Public Republic Art Studio

Трявна – възрожденска, вкусна, ухаеща на стърготини…

24 март, 2012 от · 4 Коментара

Йонка Бакърджиева-Агалова

Малък пристан на българското изкуство

triavna

Понякога е снежна и бяла, спокойна и тиха, в очакване на пролетта и слънцето, което ще изпълни калдаръмената чаршия и нейните дюкяни с хора. Трявна е истинско произведение на изкуството от епохата на българското възраждане.

nieve

Думата „изкуство“ тук е знакова, тъй като градчето е добило световна популярност със своята школа по дърворезба, иконопис и архитектура.Тревненската художествена школа е най-старата в България, а според ценителите е и най-добрата.

Една от емблемите на градчето е Часовниковата кула от 1814г., намираща се на площад „Капитан Дядо Никола“. Има особена романтика в старите часовникови кули – те са като дом, в който живее духът на миналото, а в същото време отброяват отронващите се мигове настояще…

kulata

В кулата има монтиран механизъм и след отброените удари звучи песента „Неразделни“ по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков. Тук трябва да напомня, че Петко и Пенчо Славейкови са от Трявна, може да посетите тяхната къща-музей.

Типичната възрожденска архитектура на кулата се вписва в цялостния архитектурен ансамбъл от сгради от същия период – многобройни къщи, дюкяни и механи, църквата, старото училище, което е едно от първите светски училища в България… Прегърбеният мост, на който непременно всеки спира, за да си направи снимка, ни отвежда до калдаръмената чаршия.

ploshtada

uchilishteto

triavna2

Едва ли има друго място, където да видите толкова ателиета по дърворезба. Атмосферата е наистина зареждаща и от всеки ъгъл ухае на изкуство. Дървото сякаш диша в ръцете на майсторите, подготвя се за нов живот.

atelie

Най-посещаван от тревненските музеи със сигурност е музеят на дърворезбата – Даскаловата къща. В музейната експозиция е представена историята на тревненската школа по дърворезба. Тук ще имате възможността да видите едни от най-добрите оригинали на тревненските майстори.

rezba

На втория етаж са прочутите тревненски тавани-слънца, изработени през 1808г, когато майстор Димитър Ошанеца и неговият помощник Иван Бочуковеца сключват облог и в продължение на 6 месеца изработват своите уникални произведения. Сами ще разберете кой е победителят и какво се е случило след състезанието.

Символ на тази красива история са изящните маргарити от тавана на ученика. Съвсем скоро, по повод 200 годишнината от облога, съвременни български майстори изработиха почитна колона, посветена на старите майстори, която заема своето място в двора на Даскаловата къща.

Друга перла на града е църквата “Свети Михаил“- истинско произведение на тревненската школа. Църквата е построена през XI-век, но по време на турското робство е била опожарена и после възстановена от родолюбиви българи.

carkvata

Съхранена от старата църква е вратата, може да я видите и докоснете, а и да преминете през нея, тъй като свързва църквата със създадения към нея музей със тревненски икони.

Има нещо мистично в старите порти, прави ми впечетление, че на много места, при опожаряване на църкви, са оцелявали именно дървените порти – може би хората са отнасяли и запазвали църковната порта като обещание, че отново ще съградят църквата.

Със сигурност в Трявна няма да останете гладни, местните механи ще ви зарадват с всякакви вкусотийки от Балкана. Тук може да си пиете турското кафе на чаршията, както и да опитате жива бира- произвежда се на място, разпитайте къде и местните ще ви упътят.

kafe

Отидеш ли до Трявна, непременно ще обиколиш и околностите й. Многобройни възможности за екопреходи в планината, пикници и екскурзии.

За около 2 часа по еко пътека може да стигнете до с. Боженци, непременно отскочете до столицата на хумора и сатирата Габрово, до етнографския комплекс на открито Етъра, Соколския и Дряновския манастир.

monastery

etara

etara2

За настаняване имате многобройни възможности в околността. В Трявна има доста спретнати хотели, но хитът в региона е настаняване в селска къща. Страхотно е да отпочинеш и презаредиш чакрите си в някое скътано балканско селце с екзотично име като Торбалъжи (съвсем близо до Трявна) или Беломъжи. В някой от следващите си репортажи непременно ще отидем до там.

bojentsi

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена · Около света

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Светлин Стефанов // 24 мар, 2012 //

  Много вдъхновено и мило е написаното! Имам само една забележка- Петко Славейков само е учителствал и живял в Трявна, но не е роден там. В Трявна е роден синът му Пенчо. И едно уточнение- името на църквата е “Свети Архангел Михаил”. Желая успех на автора и благодаря!

 • Добринка Манева // 25 мар, 2012 //

  Много приятно е направен материала. Аз обаче имам една забележка – накрая пише,че “Всички снимки и материали на сайта Public Republic са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с нашата редакция, ако желаете да ползвате нашите статии. ” Откровена лъжа – Първите 2 снимки /зимните/ съм ги правила аз собственоръчно и съм ги публикувала /мисля че беше във фейсбук/.Първата е от мансардна стая на хотела ми,този ракурс може да се хване само от там и никъде другаде. На другата съм снимала къщата ми. Нямам абсолютно нищо против разпространението на тези снимки, но е лъжа че са авторски и със запазени права.

 • Evelina // 25 мар, 2012 //

  Статията е прекрасна! Прочетох я с най – голямо удоволствие, много хубава инициатива да се популяризира този прекрасен град! Добра идея е да се публикува и на английски.

 • Администратор // 27 мар, 2012 //

  @Добринка Манева

  Бих искал от името на екипа на Public Republic едновременно да Ви благодарим за коментара и да се извиним за явно допуснатата грешка.

  Цитираният от Вас текст не е просто фраза, ами важен принцип за нас и ние полагаме всички усилия, да спазваме авторските права на страниците на Public Republic. В това отношение смятаме, че сме дори едно от водещите издания в българоезичния интернет. За съжеление и при нас се случват грешки.

  Радваме се, че статията Ви е харесала и нямате нищо против публикацията на снимките Ви. Бихме се радвали да отбележим името Ви под Вашите фотографии.
  Благодарим предварително!

  С уважение
  Екипът на Public Republic

Коментирай