Public Republic Art Studio

“Такава гъста светлина” от Таня Кольовска – премиера

16 февруари, 2012 от · 1 Коментар

Tanja Koljovska

Поетесата Таня Кольовска, издателство “Ерго” и галерия “Сезони” ви канят на поетичната премиера на сбирката “Такава гъста светлина” (София: Ерго, 2011).

Книгата ще представи поетесата и литературна журналистка Силвия Чолева.

На 17 февруари, петък, от 18.00 ч. в галерия “Сезони” (ул. “Кракра” 2А, Дом на културата “Средец”).

ЗА АВТОРА:
Човек може само да моли за погледа на поет, който осезава такъв свят; който знае наименованието на всяко негово кътче и на всеки атом в него, защото той е творецът на неземните му измерения, превръщащи смъртта, безсмъртието и вечността в обикновена житейска среща на улицата – без патос и разтърсващи прозрения, без страст и клетвени заклинания, без хъс и възгласи.

Просто ей така, както си вървиш, както разсеяно гледаш, както си дишаш, очите ти срещат стиха на Таня Кольовска и застиваш удивен: „Я, какво било!” Застиваш пред тези филигранни думи, застиваш пред тази изящност на ритъма, който повтаря недоловимия шум на течащата във вените ти кръв.

Откриваш, че преди да си се слял с тази поезия, част от теб просто е липсвала. И откриваш, че вече си цял дори в самотата, където „на съседната маса два празни стола” се срещат „всеки ден по същото време”. И откриваш, че тя – поетесата – е там, толкова внезапна, характерна, несгрешима, незабравима като рисунка на тъжен художник, скицирал силуета й върху салфетка, оставена на масата пред недопитата чаша с абсент.

Ива Николова

◊ ЗА КНИГАТА
“Стиховете на Таня Кольовска пускат кръв, но не признават хленчене.”
Кристин Димитрова

“Не съм виждал планински кристал, но си го представям така: остър ръб, а зад него мекота, топлина, светлина. Като стиховете на Таня.”
Владимир Морзоханов

“Кратките стихотворения на Таня Кольовска са едновременно сериозни, непринудени и закачливи. Красотата им не послъгва. Точно такива творби дръзват да върнат ведростта в нашия свят, възобновявайки достойнството на Словото.”
Марин Бодаков

Стихосбирката на Таня Кольовска може да си поръчате и онлайн на този адрес.

Повече за издателство Ерго

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • site // 12 яну, 2018 //

    A auԁiência também mudou seu padrão de comportamento.

Коментирай