Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Франческа Уудман

19 април, 2012 от · 2 Коментара

Анелия Стоянова

Франческа Уудман /Francesca Woodman/ – чрез загадъчното изкуство да изразиш себе си

Младост, драматичност, трагизъм – така светът помни Франческа Уудман – фотографка, прочула се едва след ранната си смърт. Талант, останал неоценен приживе, Потенциал, загубил се във времето. Мистериозно въздействие, струящо от фотографиите й, трагизъм, необичаен за един млад автор.

Така би могло да се опише творчеството на Уудман, което трийсет години след смъртта и продължава да заинтригува човечеството, критиците и особено много – феминистките.

В монография за Уудман, Крис Таунсенд казва, че „тя никога не е гледала на себе си като напълно реализиран артист, дори и така да я виждаме ние днес”.


Снимка: Cea.

Обект на нейната фотография почти винаги е тя самата, но не като Франческа Уудман, а като гола млада жена сред празнотата. Умението да съчетава обстановка, артистична сцена и ефекти е ключът и към въздействие.

Черно-белите снимки са типични за нейния стил. Чрез подходящ фотографски ефект тя често постига образ, напомнящ дух, усилващ присъщата и драматична мистичност.

Много често лицето на Франческа не се вижда, акцент е поставен върху голото й тяло. На някои свои снимки тя носи викториански облекла – свидетелство за предпочитанието й към готическата култура.

Обяснение за специфичните и предпочитания би могла да бъде епохата, в която Уудман твори. Седемдесетте години са поле на пораждащия, смел феминизъм сред младите авторки по онова време, имащ за цел да постави акцентът върху женствеността.

Приживе авторката не е определяла себе си като феминистка, но полът и творбите й красноречиво издават такива мотиви. Бунтът на една млада дама срещу остарялото клише за ролята на жената в социален и икономически план, и подчертаването на най-голямото и преимущество – женската красота, са ярки философски идеи, които се откриват в творчеството на Уудман.


Снимка: Cea.

Родена през 1958 и израснала в Колорадо, сред семейство на прочути хора на изкуството, Франческа се докосва до фотографията на тринадесетгодишна възраст по времето, когато учи в гимназията в Боулдър.

След завършването си през 1975 г. тя следва фотография в дизайнерското училище в Род Айлънд, Провидънс и една година от обучението си прекарва в Рим. Месеците сред италиански изкуствоведи повлияват на Франческа артистически положително и там тя за пръв път се запознава със сюрреализма.

Когато през 1979 г. младата фотографка завършва образованието си и отива да търси своя път на реализация в Ню Йорк, творчеството и сякаш остава недоразбрано. Множеството и молби за работа не я довеждат до успех и всеобщо признание.

Многогодишни стремежи, хората, неоткликващи на нейните творчески амбиции, довеждат Франческа Уудман до депресия и отчаяние. Присъщият за младежите огнен дух и желанието за изява се оказват пресечени от суровото неодобрение.


Снимка: Cea.

След поредния отказ да бъде финансирана от Националната фондация на изкуствата, депресията и достига връхната си точка. Според Джордж Уудман, неин баща, това е причината, довела Франческа до два опита за самоубийство, вторият от които, на 19.01.1981 г., се оказва успешен.

Майката обяснява трагичната и постъпка като резултат от провалената връзка с Бенджамин Мур. Фактът обаче е налице: млада талантлива авторка поставя край на живота си. Чак тогава се проявява пробуждането на интерес към нейната личност и творчество и изявите и тепърва предстоят.

Дни преди смъртта на Франческа Уудман е публикувана първата и единствена приживе нейна книга с творчество „Some Disordered Interior Geometries”. По-късно, през 1986 г., е организирана първата изложба на творбите й.

За деветгодишния си творчески път Уудман има над 800 осъществени работи и около 10 000 негативи, които семейството и съхранява. Богатото творчество ясно говори за личен, необикновен фотографски стил, умения за декориране на обстановката и забележително въображение.

За допълнително драматично въздействие на снимките на Франческа Уудман допринася споменът у наблюдаващия за нейната трагична смърт, но според баща й фотографиите й не трябва да се тълкуват като трагични.

Позитивното в творенията на Уудман е интересът, който предхожда разглеждането на всяко следващо, и вкусът, с който всяка една сцена е аранжирана.

Днес 120 нейни фотографии могат да бъдат разгледани в музея за модерно изкуство „Соломон Гугенхайм” в Ню Йорк. Там те ще останат изложени до 13 юни 2012 г.

Разглеждането на снимки от Франческа Уудман предполага размисъл над творческата идея и усилията за изработката, което е и забележителното за младата авторка. За трийсет години, а вероятно и много повече, Франческа ще има с какво да впечатли любителите на нестандартното изкуство.

Светът за Франческа Уудман:

„Невъзможно е да погледнеш нейното творчество без да бъдеш въвлечен в шир от въпроси, които то повдига, за живота, изкуството и значението и въплъщението на пола… Работата й се разгръща над времето като творчество на брилянтен и ранно развит поет, като Кийтс или Рембо, чийто глас е настояще във всички линии.”
Артур Данто, критик

„Тя има малко граници и прави изкуство от нищото: празни стаи с олющени тапети и само нейната фигура. Без натруфена сценична организация. Нейният начин на действие ме впечатли повече като работа на художник, творейки с каквото е право пред нея, отколкото фотографи като мен, които имат нужда да планират това, което ще направят.”
Синди Шърман, фотографка

„Нещото, което ми говори с най-голяма сила в работите на Уудман, е очевидната настоятелност в тях. Не са напразно натоварващи. В тях има истинска необходимост.”
Кори Келър, ръководител-изложба в Сан Франциско (2011-2012)

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • tepavicharov // 19 апр, 2012 //

    Много добър материал. Браво за Анелия Стоянова!!!

  • nezvan // 19 апр, 2012 //

    Действително, текстът носи духа на фотографиите и възбужда силен интерес към творчеството на тази трагична художничка на камерата. Поздравления!

Коментирай