Public Republic Art Studio

Московското метро

16 март, 2012 от · 1 Коментар

Снимки и текст: Иво Орешков

Ivo_Oreshkov_photo_1

За първи път видях снимки от московското метро в един фотографски сайт. От тогава много исках да снимам там и когато се отдаде възможност да отидем със семейството ми в Москва, аз се зарадвах, че ще мога да реализирам това свое желание.

Ivo_Oreshkov_photo_2

Ivo_Oreshkov_photo_3

Задачата обаче се оказа по-трудна от колкото предполагах. Снимането в метрото беше забранено, поради опасността от терористични атентати. Навсякъде обикаляха поне по трима въоръжени милиционери, понякога с доста заплашително изглеждащи кучета. Те спираха всеки, който им се стореше подозрителен, проверяваха документи и претърсваха багаж. Обикновено групичките, които спираха очевидно бяха провинциалисти от бившите Съветски републики, идващи в огромния мегаполис да търсят работа.

Ivo_Oreshkov_photo_4

Ivo_Oreshkov_photo_5

Ivo_Oreshkov_photo_6

Нямаше никакъв проблем да нося фото апарата на рамо, стига да не го вдигах за снимане. Така че трябваше да издебвам моментите, в които няма милиция, за да щракна някои друг кадър.

Ivo_Oreshkov_photo_7

Ivo_Oreshkov_photo_8

Ivo_Oreshkov_photo_9

В други случай практикувах, така наречената „коремна фотография” – без да вдигам апарата, настройвах данните му, насочвах го горе-долу към обекта, който исках да заснема и натисках спусъка. Понякога се получаваше, понякога не, но определено се забавлявах.

Ivo_Oreshkov_photo_10

Ivo_Oreshkov_photo_11

Ivo_Oreshkov_photo_12

Първата линия на Московското метро е открита през 1935 година и днес почти 80 години по-късно, то наистина е впечатляващо. Огромно, на няколко нива (етажи) и безкрайно дълги ескалатори. Невероятно красиви станции в старинен стил, с множество изящни колони, рисунки и орнаменти. Духът на комунизма все още се усеща с натрапчивото си присъствие и навсякъде могат да се видят символите му, като сърп и чук, петолъчки и дори изображения на Ленин.

Ivo_Oreshkov_photo_13

Ivo_Oreshkov_photo_14

Ivo_Oreshkov_photo_15

Но най-много, в сравнение с всичко останало, там са хората. Огромни, огромни тълпи от хора! Понякога блъсканицата беше толкова голяма, че имах чувството, че влизам не в станция на метро, ами на стадион за рок концерт на световно известна група. Влаковете се движат през 2-3 минути. Според статистиката, в един нормален работен ден метрото превозва 8,6 милиона пасажери, а през почивните дни превозваните пътници са около 6,5 милиона на ден.

Ivo_Oreshkov_photo_16

Ivo_Oreshkov_photo_17

Един ден реших, че снимките, които снимах в метрото не ме удовлетворяват, като резултат. Влязох във въпросния фото-сайт, където бях виждал снимки от там и писах съобщение на автора им, че съм в Москва и ако има желание – да се видим. Той веднага откликна и на първата ни среща дойде с подарък за мен, малко шишенце текила. Споделих му желанието си да снимам в метрото и го помолих да ме разведе на местата, където той снима. Уговорихме се и направихме цял снимачен ден, обикаляйки с фото апарати по улиците на Москва. Обиколката разбира се завърши в метрото. И преди той да ме изпрати на моя влак, поснимахме там.

Ivo_Oreshkov_photo_18

За разлика от мен, той се чувстваше в свои води и изобщо не му правеха впечатление милиционерите. Само ги изчакваше да ни подминат, да обърнат гръб и започваше да щрака на поразия. Покрай него и аз придобих кураж, и доста смело снимах. Слава Богу, всичко мина без инциденти и нямах никакви проблеми, нито в този ден нито през останалият ми престой в Москва.

Ivo_Oreshkov_photo_19

Ivo_Oreshkov_photo_20

Днес с радост разглеждам снимките си от Московското метро и спомените оживяват. За мен е удоволствие да споделя тези моменти с повече зрители и се радвам, че мога да го направя.

Ivo_Oreshkov_photo_21

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Около света

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Кристина // 30 мар, 2012 //

    Доста добри снимки, предвид ситуацията, която описваш, и всички – черно-бели, трябва да се отбележи! :) Чудесно е, че не си имал проблеми с пазителите на реда :)

Коментирай