Public Republic Art Studio

“Пластове” в Българския културен институт в Берлин (16-30.04.2012)

12 април, 2012 от · Няма коментари

Roman Kissiov, Antonia Duende

На 16-ти април 2012г. в 19 часа в Българския културен институт в Берлин ще бъде открита изложбата на Роман Кисьов и Антония Дуенде “Пластове”.

Изложбата „ПЛАСТОВЕ” на Антония Дуенде и Роман Кисьов е „дълбаене” в дълбочина през исторически, културни и духовни пластове, наслоявани хилядолетия наред на Балканския полуостров (и в частност, но и в най-голяма степен – на територията на България), за да се достигне до най-древните начала на Европейската цивилизация.

А именно – първата и най-стара писменост на човечеството: древно-тракийската пиктографска, сакрална писменост, датираща от петото хилядолетие преди Новата ера (около 2000 години преди Шумер и Египет), която е първообраз на по-късното египетско йероглифно писмо, както и това, че е базисна за Българските руни от средните векове сл. Хр., като тези от „Розетката от Плиска”, VII-IX в.

Не е трудно характерни, съществени символни елементи от тази първа писменост да се открие и в средновековното Глаголическо писмо, като част от безсмърното дело на Светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа.

Глаголицата е обект на визуално-пластическо изследване и извор на вдъхновение за Антония Дуенде. Това изследване на художничката, която живее и работи в Берлин, датира от години и е реализирано в редица нейни изложби в различни страни (Германия, България, Македония, Индия и др.), озаглавени недвусмислено „Глаголически следи”, „Писмената като мост” и др.

Някои от картините на Антония Дуенде, заедно с глаголическите писмени знаци, съдържат и старинни нотни знаци, използвани в църковните песнопения на Йоан Кукузел.

Древно-тракийските йероглифи и руни пък са източник на вдъхновение за Роман Кисьов, който живее и работи в София, заради безценните духовни послания и дълбинна Космогония относно Твореца, Творението, Човека и тайните на Битието, заради себе-познанието и откриването на собствената истинска духовна идентичност; както и заради чисто визуалните, архетипни, знакови (символни) формули и тяхната сугестивна сила.

Така зрителят бива въведен в мистичната атмосфера на сакралното, за да се докосне до тайните на Сътворението (посредством Словото). Руническите и йероглифни текстове в картините на Роман Кисьов не са случайни и произволни, но са използвани части от конкретни сакрални текстове от древно-тракийски артефакти.

Не са случайни и третираните от Кисьов някои Новозаветни теми и образи, които препращат към онзи основен исторически и духовен „пласт” в Тракия, на територията на България, където се ражда и първото, автентично Християнство в Европа, първите християнски общини и църкви, основани лично от светите апостоли Павел и Андрей Първозвания.

А най-горният, видим пласт – този от настоящето, се изразява, от една страна, чрез съвременния пластически език в произведенията, и от друга страна – чрез вмъкнатите в тях авторски поетически текстове от Роман Кисьов, който е и известен поет, както и текстове и нотни музикални партитури от съвременни автори и музиканти в творбите на Антония Дуенде.

Изложбата „ПЛАСТОВЕ” по един своеобразен начин гради духовни мостове, отвежда до зората на Европейската цивилизация и маркира съществени етапи от Културата не само на Балканите, но и на Европа като цяло.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай