Public Republic Art Studio

Юлия Спиридонова-Юлка: “Та аз обичам да уча, все още го правя”

11 април, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на най-младия журналист в България, Велемир Димитров, с Юлия Спиридонова-Юлка

Yulia Spiridonova-Yulka

В кое училище си учила и би ли разказала нещо интересно от ученическите си години?

Така се случи, че съм учила в няколко училища. И нито едно от тях не ми стана любимо. Къде ти… Мразех ги с цялото си сърце. И до ден днешен, когато попадна в училище, ми се иска много бързо да избягам. Разбира се, питала съм се защо се получи така, защо не обикнах училището.

Та аз обичам да уча, все още го правя. Нищо че съм много пораснала. Мисля си, че у нас (други училища не познавам, освен българските) е много трудно да си различно дете. Това никога не се е харесвало нито на системата, нито на учителите, нито на учениците.

Би ли искала да учиш в училището за магьосници “Хогуортс”? Ако отговорът ти е “да”, то кой дом от това училище би предпочела?

Много бих искала. Дано да приемат и стари хора. Ще отида там, където ме разпредели шапката (но дано не е в Слидерин).

Кога за пръв път се озова в Страната на сънищата – тази страна, която познаваме от едноименната ти поредица?

Аз наистина се озовах там. Преди повече от десет години се разболях от тежък грип и имах сън наяве или видение (или просто много висока температура). Изведнъж около мен стана тъмно, тъмно. После блеснаха ярки звезди. Духна влажен вятър, който ухаеше на цветя. И аз видях река.

А по реката плуваше странна, плоскодънна лодка. В лодката имаше мъж и малко момченце. На брега стоеше млада, дългокоса жена и аз чувах вика й:
- Попътечо! Любими попътечо!

Кръстьо от книгата “Кръстьо – частен детектив В Долната земя” от някой реален човек ли е повлиян или е създаден от теб?

Кръстьо е повлиян от Батман. Невероятно, но факт. Аз много харесвам Батман, той е моят любим герой от комиксите. Когато започнах да пиша историята, ми трябваше герой. Като се каже герой, аз си представям Батман. Ама за тази история такъв сериозен герой някак не вървеше, трябваше да е смешен. И тогава се появи Кръстьо – пълната противоположност на Батман.

Скоро прочетох една книга (“Фамилиарите” от Адам Джей Епщайн и Андрю Джейкъбсън), където фамилиар е необичайно животно с магически способности, което помага на добър вълшебник. Книгата, в която главен герой беше котаракът Олдуин, много ми хареса – почти колкото твоите. Затова искам да те попитам, имаш ли си фамилиар? Ако пък нямаш, какъв би си избрала?

Тигър! Много харесвам тигрите! Когато бял малка, имах колекция с картички на животни (още си я пазя). Най-ценната ми беше тази с тигъра. В зоологическата градина най-много стоя пред клетката на тигъра (абе, смърди, ама… любов!). Е, мъчно ми е, разбира се, че ги затварят така.

На цирк пък никак не обичам да ходя, пак заради тигрите. Още по-мъчително е да ги гледаш дресирани. Надявам се да видя истински тигър сред природата. Надявам се и да не ме изяде, докато го гледам.

Имаш ли си домашен любимец?

Имам си рижа котка. Тя е ужасна. Прилича на тигър и затова я търпя. Много обича да чете (особено поезия). Заради нея книгите ми не приличат на нищо вече, та се наложи да премина на електронен четец. Котката е много бясна – хапе, ръмжи и лае.

Сигурно си мисли, че е куче. Никак не ми помага в писането (чела съм, че домашните любимци на други писатели им помагат). Веднъж пръцна под бюрото ми – и ако това е помощ…

За мен само добра вълшебница може да създаде такива приказни светове като Страната на сънищата и Долната земя и да помогне на добрите герои в тях. Ще ни покажеш ли и други такива светове?

Силно се надявам! Мечтая си да пиша по-добре и да напиша по-хубави книги. Дано да успея.

Yulia Spiridonova-Yulka i Vel
Снимка: Иво Орешков

Ако бъдеш въвлечена в света на някоя книга, то коя искаш да бъде тя?

Винаги, когато отворя книга, вече съм вътре. Особено детските книги. Сигурно затова толкова много ги обичам, защото ме водят там, където има красота и доброто винаги побеждава.

Ако отидеш в паралелно измерение, какво същество очакваш да видиш там?
А: Фавън
Б: Грифон
В: Птицата Рок
Г: Ако е нещо друго, напиши какво.

Със сигурност, ако попадна в паралелно измерение, първо ще настъпя някое ако (често ми се случва и в нашето измерение). Надявам се, докато си бърша обувките, да не ме нападне нещо голямо и страшно. Предпочитам добронамерените същества. Особено онези, които носят мокри салфетки в себе си.

Коя е любимата ти книга от детството?

Много са! „Островът на съкровищата”, „Пипи Дългото чорапче”, „Винету”, „Карлсон”, „Смоговци”, „Гуменият Тарзан”, „Нилс Холгерсон” (и още доста).

Ако си на безлюден остров, с кой герой от книгите би искала да бъдеш?
А: Пипи Дългото чорапче
Б: Алиса от Страната на чудесата
В: Ян Бибиян
Г: Ако предпочиташ друга компания, напиши чия.

Пипи, разбира се. Тя е страшно силна!

Ако не беше писателка, каква би искала да станеш?

Барабанист на „Мегадет”. Може и на „Металика”… Който ме вземе.

Коя книга четат децата ти в момента?

Големият ми син чете «Хрониките на Спайдъруик» на Холи Блек и Тони Ди Трелизи, а на малкия четем поредицата за Финдъс и Петсън на Свен Норквист.

Къде предпочитат да пътуват синовете ти – в Страната на сънищата или в Долната земя?

Засега само големият пътува (малкият е малък и ще се загуби). Големият ми син ту повече харесва Долната земя, ту Страната на сънищата. Май му е трудно да избере.

Можеш ли без да пишеш?

Не. Имало е такива моменти, в които не съм писала, но писането започва страшно да ми липсва. За някои писатели писането било мъка и болка (сигурно, защото пишат за големи). За мен е щастие и спокойствие.

Ако имаше възможност да избереш времето и мястото, кога и къде би искала да се родиш?

Мисля си, че всяко време има своите хубави и лоши страни. Така че, щом са ме „пуснали” в това време, значи е имало защо. Напоследък все по-малко харесвам мястото, на което са ме „пуснали” обаче…

Мечтая си да живея на остров – е, не самотен остров, нито на южен остров. На голям остров, с умерен климат. Да виждам океана през прозорците си. Много обичам вода…

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай