Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Джеймс Рици

4 май, 2012 от · Няма коментари

Анелия Стоянова

Джеймс Рици /James Rizzi/ – за умението да твориш по детски

Зад името Джеймс Рици се крие една наистина интересна личност, неповторим художник и добър професионалист. Той е човек на изкуството, запазил детското в душата си и умело приложил го в творбите си. Като същински представител на направлението поп-арт, Рици твори изцяло с помощта на свежите и ярки цветове, абстрактни образи и анимационни мотиви.

От изображенията му струи неподправен оптимизъм, детска чистота и щастие. Типичен за него е стремежът да прилага своя стил изкуство върху всякакви предмети – тениски, кецове, самолети, коли, къщи и др.Джеймс Рици е роден на 5 октомври 1950 г. в нюйоркския квартал Бруклин. Израснал в семейство на ирландка и италианец, Рици обвързва живота си с разнообразие от градове и страни, сред които Германия, САЩ, Япония и Швейцария, но истинска страст и вдъхновение за него остава родният американски Ню Йорк.

Космополитният град и жителите му, заедно с палитрата от култури, предмети и идеи, са основен мотив в творчеството на Рици. Както той казва: „Нищо не е така красиво като Ню Йорк” и неспирно го споменава в редица интервюта. Американският мултикултурен център остава основен извор на вдъхновение за артиста.

Своята творческа кариера той започва като уличен художник в творческия район СоХо, Манхатън, където продава разпечатки на собствени рисунки и графики. Първи изложби прави през 1973 г., а през 1976 г. Рици е поканен да участва в съвместно изложение по повод „30 години американска печатна графика” в Бруклинския музей, сред автори като Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн и др.

За себе си Джеймс казва, че със сигурност е повлиян от емблемата на поп-арт изкуството Анди Уорхол. С друг художник в това направление – Кийт Харинг, Рици е на мнение, че си влияят взаимно, тъй като са добри приятели, творят и обсъждат заедно изкуството.

Но в същината на творбите му се открива новаторски мотив, различаващ се от всичко друго. „За поп-арт художникът е важно да има свой собствен, специфичен стил” казва той и остава верен на твърдението си.

Стилът му очарова цял свят поради своята непринуденост и уникалност. През 80-те Джеймс става дизайнер на албумната обложка на първия албум и на два клипа на групата Tom Tom Club. По-късно тези неща се оказват едни от най-обичайните сред множеството от необичайни предмети, които декорира.

През 1996 г. излиза т.нар. “Rizzi Bird” – боинг 757 на немската авиолиния „Кондор”, чиито екстериор е дело на Рици. Това негово забележително творение е създадено по повод 40 годишния юбилей на компанията и поражда забавно и приятно настроение сред машините за въздушен транспорт.

В Атланта, Джорджия, през същата година се провеждат летни олимпийски игри. Изданието е юбилейно – стогодишен олимпийски юбилей – и за официален художник отново е избран Джеймс Рици. Неговото изкуство идеално пасва на олимпийския дух, наситен с необичайности и настроение.

Рици създава поредица от изображения за игрите през 1996 г., които днес могат да бъдат разгледани в Олимпийския музей в Лозана, Швейцария. Тази негова дейност е една от най-високопоставените и отговорни и му донася завидна слава.

Следващите години Джеймс неспирно се изявява като официален художник на много спортни и културни събития и работи със световно известни организации като УНИЦЕФ, ФИФА и др. През живота си участва чрез своето творчество в не една благотворителни дейности.

Германия е страната, която дава на талантливия художник широко поле за изява. Освен нестандартния боинг, Рици Тюбгалоррисува три коли нов модел Фолксваген Beetle, аранжира заглавната страница на хамбургски вестник, създава дизайн на плюшено мече за “Steiff”.

Джеймс не пропуска да приложи частица от своето творчество и позитивизъм в един от символите на Германия – Берлинската стена. През 2010 година на изложбата “Rizzi’s World” по случай 60-годишния му юбилей, той представи фрагмент от Берлинската стена, изрисуван в негов стил.

Много важен е и този факт, че Рици е първият жив творец, на когото немското правителство възлага оформлението на официалните пощенски марки на Германия от серията „Поздрави за всеки повод” през 2008.

Освен това, през 2000 г. в немския град Брауншвайг е открита “Happy Rizzi House” – необичайна постройка, изрисувана изцяло в стил „Рици” – странни образи, постигнати с наситени цветове и типично детска безгрижност. Екстериорът на къщата привлича детския интерес, както и този на възрастните.

Джеймс Рици работи от и за децата. Не веднъж той споменава, че се вдъхновява именно от тях, „от тяхната необремененост, радост и фантазия”. Работите му очароват и подтикват към изкуството много деца по света. Хамбургски ученици се срещат с художника, представяйки му свои изработки върху различни предмети по пример на типичното му творчество.


Снимка: hpeguk

Негов дом до края на дните му остава жилището в СоХо, където умира в спокойствие на 26.12.2011 г.

Малко преди смъртта си, Джеймс Рици успява да осъществи своята мечта – собствена колекция спортни обувки от “Fila”. Лимитираната серия от шест различни дизайна е достъпна само в магазини “Deichmann”, но се радва на завиден интерес сред фенове.

Творчеството на Рици е широко разпространено навсякъде по света. Чрез своите изяви в най-разнообразни проекти и мероприятия, той успешно популяризира своя стил и печели много фенове и последователи.

Преимуществото му се крие в изключителната креативност, положителност и настроение. Джеймс работи с толкова въображение и наивност по детски, че това усещане в творбите му заинтригува всеки.

Използва ярки цветове и развитата от него модерна 3D-графика, която е резултат от двете направления, изучавани от него в колеж:, скулптура и рисуване. Техниката на 3D той създава като чрез дублирани от фона на изображението елементи, изрязани на преден план в картината обекти.

Този похват, както и играта със светлосенки, са типични за рисунките на Рици. От позитивизма, който струи от тях, човек остава с усещането, че той е постоянно щастлива личност и доброто настроение не го напуска. Себе си той обаче определя като един напълно нормален човек с добри и лоши дни.

„Понякога, когато не се чувствам добре” – казва той – „и започна с рисуването, изведнъж ставам изцяло зает с това, че забравям своите проблеми.” Това е и посланието, което завещава на хората – да гледат на творбите му като „напомняне, че животът е един подарък, който трябва да славим”.

Джеймс Рици е един посредник между човечеството и неговото щастие. Той остава ненадминат в своя стил и вероятно ще бъде запомнен за дълго като легендарен поп-арт творец.

„Моята цел е това, да пораждам усмивка у онзи, който се докосне до моя труд.”
Джеймс Рици

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай