Public Republic Art Studio

Изложба „Българският павилион”

12 април, 2012 от · Няма коментари

Творбите на Греди Асса, Хубен Черкелов и Павел Койчев от Венецианското биенале ще бъдат изложени в Галерията за модерно изкуство до 27 май.

Това е първата българска изложба в Галерията за модерно изкуство. Тримата творци са световно признати имена в сферата на живопистта и скулптурата.

Творбите идват в България, след като са представени на 54-ото Венецианско биенале през 2011 г., където са предизикали огромен интерес сред посетителите.

Изявата на това събитие е от изключително значение за самите творци, тъй като то е най-престижното в сферата на изкуството в Европа. Участието в него покачва значително инвестиционната и колекционерска стойност на творбите и техните автори.

В Галерията за модерно изкуство са представени творбите от Биеналето, както и нови произведения. Пред вратата на галерията е поставена дървената скулптура „Виолетовата биволица” на Павел Койчев, която е прекалено голяма, за да влезе в която и да е сграда на галерия. Койчев разработва специално за българската публика и инсталация, наречена „Пролетен мотив”.

Предствени са и две нови творби на Греди Асса, „Постмодерната надменност” и „Планината”, която е посветена на самата галерия. Чрез картините си той предава на зрителя преживяванията си и възприятията си от Малдивите.

Една от творбите на Хубен Черкелов представлява поглед върху мита за създаването на Рим, както и едромащабни картини, вдъхновени от парите като универсален символ за комуникация между хората. Той сподели, че за да постигне необходимото внушение използва много повече боя, така че картината става почти релефна.

Такъв е примерът с разработен сюжет от банкнота с изображението на Мадарския конник, където внушението, от действителния скален релеф, е пресъздадено върху картината. Художникът се е вдъхновявал от стари български, италиански, американски монети и банкноти.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Без категория · Галерия · Новини

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай