Public Republic Art Studio

Дневници

5 март, 2012 от · Няма коментари

Йордан Тачев,
Бъфало

Ден последен и аз отново ще говоря за рисуване, защото изглежда това е единственото нещо, за което съм говорил цяла седмица, пък и то се е видяло, че с това ще ме запомните.

Доколкото си спомням, в края на всяко писание творецът оставя някакво послание на читателя, някакъв съвет, с който да е сигурен, че ще му помогне, на читателя, да се справи с трудностите на живота. Така писателят ще се чувствува спокоен, че поне с нещо е помогнал на човечеството и че трудът му няма да отиде по дяволите. Все още нямам никаква идея какъв прощален съвет да ви дам, затова ще ви разкажа как мина последният ден на седмицата.

Както винаги станах рано, измих се и закусих. Ураганните ветрове ми бяха оставили изненада в двора и когато излязох, за да изведа кучето се, изправих пред срутената ограда, която ни разделя от съседите. Представяте ли си? Дълга, тежка ограда – повалена на тревата като едното нищо.

Какво да се прави, оправих я. Отне ми около два часа. Ето това е едно нещо, което не харесвам на живота – вместо единственото ми занимание да е рисуването, аз трябва да ходя на училище, да пиша домашните си, да ремонтирам огради и да се уверявам, че хигиената ми е приемлива.

Все абстрахиращи неща. Както и да е, прибрах се почти непокътнат от ремонта и обядвах. Хубаво е, когато храната ти е готова (купена от магазина), защото не губиш време в приготовления. Трябва да ви се похваля, че цяла седмица съм закусвал, обядвал и вечерял, без да стоя пред компютъра си.

Обикновено гледам филми или слушам музика, докато ям и докато се усетя е станало вечер и аз не съм свършил нищо. Това е пълно безочие! Затова реших да посветя тази седмица на сложен експеримент. Държах лаптопа си в стаята си и не го изнасях оттам. Колко повече работа може да свърши човек, когато няма интернет, който да го разсейва! А като говорим за разсейване, чета Балзак.

На света има три неща, които могат хубавичко да ми изгубят времето и това са YOU tube, Достоевски и Балзак. Зачета ли книгите на тези двама гиганти, спукана ми е работата. Признавам си, че изгубих около час и половина с Балзак и накрая трябваше насила да оставя книгата. След тези си занимания познайте с какво се заех! С рисуване разбира се!

Беше ден за рисуване на фигури. Едно нещо, което трябва да запомните от мен е, че при фигурите е важно да знаете системата на таблицата. Назубрите ли тази леко досадна геометрия, всичко ви е в кърпа вързано. Осем глави; петата линия е средата; раменете са две глави, поставени на дълго; устата, носът и разстоянието между очите се равнява на едно око разстояние и т.н.

tachev1

tachev2

Все неща, които не се помнят трудно и се учат още по-лесно, ако просто рисуваш. Едно нещо, което знам, че много ученици си мислят, защото и аз съм си мислил същото е, че ако използваш таблица, за да рисуваш фигури, значи не си истински художник. Това никак не е вярно. Защо? Погледнете Дюрер. И ако не използвате магията на таблицата, фигурите ви никога няма да бъдат човешки.

tachev3

Помнете, че петелът е най-трудното нещо за рисуване! Запомнете, че веднъж да усвоите системата на рисуване, ще можете да експериментирате както намерите за добре. Никак не е трудно да се захванете да учите нещо, ако с нетърпение очаквате крайния резултат. Просто дерзайте и всичко ще си дойде на мястото.

Хей! Ето, че ви измислих разделен съвет!

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай