Public Republic Art Studio

Понеделник, 6-ти Февруари

7 февруари, 2012 от · 2 Коментара

Катерина Стойкова-Клемър

План за седмицата:

Понеделник
Обяд с Джейсън Сайзмор
Среща с Джули Рин
Вторник
„Звучащата машина“ на Пати Пейн пристига от печатницата
Среща с Том Еблен
Литературно четене на Ники Фини, Боби Ан Мейсън и Ед Макланахан
Сряда
Ден за писане
Четвъртък
Пет годишнина от създаването на литературната група Поезия
Премиера на книгата на Джуд Лали „Добре съм, но благодаря за въпроса“
Купон в къщата на Джуд
Петък
Акценти радио шоу с гост Никол Кули
Мое четене в Луивил, Кентъки
Събота
Индианска потна ложа
Неделя
Пай парти в дома на основателите на Сарабанд Прес – Сара Горам и Джефри Скинър
Литературно четене на Каша Патер, Линел Едуардс и Дейвид Казден във Франкфорт
Събрание в радиостанцията

Понеделник:

Сутринта е слънчева и студена. Аз съм усмихната. Чакала съм с нетърпение да опиша цяла своя седмица. Благодарна съм.

Кафе. Скайп. Мира в София. Добро утро. Как си? Чудесно! Ти как си? Имаш стихове в новия Литературен Вестник. Благодарна съм. Радвам се и искам да го видя. Мира ще ми го прати.

Вчера прекарах часове в опаковане на книги и днес трябва да ги разпратя по предназначение. Натоварвам ги в колата, натоварвам и себе си, и почти потеглям. Връщам се, влизам в гаража и се връщам с чаша семена, които пръскам под клена в дворчето. За гугутките. Благодарна съм за гугутките. Понякога идват и кардинали – червени като летящи сърца. Непрактично красиви. Благодарна съм.

Потеглям и първо се спирам в UPS. Пращам поръчки от Amazon.com. Новата ни антология, „По-големи отколкото изглеждат: антология на много кратки стихотворения“, „Животинско време“ – стихосбирка от Грег Пейп и най-новата (засега) книга на Аксентс Пъблишинг – „Доказателство, че сме произлезли от столове“ на Андрю Мъртън.

Втора спирка – редовната американска поща. Там всички ме познават, там съм всеки ден поне по един път. Преди година списание Пола! (Skirt!) направи анкета с мен. Един от въпросите беше: „Без какво не можеш да живееш?“ Моят отговор: „Американската поща“. Месец след тази анкета получих картичка от Г-н Хернандес, началника на пощите в Лексингтон, с благодарност и значка-марка с картата на Кентъки! Едно от най-любимите ми бижута. Днес пращам „Животинско време“ до радио предаване в Монтана. Авторът на тази книга е бивш поет-лауреат на този щат. Пращам и друга съвсем нова книга – „Добре съм, но благодаря за въпроса“ на Джуд Лали до местния вестник – Лексингтон Хералд-Лидер. Те се интересуват от местни автори и се надявам да пишат за книгата. Пращам цяла кутия с антологии към Тексас, както и Аксентс Пъблишинг лепинки за коли към Холандия и други места.

Трета спирка – Кооперативът-ресторант „Хубави храни”, където ще обядвам с Джейсън Сайзмор. Джейсън също е издател. Запознахме се преди няколко седмици на една издателска вечеря и си допаднахме. Той е собственик на Апекс Пъбликейшънс. Те се специализират в научна фантастика, както и списание „Апекс Магазин“, за което съм чувала, че заплаща по професионални тарифи. Джейсън ми носи Апекс книги като подаръци, а аз нескромно му подарявам моята двуезична стихосбирка „Въздухът около пеперудата“ от Факел Експрес. Говорим си за маркетинг, автори, бизнес практики. Прилагам снимка на Джейсън. Той се интересува от не-американски автори, но творбите трябва да са на английски.

jason
Джейсън

Четвърта спирка – Комон Граундс Кофи Шоп, където се срещам с Джули Рин, директор на писателска конференция с над трийсет годишна история. Конференцията е спонсорирана от Юниверсити оф Кентъки и представя жени-писатели, поети, сценаристи и драматурзи. Ким Адонизио е една от авторките, които оглавяват списъка тази година. Нейните четения са легендарни – не само заради стиховете, но и заради това, че свири страхотно на хармоника. Преди няколко години посетих нейно четене. Лексиката на много от стиховете й не е за деца, така да се каже. Зад нея стоеше преводач на езика на немите, който жестикулираше с ръце. Ким се обръщаше често, за да види какъв е знакът за тази или онази дума, които тук не мога да спомена. За съжаление няма да мога на присъствам на нейните изяви в Лексингтон. Конференцията протича през септември, а аз имам планове тогава да съм в България. И още нещо ще изпусна – четенето „Звезди с акценти“, което е заключителното събитие на конференцията. Затова всъщност Джули и аз се срещаме днес. „Звезди с акценти“ представя авторки, които са били гости на моето радио шоу Акценти. Обсъждаме и се спираме на две от трите имена, които ни трябват. Ще поканим Нила Васвани и Ким Едуардс. И двете са чудесни, и двете още не знаят. Моля не им казвайте!

julie
Джули

После се прибирам в къщи. В колата слушам аудиоверсията на „Бял тигър“ – роман на Аравинд Адига. Тази книга спечели Мен Букър Прайз за 2008. Езикът е невероятен, истините – трудни. Колко бих искала да мога да пиша така! В къщи сядам пред компютъра и отговарям на и-мейли. Проверявам докъде е стигнал камионът, който носи пратката със „Звучащата машина“ на Пати Пейн. Придвижил се е от Минесота до Индианаполис, щата Индиана. Все още се очаква да пристигне утре. 259.5 паунда книги.

В четири следобед е слънчево и топло, въпреки, че сутринта имаше скреж. Слагам шапка и палто и отивам да се разхождам. Шапката ми е оплетена от моята учителка Д. Л. Но за нея друг път.

Написах повече, отколкото сама бих прочела.

И все пак искам да споделя/преведа нещо, което видях днес във фейсбук – един списък от Уилиям Корте:

Как да се чувстваме нещастни като творци:
1. Непрекъснато се сравнявайте с другите
2. Говорете на семейството си за това, което правите и очаквайте да ви приветстват
3. Заложете успеха на цялата си кариера върху един единствен проект
4. Правете само това, което знаете
5. Подценявайте способностите си
6. Позволете на парите да диктуват какво правите
7. Съобразявайте се с натиска на обществото
8. Създавайте само творби, които семейството ви би одобрило
9. Правете каквото клиента/инвеститора/собственика на галерията/купувача иска
10. Поставете си недостижими цели. Да се изпълнят до утре.

До утре.

Ваша
Катя

Рубрики: Frontpage · Без категория · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • bina kals // 7 фев, 2012 //

    Ще чета с интерес и другите презокеански хроники, улавяйки пулса на динамиката ти!

  • Samurai Katana // 5 юни, 2016 //

    Great item! Speedy Shipping!

Коментирай