Public Republic Art Studio

Flash Back – Фотографски проект на Ненчо Балкански

1 март, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Мая Мирчева с фотографа Ненчо Балкански

От 21.02. до 11.03. в Dada Cultural Bar може да бъде видяна изложбата на фотографа Ненчо Балкански със заглавието Flashback. Изложбата се състои от осем черно-бели фотографии, 99/73см печат върху алуминий.

Nencho_Balkanski1
СНИМКИ: Ненчо Балкански

“В този проект представям проблясъци отминало време, светкавици в настоящето на високите технологии, интернет и смаляващ се свят. Места извън тук и сега, където животът тече в паралелно пространство, на една ръка разстояние. Меланхолично пътуване извън света на глобализациятa.”
Ненчо Балкански

Nencho_Balkanski2

Бихте ли се представили, откога и защо се занимавате с фотография?

Ненчо Балкански. С фотография се занимавам от 98г. когато започнах следването си в НБУ – програма “Рекламна и художествена фотография”, а неофициално от детските си години.

Защо сте избрали името Flashback на Вашата изложба?

Това е термин, взаимстван от психологията, внезапна проява на съзнание за минали събития. Изображенията са като светкавици от минала епоха в настоящето на интернет и глобализация, това е концепцията и на изложбата.

Защо сте избрали именно Dada Cultural Bar, за да изложите фотографиите си?

Dada има собствена атмосфера, а моите фотографии създават също своя атмосфера.

Интересно бе за мен да експериментирам с пространство, което налага свое натоварване. Исках да проверя как фотографиите ми се държат в по-агресивна интериорна среда. Резултатът е, че те запазват своето присъствие и дори придават нов облик на средата.

Nencho_Balkanski3

Какво означава “концептуална фотография”?

Това е фотография, реализирана по предварително създадена идея за нея! Фотографията се случва първо в главата, а малко по-късно се натиска бутона.

Фотографиите, които са подбрани за изложбата, изобразяват интериори и пейзажи, но освен това се интересувате и от портретната фотография. Имате ли любим сюжет? Хора ли предпочитате да снимате или места и какво е специфичното при двата вида фотография?

Обичам да снимам! Снимането на хора ти дава едно нещо наречено общуване, когато снимам човек аз го опознавам. Както казва Ани Лейбовиц, когато искам да опозная някого, аз искам да го снимам. При снимането на не хора изразявам емоции, които ме вълнуват лично мен. Снимането е моят начин на изразяване!

Nencho_Balkanski5

Как подбирате нещата, които снимате? От моментно вдъхновение ли се ръководите, т.е. нещо е привлякло вниманието Ви и е провокирало емоционална реакция, или имате предварителна идея и се опитвате да намерите, или дори да “композирате” най-подходящите сцени, за да я изобразите?

Работя по предварително създадена идея. В тази изложба съм използвал документален подход, нещата са такива каквито са били в момента на заснемането им. Чиста естетика!

Фотографиите Ви навяват чувство на меланхолия, на отсъстващо човешко присъствие. Какво внушение целяхте?

Един приятел сподели, че това са изображения от филма на Андрей Тарковски – “Сталкер”

В края на миналата година сте водили курс по фотография за любители в ателието за приложни изкуства “ЗаИнатчийница за приложна магия”. Разкажете повече за това. Какво Ви носи преподаването?

Имахме желание да организираме курс по модна фотография, снимане на мода в екстериор, работа с екип, концепция, избор на локация, основни познания за светлина и техника. Тогава курсът не стартира. Споделянето на знания с хора, които имат желание да “вземат”, ми носи удовлетворение и пълнота!

Nencho_Balkanski6

Смятате ли, че фотографията може да се научи, или е въпрос на светоусещане, което човек трябва да носи вътре в себе си?

Нужни са две съставки, талант и работа. Някои неща се учат, други човек ги носи в себе си. Няма точна рецепта, но образованието отваря по-широк поглед върху цялата картинка.

Какво прави една фотография произведение на изкуството?

Каквото прави и една песен произведение на изкуството, и една картина….автора!

Много хора са скептични да признаят фотографията като изкуство, наравно с изобразителното изкуство. Според Вас фотографът художник ли е?

Фотографът е фотограф, художникът е художник, когато художникът вземе фотокамера, а фотографът четка тогава си разменят ролите! Има една дума, която изчерпва темата, “Артист” от Арт – изкуство, не от театър. Азис също прави изкуство, след като има толкова хора, които харесват него и изкуството му. Малко история… Леонардо да Винчи е използвал камера-обскура при създаването на произведенията си!

Какви са бъдещите Ви творчески планове?

Много творчески!

Nencho_Balkanski7

”Изложбата на Ненчо Балкански Flash Back е едно от най-добрите представяния на фотографско изкуство в България. Експозицията съчетава, в съвършена хармония, изразен стил и техническо изпълнение. На пръв поглед фотографиите на младия автор изобразяват останки от миналото, отдавна забравени места, но погледнете ли ги от друг ъгъл, отминавайки ги, проблясват с нов живот като от паралелен свят. Сякаш оживяват, уловили светлината от същината на живота.

Ненчо Балкански оставя зрителя сам да интерпретира историите, които са се случили на изобразените места. Той само напомня, че времето е условност. Авторът има особено отношение към мигновението, като че ли се опитва да го задържи по-дълго. Не съм го виждала да бърза, да прави нещо припряно, дори когато другите препускат в бясна надпревара. Той не допуска напрежението да наруши деликатната му индивидуалност и ненатрапчива изразност.

Фотографиите му са многопластови измерения на времето. Колкото по-дълго ги гледаме, толкова повече нов смисъл откриваме в тях.

Отвеждат ни в светове от приказките или от простия човешки бит, според нашите исконни ценности или настроението ни. В творчеството си Ненчо Балкански е заложил здрави, дълбоки корени на култура, познание и усещане за времето.”

Силвия Иванова

преподавател и директор на Магистърска програма „Фотографско изкуство” и Бакалавърска програма „Фотография” в Нов български университет.

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай