Public Republic Art Studio

FaceScape търси София сега и София преди

1 април, 2012 от · Няма коментари

Международен фотографски проект преминава през Източна Европa в търсене на лицата на настоящето на фона на сградите от миналото.

Между 21 и 24 февруари в София гостува международният фотографски проект FaceScape.

Базиран между Париж, Санкт Петербург и Прага, той представлява серия от фотографии, които показват лицето на Източна и Централна Европа, като симбиоза между минало и бъдеще, хора и сгради, локално и универсално.

 FaceScape_1

FaceScape стартира в Париж през 2010-а с амбицията да улови и пресъздаде специфичната и неповторима атмосфера на серия градове чрез техните жители. Париж, Прага и Санкт Петербург са първите дестинации, последвани от редица нови, които тепърва ще бъдат заснети.

София е началната и най-източна точка, от която ще започне пътуването към Киев, Краков, Рига, Талин и още много други.

Артистичен директор и фотограф на FaceScape е Валентин Соколов – французин с руски корени, а мениджърна проекта – Томаш Пейтлич (Чехия).

В софийската фотосесия участват шест лица, някои от които – вече популярни модели, а други – имена, за които тепърва ще чуваме: Боряна Узунова (Expose), Джия Лазарова (Ivet Fasion), Християна Димитрова (Ive Fasion), Олга Модева, Катерина Мутафчиева и Полина Гергушева (Visages).

 FaceScape_2

„FaceScape е поглед към източния хоризонт и опит да бъде съчетано онова, което е била Източна Европа преди и онова, което е сега. С падането на Стената и навлизането на Западната култура се раждат нови лица, нови идентичности и специфично съжителство между минало и настояще. Резултатът е нова, мутирала красота. Точно нея се опитваме да уловим и пресъздадем.“ – споделя Валентин Соколов.

Още за това какво представлява FaceScape, защо се случва именно в София и какво да очакваме от проекта в разговор с Елена Пенева, мениджър на проекта в България.

Здравей! Можеш ли да обясниш за нашите читатели как е възникнала идеята за този проект?

Това е прoект на хора, които постоянно пътуват, постоянно търсят нови и интересни места и са увлечени по мутацията, но не като израждане, а като транформация, която е в процес на случване.

През 2010г. Валентин Соколов и Томаш Пейтлич решават да стартират проекта FaceScape с идеята да намерят тази мутирала красота на Източна Европа след падането на Желязната завеса, в която Западът навлиза, но която има своята характерност като архитектура и като лица. FaceScape търси отношенията между лицето и сградата, между настоящето, бъдещето и историята.

Защо авторите на проекта за се спряли именно на София?

Местата по този проект не са нарочно търсени, по скоро авторите на проекта пътуват и се оставят на местата сами да ги пленят. Валентин идва за първи път в България миналата година, когато по щастливо стечение на обстоятелствата Банята е отворена за изложба.

Така той вижда мястото, влюбва се в него и решава, че мястото би логло да бъде една от локациите на FaceScape. Освен това един от последните проекти на неговия баща, Хектор Зазу – изключителен композитор – е свързан с България.

 FaceScape_3

Идеята на проекта е да се направят фото сесии на фона на исторически сгради. Целта е да се насочи вниманието към сградите или към обществата на Източна Европа?

Нито едното, нито другото. Този проект не търси нещо конкретно, а събирайки привидно не толкова съвместими неща, се опитва да покаже отношението между настояще и минало.

В София авторите на проекта са избрали да снимат Банята, която в момента е затворена за реставрация, т.е. самата сграда, намирайки се в преход от минало към бъдеще, е символ на тази трансформация, която се случва във времето и пространството.

София е най-източната точка. Преди това проектът е минал през Париж, Прага и Санкт Петербург. От София проектът продължава на север към Киев, Рига и други столици.

Защо са избрали във фотосесиите да участват професионални фотомодели?

Лицата за FaceScape се намират по различен начин. В Прага са търсели на улицата, но тогава е било лято. В България за съжаление през този сезон всички сме много облечени (смее се) и за съжаление нямаше как да намерят моделите на улицата.

От друга страна искаха работата тук да бъде много по-прецизна и тези лица, които са избрали, тези 6-7 модела, всъщност са подбирани след много дълги кастинги и проучвания.

 FaceScape_4

Не мислиш ли, че ако целта е била да се покаже модерното лице на България, щеше да бъде по-автентично, ако моделите бяха лица от улицата?

Не знам дали някой може да твърди, че може да намери „автентичното лице на България”, защото всички ние сме много различни като лица и като темперамент. Въпреки това те търсеха в някои от моделите типичните славяснки или средиземноморски черти, защото и двата типа се срещат в България, но в никакъв случай не са се ръководели от идеята да намерят типичното „българско лице”, защото то просто не съществува.

Разбрах, че в сесиите ще участват и животни…

Да, това беше изненада и за моделите, и за всички от екипа. По време на снимките си имаме жив вълк! Той е много добър и освен това е трениран за снимки.

Моделите много се забавляват с него. Харесва жени, но не харесва мъже! (смее се) Проектът се снима на принципа на кино – има „екшън”, има „стоп”, има музика, която върви по време на снимките, режисура и сценография. Част от декора е и една много красива бяла сова.

След като в момента текат снимките, какво предстои след това? Ще има ли изложба, кога и къде ще бъде предтсавена тя?

Цялостна изложба на проекта ще бъде показана, когато FaceScape приключи. Това ще се случи след две години и се надяваме дотогава реставрацията на Банята да е готова, за да можем да я покажем тук.

Тоест изложбата ще включва не само фотографиите от София, но от всички локации на проекта?

Да, защото проектът се опитва не само да снима дадено място, а да създаде мрежа между всички места, които снима, да ги свърже по някакъв начин. Затова изложбата ще включва избрани фотографии от всички дестинации.

Благодаря ти за това интервю!

И аз благодаря.

FaceScape София се осъществява с подкрепата и съдействието на Централна софийска баня, Национален природонаучен музей,  Versis (http://boutique-versis.com/), 2MuchArt, Vintage Sofia и Studio 414.

Автор: Мая Мирчева

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Tворчество · Visual Art

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай