Public Republic Art Studio

Трамвай 22, най-екзотичният трамвай в София

23 февруари, 2012 от · 12 Коментара

Снимки и текст: Иво Орешков

Ivo_Oreshkov_1

Да пътува човек с трамвай 22, си е истинско преживяване. В продължение на 8 години живеех на място, до което стигаше само въпросният номер трамвай. Много отдавна, когато се преместих в този квартал, все още не се занимавах с фотография, но малко по-късно във времето се запалих по това изкуство.

Ivo_Oreshkov_7

Докато пътувах с градския транспорт всеки ден виждах какви ли не интересни неща и особено по линията на 22. В даден момент не издържах на предизвикателството и извадих фотоапарата. В началото снимах със „сапунерка” (бел. ав. – малък фотоапарат), а по-късно и с по-сериозна техника.

Там съм виждал какви ли не сцени – бездомни деца от ромски произход, отразяващи културата и бедността на квартала си, но усмихнати и опитващи се да вземат всичко, което смятат, че им принадлежи от живота и да изживеят в пълнота детството си.

Ivo_Oreshkov_2

Ivo_Oreshkov_3

Ivo_Oreshkov_4

Ivo_Oreshkov_5

Също – влюбени младежи, пътуващи безгрижно и навярно без билети, напред към своето бъдеще, водени единствено от искрата на своята любов.

Ivo_Oreshkov_19

Ivo_Oreshkov_16

Ivo_Oreshkov_12

Ivo_Oreshkov_11

Възрастни хора, едва крепейки се на краката си и едва свързващи двата края. Някои от тях мълчаливо страдащи, а други непрестанно оплакващи се от системата на държавата, която им била виновна за всичко.

Ivo_Oreshkov_15

Ivo_Oreshkov_14

Ivo_Oreshkov_13

Ivo_Oreshkov_18

Ivo_Oreshkov_20

Виждал съм хора, прибиращи се от работа, качили се почти върху главите на спътниците си в опит да си отидат вкъщи и да почиват след тежкия работен ден. Или пък роми, мъкнещи огромни железа и опитващи се да достигнат пункта за вторични суровини, за да припечелят някой и друг лев.

Ivo_Oreshkov_6

Ivo_Oreshkov_10

Ivo_Oreshkov_17

Ivo_Oreshkov_21

Именно поради целия този колорит, който може да се види там, аз определям трамвай 22 за най-екзотичния трамвай в столицата!

Понякога пътуването с него може да е обикновено и спокойно, друг път може да е истинско екстремно преживяване. И точно поради тази причина реших, че трябва да се направят снимки, които си струва да се покажат.

Ivo_Oreshkov_9

Преди 2-3 години се преместих да живея в друг квартал, така пътищата ни с трамвайна линия 22 се разделиха. Ако някой ме попита, какво ми липсва от предишното местоживеене, отговора ми безспорно ще бъде – снимането в трамвай 22!!!

Ivo_Oreshkov_8

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

12 Kоментара за сега ↓

 • Delyana // 23 фев, 2012 //

  Аз също живеех на предпоследната му спирка в посока гара Искър и много пъти съм си мислела колко колоритен е този трамвай. Искрено се радвам за този пост! Поздравления !
  Май само си пропуснал да щракнеш някой стопаджия с оргомна раница, отиващ към стопа на магистрала “Хемус” :)

 • Златко Ангелов // 23 фев, 2012 //

  Това е на-страхотния, най-чаровния, най-красивия фоторепортаж, който съм виждал на български сайт. Очарователно и обнадеждващо е отношението на неговия автор към действителността–българската, оплювана, критикувана и охулвана действителност–с такъв добронамерен, приятелски поглед. Той е един от българите, които със сигурност ще оправят тази държава.

 • ivo oreshkov // 23 фев, 2012 //

  Много ви благодаря за милите коментари! :)

 • Деси // 24 фев, 2012 //

  Браво господин Орешков,
  много красив фото очерк на този наистина колоритен маршрут. АЗ също преди време го използвах и наистина трамвая и Женския пазар са си незабравима гледка. Изключително ме радва позитивизва, който лъха от думите и от снимките Ви браво!
  Надявам се да мога да се порадвам и на длуги ваши фоторепортажи, както г-н Ангелов ги е нарекъл по-горе:)

 • Genmila // 24 фев, 2012 //

  Много добър материал, подканя ни и ние да се вгледаме живота наоколо – да му се порадваме , а защо не и ние да грабнем фотоапаратите.

 • boromir // 24 фев, 2012 //

  Драги Иво,
  много ме радва, че си описал нещата без гняв , самосъжаление или хленч!!! Другите линии чакат, метрото – също! :-) ))
  Прочети “Бетонната фея” на Иво Беров, мисля, че много ще ти пасне!

 • лидия // 16 юни, 2012 //

  много ми харесва фоторепортажа един път и аз да кажа-харесва ми транспорта в софия

 • Петър от Сухата река // 28 дек, 2012 //

  Мното жалко, че дългите 22 сега са 23, те бяха много удобни

 • Ясен // 9 юли, 2013 //

  Искал ли си разрешението на тези хора да ги заснемеш? Знаеш ли че е незаконно да снимаш хора без тяхното изрично съгласие и знание?

 • Пояснител // 18 дек, 2013 //

  Широко разпространена заблуда е, че към фотографията с комерсиална или некомерсиална цел има отношение чл. 32 ал. (2) КРБ – Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. Чл. 32 ал. (2) КРБ е норма, която се отнася пряко до наказателният процес и по-точно до веществените доказателствени средства (ВДС), изготвяни по реда на НПК и ЗСРС.

  Преведено на човешки език, от тази норма следва, че такива изображения не могат да бъдат използвани като доказателства за вина за извършено престъпление, но акцента е върху „извън случаите предвидени в закона” – НПК и ЗСРС. Теоретично е възможно, в конкретни случаи, лице, което е фотографирано, по реда на ГПК да предяви иск за нанесени материални щети и/или пропуснати ползи в случаите, когато фотографа се е облагодетелствал (получил е пари) за снимка и не е платил на модела за моделстването, но в такъв случай трябва да съществува договор между двамата и това не се отнася за случаите, в които кадърът е заснет на публично място или за целите на СМИ – т.нар. „Редакционни цели”. Възможно е и предявяването на иск за нанесени нематериални щети, когато публикувани или разпространявани кадри накърняват достойнството и честа на лице или са унизителни за него, по реда на ГПК, а в някои конкретни случаи и по реда на НПК – да се образува наказателно производство, ако правните последици от деянието представляват обществена опасност и са престъпление по смисъла на НК, когато случая не е маловажен.

  Резултати от фотографиране и филмиране (заснети от любител или професионалист фотограф, оператор за целите на СМИ или чрез охранителни камери), могат да бъдат изискани и иззети от органите на досъдебното производство, в качеството им на УЛИКА с цел да образуват наказателно производство, в хода на което, обаче, трябва да се намерят ДОКАЗАТЕЛСТВА за вината на дееца. Когато за целите на изготвянето на ВДС се използват методи на фотографиране и филмиране, то фотографирането/филмирането се извършва от ДЪРЖАВЕН ОРГАН, а не от любител или професионалист фотограф!

  Абстрахирайте се от тази норма когато снимате! Тя няма отношение към фотографията като занятие или хоби!

 • Валя // 15 окт, 2016 //

  Прекрасно уловени мигове!

 • Ivo Oreshkov // 14 окт, 2017 //

  Ясен, какво значи незаконно?
  А ти знаеш ли, че всичко, което Хитлер е извършил е било законно?

Коментирай