Public Republic Art Studio

За духа, чара и мистериите на Перперикон

16 март, 2012 от · Няма коментари

Анелия Стоянова

Perperikon
Снимка: slavcho

В долината на река Перперишка, иначе казано из Източните Родопи на едва 15 км. от град Кърджали, историята пази вечен спомен от траки, римляни и българи. Свещен град още от древността, извор на злато и култ към бога, благодатна площ – родина за множество народи… разнообразен е разказът, нашепван и до днес от Перперикон.

За историци и археолози опознаването на древното светилище от години е истинско предизвикателство, а за нас – любителите туристи – Перперикон предлага едно завладяващо приключение, в което да се впуснем, разучавайки историята на живелите тук цивилизации и култури и загадките, оставили ни те като наследство.

Археологическите проучвания по тези земи започват през 1979 година и до днес не са приключили. Части от града са все още под земята, непрестанно се откриват нови впечатляващи находки, а някои от първите открития са за съжаление вече унищожени.

Съвсем наскоро например бе открит фрагмент от керамична урна с релефно изображение на Тракийския бог-конник, която според откривателя и, проф. Николай Овчаров, е от доста ранни времена и е изключително ценна. Иманярство или друг неясен мотив обаче са се оказали пагубни за изчезването на безценно културно наследство. Така още при първите разкопки изчезва римски саркофаг с внушителни размери.

Perperikon
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Според данни на очевидци, хеликоптер вдигнал огромния предмет, и въпреки че първоначално деянието останало незабелязано, рисунките на местен учител в последствие информирали за откраднатото. Въпреки отдавна отминалия опит за покушение, мистерията на свещеното селище не е напълно разгадана и ежедневно впечатлява туристи и откриватели със своето богатство.

Първото население и сътворители на скалния град са древни племена от петото хилядолетие пр. Хр., много преди познатите ни траки да изградят своя център тук. Непознаващи сечивата и оръдията на труда така добре, хората от неолита и по-късната каменно-медна епоха обработват грубо скалния масив наоколо.

Perperikon
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Истински разцвет обаче Перперикон изживява през бронзовата епоха, именно 18-12 в.пр.Хр., като от тогава изобилстват керамични и скални обработки. Местността се превръща в светилище за езичници, а по-късно и християни.

Като посетители на Перперикон бихме могли да наблюдаваме древния дворец-светилище, важна част от скалния полис. Носи се легенда за този дворец, свързана с култа към бог Дионис и пророческите ритуали, изпълнявани там от тракийското племе сатри.

Върху запазен и до днес олтар се изливало вино и се палел огън, по големината на чиито пламъци се пророкувало. Важни исторически събития били предречени в светилището на Дионис и ако теориите, че то се намира именно в Перперикон, се окажат верни, откритието на търсеното прорицалище ще е от изключителна важност в световен мащаб.

Сигурно сте чували за златоносните реки на близо и ако сте, то със сигурност сте сметнали това за поредната местна легенда. Но напротив – цяла мрежа от рекички, чиито пясъци били богати на самородно злато, се разполагала в околността.

Perperikon
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Древните траки, които познаваме като изкусни майстори-златари, черпели ресурс от златните извори и продуктите на техния труд съвременните археолози непрестанно откриват и изучават. Дори и една от теориите за произхода на името „Перперикон” е свързана с изработваните тук златни монети „перпера” от времето на Алексей Комнин.

Не е чудно, че античният комплекс привлича голям интерес днес. Посещението му носи усещане за вечност и полет назад във времето, отвсякъде лъха незабравимият дъх на историята, разказващ митове и легенди за различни цивилизации. Силно действащото енергийно поле създава усещане за мистичност и спокойствие.

Perperikon
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Но колкото и да се каже за Перперикон, усещането от самото посещение не би било сравнимо. Неслучайно наречен „тайнството на Родопите”, каменния град има с какво да завладее и най-опитния турист. Малко кътче от България, но голяма гордост за нея – известността на комплекса е на световно ниво от не една гледни точки.

И ако досега не сте се решавали да го посетите, Перперикон ви провокира да се потопите в дебрите на мистиката и историята, както и на вечната природа и култура. Не пропускайте сами да усетите всичко това само в една родопска местност.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Около света

Етикети: , , , , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай