Public Republic Art Studio

“Варненският часовник” от Любен Петков

25 февруари, 2012 от · Няма коментари


Снимка: ИК “Сиела“

В ритъма на пулсиращия часовник, вграден в кулата срещу варненския катедрален храм, като на екран се редуват страниците на романа ВАРНЕНСКИЯТ ЧАСОВНИК. Денем и нощем, зиме и лете, с шума на вълните и задъхания възглас на чайките.

Интересът към романа е не само заради майсторски написаното четиво с приключенски сюжет, но най-вече с ярките образи на героите с истинските им имена – на потомствения часовникар и поборник Отон Иванов и на младите му приятели като варненчето Добри и гимназистите, отстояващи своите права и мечти, притиснати от строгия училищен ред и от правилата на властта.

На младини пловдивчанинът Отон Иванов е сред най-близките бунтовници до Бенковски в подготовката и в пламъците на Априлското въстание, заради което е съден и заточен на вечна каторга от турските власти.

Но след победоносната Освободителна война Отон Иванов се завръща в Родината и получава назначение за градоначалник на морската ни столица.

Неговата мечта обаче е да изгради символа на Варна – Варненския часовник, за който се грижи до смъртта си, а след нея поверява грижата на сина си Иван Отонов.

– Който не е отнякъде е отникъде! – изрича писателката Дора Габе. Варненските деца и всяко българче искат да знаят повече за своите предци и славни образи като Отон Иванов, за когото камбаната на Варненския часовник мълви и напомня със звъна си на живо същество.

За автора

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 година в странджанското село Крушевец, Бургаска област. Средно образование получава в Бургас и във Варна, а висше образование във Варненския икономически университет.

След дипломирането си е разпределен на работа в Сливен като финансист, но още същата година напуска и работи на различни места.

През 1965-1966 година работи в радио Варна като журналист, през 1969 година във вестник “Народна младеж”, от 1970-1974 година в списание “Младеж”. От 1974 година до 1989 година е редактор в издателство “Български писател”.

През 1990-1992 година е редактор в списание “Съвременник”, а от 1993 година е директор на издателство “Отечество”. Любен Петков е автор на над 30 книги – “Зелени кръстове”, “Порта с лъвче”, “Календар”, “Преображение Господне”, “Убийство”, “Градът на истината”, “Сватбата на Акакий”, “Сладкишът на доктор Сириус” и други. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай