Public Republic Art Studio

Велемир Димитров: Четенето открива пред мен нови реалности и светове

12 април, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Разговор на Жасмина Тачева с най-младия журналист на България – Велемир Димитров

Velemir Dimitrov; fotograf - Nikolay Nikolov
Снимка: Николай Николов

Разкажи нещо за себе си. Що за личност е Велемир?

Едно десетгодишно момче – като много други. За разлика от повечето си връстници то обича да чете. Любимият му жанр е фентъзи. В същото време е и добър геймър.

Казваш, че обичаш четенето дори повече от игрите и компютъра. На какво смяташ, че се дължи това?

Още от съвсем ранна възраст книгите ме привличат по необясним начин. Първоначално те ми бяха интересни с външния си вид, картинките, шумоленето на страниците. А когато започнах да разпознавам буквите и да ги свързвам в думи и изречения, книгите ме увлякоха със съдържанието си.

А какво ти дава четенето? Смяташ ли, че всеотдайността към него те отличава от връстниците ти и изобщо – как ще коментираш отношението им към литературата?

Четенето открива пред мен нови реалности и светове, дарява ме с магически моменти, които не се срещат във всекидневието, и с фантазия, надхвърляща и живота, и смъртта.

Velemir Dimitrov; fotograf - Nikolay Nikolov
Снимка: Николай Николов

Колкото до отношението към литературата от страна на моите връстници, повечето, играейки поредната видеоигра, казват, че нямат време за четене сред многото уроци.

Това обаче не означава, че някои мои приятели не са запалени читатели. Според мен всеотдайността към четенето зависи главно от семейството и училището.

Как би се обърнал към свой връстник, който не иска и да отвори книга; как би го изкушил да надникне в чудния свят на книгите? А някой по-възрастен?

На мой връстник бих казал, че има книга по негова любима видеоигра, на по-възрастен – че има информация за работата/домашните му. А, всъщност, тайничко ще се надявам, че той/тя ще отвори и открие Книгата.

Кой жанр ти допада най-много? Какво значи тази странна дума „манга“?

Най-много ми допада фентъзито. Думата „манга” е с японски произход – означава нещо като черно-бял комикс или графична новела. За съжаление, на български език не могат да се намерят почти никакви манги.

Единственото списание, което издаваше манга – „Shogun”, спря да излиза.

Имаш ли любими книги, писатели, герои?

Да, имам: Юлия Спиридонова – Юлка, Дж.Р.Р. Толкин, Татяна Леванова, Тери Пратчет, Урсула Ле Гуин и много, много други. Любимите ми книги са „Жътварят”, трилогията „Страната на Сънищата”, „Властелинът на Пръстените”, „Хобит”, „Землемория”, „Маговетри” и още поне толкова.

Velemir Dimitrov; fotograf - Nikolay Nikolov
Снимка: Николай Николов

В тях се срещам с любимите ми герои: хобита Билбо Бегинс (Торбинс), завлечен против волята си в голямо приключение, притежателя на Върховния Пръстен Фродо Торбинс, землеморския архимаг Гед, краля на Страната на Сънищата Иво.

Тук са и жителите от Света на Диска: Сюзън – гувернантка и внучка на Смърт, Уиндъл Пунс – най-старият магьосник в този свят, Ринсуинд – магЕсникът с най-много гафове и, разбира се, удивителният котарак Морис.

Стилът ти на писане е деликатен и в същото време изобличителен – говориш за граничните състояния на духа с гласа на опитен познавач на човешката душевност. Какво според теб е допринесло най-много за формирането на стила ти?

Прочетените книги. Може би, красивите, но и някой път по незнаен начин тъжни лунни нощи в селото, където живее дядо ми.

Спечели специалната награда за най-млад участник на миналогодишния конкурс по повод петия рожден ден на Public Republic „Писането е лудост“. Кога откри интереса си към литературата?

Научих се сам да чета на пет години и половина. Преди да тръгна на училище вече бях прочел „Братята с лъвски сърца” на А. Линдгрен, „Старогръцки легенди и митове” на Н.А. Кун („тухленото” издание), „Алиса в страната на чудесата” на Л. Карол, много приказки.

Спечели наградата с експресивна смесица на поезия и проза. Кой от двата литературни рода ти допада повече?

Прозата ми допада повече, особено когато в нея има вътрешен ритъм.

Как промени наградата живота ти?

Сблъсках се с много (и от различно естество) реакции – от съмнение относно авторството ми до искрен възторг. Особено ценно бе за мен поощрението от страна на известни литератори. Намерих много нови приятели и открих за себе си силата на напечатаното слово.

Защо според теб е важно да съществува проект като Public Republic Junior, изцяло посветен на младите, и защо избра да се включиш в него?

Мисля, че трябва по някакъв начин да насърчим връстниците ми и по-големите деца да започнат да четат. Сигурен съм, че проектът ще им помогне да видят в Книгата приятел и съветник.

Velemir Dimitrov; fotograf - Nikolay Nikolov
Снимка: Николай Николов

Как си представяш развитието си в бъдеще – какво би искал да ти се случи?

Да срещна още много интересни личности, да открия още много приятели. Всичко да е наред със семейството ми, близките за мен хора, с мен самия. Да завърша книгата, която пиша.

Дали би ни разказал малко повече за книгата, върху която работиш? За какво ще се разказва и как се вдъхнови? Или предпочиташ да го запазиш в тайна?

Нека засега това да остане тайна, още повече, че трябва да доуточня за себе си някои неща.

Искаш ли да кажеш нещо на читателите ни?

Желая им да са жизнерадостни, да изживеят много хубави мигове и незабравими срещи на територията на „Public Republic Junior”.

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай