Public Republic Art Studio

Режисьорски тандем с обща кръвна група сред кандидатите за наградата „Стоян Камбарев”

20 април, 2012 от · Няма коментари

Iordan Slaveikov i Dimitar Dimitrov

Йордан Славейков и Димитър Димитров, обединени в „Сдружение Б+” са магистри по театрална режисура, ученици на Крикор Азарян и Леон Даниел, се запознават след скандал помежду им.

След дълги разговори, откриват, че са от една кръвна група в пряк и преносен смисъл. А именно – Б+, както наричат и сдружението, което създават. И двамата са строго образовани в театралното майсторство и чрез допълнително обучение – Йордан е специализирал актьорско майсторство в Москва, а Димитър в Ню Йорк.

Работят заедно като преподаватели в актьорски школи МОНТФИЗ. Действащи актьори и режисьори са. Тяхна гордост е общата им работа като автори и режисьори на пиесата „Паякът”, номинирана за А’Аскеер 2011 за нова българска драматургия. На международния фестивал Арт Окраина 2011, пиесата получи две от общо петте награди, за най-добра актриса на Анастасия Лютова и за най-добър театрален експеримент измежду 105 пиеси.

Първият проект на Б+ се казва „Зад вратата” и е бил благотворителна акция за жени претърпели домашно насилие, реализиран съвместно с асоциация фондация Анимус.

Йордан Славейков е участвал във филма „Дзифт” и „Love.net”. Димитър Димитров пък е познат с участието си в Сървайвър 3, както и като лице от рекламата на виваком като Боб. Снимал се е в телевизионни сериали.

Номинацията за Наградата „Стоян Камбарев” е по повод спектакълът „Паякът”, чийто автори и режисьори са двамата. Забелязахме ги и заради дързостта и упоритостта, с които отстояват своя авторски театър. Дебютният им спектакъл получи номинации и награди у нас и в чужбина. Пиесата „Паякът” имаше номинация в категорията Драматургия на фондация А’аскеер 2011-та.

(http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pn2qCfJFNhk)

Димитър:
Защо правя това, е по различна мотивация всеки ден, иначе би се превърнало в рутина, а тогава няма да е изкуство.
Защото е първото и последното, за което се сещам в будно състояние и помества в себе си всички останали измерения.
Правя го, защото умея. Защото имам партньор до себе си, а това е дар. Правя го и защото не умея (коренът на думата е УМ). Правя го, защото кореспондира пряко с проблемите ми и не ме оставя да ги загърбвам, а ме задълбочава в тях. Дори и керемиди да редя, ще се замисля как пада осветлението върху тях и каква ще е мотивацията на този, който би дръзнал да ходи там. Правя го и от благодарност към учителите си. Правя го с благословия за учениците си. Правя го, защото има място за мен…

Йордан:
Правя това, защото без него бих бил отчаян мизантроп и защото не мога да пея (както се видя във визитката).
Защото имам партньор в работата си, който ме вдъхновява, и защото е единственото, което ме удържа да не емигрирам.
Дава ми усещането, че съм необходим
и значим тук и сега.

Повече за „Б +”

Рубрики: Frontpage · Без категория · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай