Public Republic Art Studio

Перла в короната или Велико Търново

18 февруари, 2012 от · Няма коментари

Йонка Бакърджиева-Агалова

Да се събудиш във Велико Търново

vista

Старата столица на България важно и гордо носи славата си от Средновековието… Самият град прилича на наперена болярка. Хубаво е това Велико Търново – не може да му се отрече.

От години водя испанските си гости из България и когато след петнайсетдневна обиколка, и неимоверни усилия да покажа най-доброто от родното БГ ги попитам, къде биха искали да се върнат, Велико Търново винаги е първи в листата.

Има си свой особен чар, който трудно може да откриеш на друго място. От една страна е ретро и пази своите възрожденски артефакти, от друга страна се усеща онази уникална атмосфера на духовност и приповдигнатост от отминали славни времена…

Лесно може да откриеш нещото, което да развълнува сетивата ти… И не на последно място – има къде да се отдадеш на шопинг релакс. На мен поне често ми се случва, признавам си…

Царевец е емблемата на града – символ на слава и величие, от онези стари времена, когато България е опирала до три морета, а търновската книжовна школа е била сред най-добрите в Европа…

Днес можем да видим останки от някогашната крепост на българските царе, но дори и останките са някак величествени, оставени като каменен подпис от царете ни.

Непременно отидете до Лобната скала, от където са хвърляли предателите, а заставайки на ръба, всеки път си мисля колко ли невини наши предци са полетели от тук… .

Tsarevets

tsarevets2

Малко по-нагоре е Царският дворец, който отчасти е реставриран, но с помощта на интерпретативните табели с изображения може да си представим какво е било. През лятото точно тук монтират сцена и се провежда фестивалът „Сцена на вековете“.

На най-високата точка от Царевец се намира Дворецът на българските патриарси. Разположението доказва огромната власт, която е имала църквата в миналото.

Сега си спомням с умиление студентските си години и часовете по археология, когато в най-горещите дни се калявахме по хълма, изучавайки видовете градеж и се чудихме как ли са се катерили по тези места патриарсите ни…

Tsarevets1

Гледката от Царевец е изумителна. Сякаш си на остров, крепостта е оградена отвсякъде от водите на река Янтра, а отвъд реката – от хълмове. От едната страна е хълма Света Гора- символ на книжовността и просветлението до ден днешен.

Не случайно Великотърновския Университет „Св.Св.Кирил и Методий“ е кацнал на този хълм. От другата страна е хълма Трапезица – духовно средище от Средновековието. Там е живеел и служил средновековният български клир. До момента има разкрити около 17 църкви.

vista

В подножието, между Царевец и Трапезица, ще преминете през Асеновата махала. Тук е прочутата църква “ Св. четиридесет мъченици“, където преди няколко години бе открит и гроба на цар Калоян.

Именно в тази църква може да докоснете прочутата колона на Омуртаг с надписа – “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил.“

Съвсем наблизо е уникалната за Европа църква “Св. Апостоли Петър и Павел“- това е единствената църква, която е католическа и същевременно православна, тъй като според унията, подписана от цар Калоян, България е била за няколко години католическа държава.
Съхранените стенописи са истински шедьовър на средновековното изкуство.

frescos

На отсрещния бряг на реката е една от най-живописните църкви – „Св.Димитър Солунски“. На това място братята Асен и Петър провъзгласяват въстанието си.

DSolunski

Друг паметник с историческо значение е сградата на Стария конак, построен от майстор Кольо Фичето. Тук е било свикано и първото Учредително събрание след Освобождението и е изработена Търновската конституция през 1879г. В съседство е археологическия музей.

Ако сте гости на града, със сигурност ще направите една обиколка на Самоводската чаршия. В началото ще ви посрещне Къщата с маймунката на майстор Кольо Фичето, негови са и други от къщите по чаршията.

Тази улица е била основният пазар на града през османския период, днес тя е побрала занаятчийски работилници на някои от най-популярните български занаяти. Има и чудесни места, където да отпочинете с чаша вино, или пък да хапнете саралия…

charshiata

Една от най-емблематичните улици от Възрожденския период е „Гурко“. Идеално място за романтична разходка покрай старите търновски къщи, накацали на бели ята над река Янтра.

Имам си специална топлиста с любими мигове и преживявания и един от тях е от тази улица: събуждам се в една кокетна стая в семеен хотел на улица „Гурко“.

Романтичен балкон, отрупан с цветя и една малка ретро масичка, на която отпивам сутрешното си ароматно кафе и поглъщам жадно цветовете на Търново на разсъмване…

vista hotel

Когато преминете на отсрещната страна и застанете на Стамболовия мост, ще видите цялата тази приказна ескалада, отразена във водите на Янтра.

Тук се намира и паметника на Асеновци, както и Градската художествена галерия, а ако продължите може да се изкачите до самия университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

Asen y Pedro

Една от най-големите атракции на града е спектакълът „Звук и светлина“ на хълма Царевец. Това уникално произведение пресъздава цялата средновековна история на България чрез композиция от камбани, музика и светлини. Едно наистина уникално преживяване, което няма да забравите.

Истинска екстра на Велико Търново е близостта му и до други атрактивни места. Само на три километра е Арбанаси – резиденция на боляри и на царската фамилия. В някой от следващите ни репортажи ще му обърнем специално внимание.

arbanasi

preobragenski

В околността има няколко манастира, сред които най-популярен е Преображенският, а на една дрямка разстояние е Дряновският манастир, разположен в прекрасна местност с чудесни условия за пешеходни преходи по екопътеки.

В същата посока са и приказното село Боженци, столицата на хумора и сатирата – Габрово и възрожденска Трявна. Едно такова пътешествие наистина си заслужава, а докато го пиша просто си припявам: What a Wonderful World…

Drianovski

Снимки: Личен архив на Йонка Бакърджиева-Агалова

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай