Public Republic Art Studio

Премиера на “Очи на сляп, език на болен” от Любомир Николов

15 март, 2012 от · Няма коментари

Издателство “Жанет 45″ представя

ОЧИ НА СЛЯП, ЕЗИК НА БОЛЕН
от Любомир Николов

Премиера:
15 март 2012 (четвъртък), 18:30
Галерия Академия, ул. “Шипка” 1, София

Представя Митко Новков

ochi na sliap

Светът зад страниците не е тоя, който познавате. Учудването и смехът в тази книга извират отвсякъде. Вътре е паноптикум от хора, отказали да изгладят живота си, като сляпа ютия в ръцете на Съдбата.

Има истории за мъдри деца и безотговорни възрастни, които често си разменят местата и в тоя хаос свободата се оказва щастие. Фантастични версии на несъстояли се събития, реални до уплах. Полковници опрашват дървета, жужейки като пчели, приповдигнати хора се вълнуват от най-обикновени неща, мегаломани мерят сили, а среднощни шофьори превозват пътници в ума си, докато свършат горивото. За да се усетят живи, криещите се в страниците скачат до припадък, рисуват кривогледите си деца, кипят от енергия и безумие. Някои оцеляват и след смъртта си, за да досаждат на другите.

Носителят на наградата „Чудомир“ и автор на “Въжеиграчът Карой” е заредил в картечницата най-поразяващи думи и ловът на истории може да започне.

„Майсторска книга: такава сигурност на почерка при баланс между младежки поглед
и внимателно и мъдро разбиране е нещо твърде рядко.“
Миглена Николчина

„Силата в гласа на разказвача Любомир П. Николов прелива от форте към пианисимо (и обратно) не само когато осмисля картини и сюжети от битието, а и когато интригуващо изрича фантастичните си прозрения за човешкото ни присъствие и подир сетния акорд на нашето земно диминуендо – дори тогава, след неминуемото разтление ни предстои, според ведрия възглед на автора, да останем информационно активни, диалогични и разсъждаващи… “
Виктор Самуилов

„В последните години се появи писателски кръг „Бърза литература“. Нещо като „Бърза закуска“. Но постепенно светът загърбва „Макдоналдс“ и идеята за „бързо хранене“. Все повече стават ресторантите, където хората предпочитат да похапват бавно и с удоволствие.

Сравнението между яденето и литературата може би е изтъркано и твърде елементарно, но я вярно. Едното е предназначено за тялото, пък другото – за душата. А душата няма нужда от „бърза литература“ – напротив, истинското удоволствие идва с бавното четене.

Любомир Николов е „бавен“ писател. Не обсебен от мисълта за пари и слава, без суета и светски суматохи, а единствено с идеята, че има какво да ни разкаже. И то по свой, оригинален начин.“
Михаил Вешим

„Любомир Николов не е автор, който се чете бързо. Трябва да се чете внимателно и бавно и колкото повече човек го чете и препрочита, толкова повече неща преоткрива, тъй като е многопластов, приказен и с интелигентен хумор.“
Божидара Турзоновова, словашка актриса

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай