие в рисуването е мига, в който Микеланджело ударил в коляното Мойсей ( от скулптурата “Мойсей” ) и викнал “ГОВОРИ!”. Разбирате за какво удоволствие говоря, нали!

Георги Янакиев е роден на 6 май 1941 г.в с. Веселие, Бургаско. Завършва Художествената академия в гр.София със специалност “Графика” с отличие и похвала. От1971 год. живее и твори в гр. Сливен. Член е на СБХ. Има както множество самостоятелни изложби, така и участия в общи, регионални, окръжни и колективни изложби. Дългогодишен преподавател по рисуване е в Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” гр. Сливен.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

  • ПЪЛНОКРЪВИЕТО НА СУХИЯ ПАСТЕЛ – Georgi Yanakiev Web Site // 16 дек, 2015 //

    [...] Най-новто интервю с Г.Янакиев [...]

  • Ексклузивно – Georgi Yanakiev Web Site // 16 дек, 2015 //

    [...] Ексклузивно интервю с Георги Янакиев [...]

  • Блог – Janakiev ART // 14 авг, 2016 //

    [...] Вдъхновението идва с рисуването [...]

Коментирай