Public Republic Art Studio

“Сула в огледалния свят” от Иван Стамболов

8 февруари, 2012 от · Няма коментари


Снимка: ИК “Сиела”

Сборникът SULLA.BG е съставен от три части:

„Размисли и реклами”
Статии и пародии на реклами. Анализ на тяхната манипулативност и на естетическите недомислици на създателите им. Най-популярният текст за рекламите е „Дзен или изкуството да си обършеш гъза”, който има над 30 000 прочитания и продължава да се споделя в различни форуми и социални мрежи. Текстове от „Размисли и реклами” са изучавани от студенти във факултета по журналистика на СУ.

Текстът „Поради что се гърчееш, мастико?!” стана популярен с това, че заради него винпром „Карнобат” беше санкциониран за подвеждаща реклама от Комисията за защита на потребителите. Текстове от „Размисли и реклами” с обществения отзвук, който предизвикаха, доведоха също до последици и за „Брускети Марети” и Данон „Активия”.

„Ъплоуднати постинги за делитване”
Статии на различни теми, включително и политически. Пародии и нонсенс. Най-популярният текст от тази поредица е „Химн на Министерство на здравеопазването” (пародия на нашумелия химн на МВР), който е и рекордьор по читателски интерес с над 5 000 прочитания за един ден. В тази част са и такива шампиони по популярност като „Опасност от тиранозаври няма”, „Зелен електрокар ме преследва”, „О, грипе, грипе!”, „Двете бузи на човечеството” и др.

„Алкохол”
Цикъл разкази, формално затворен между 2007 и 2011 г. с постоянни герои. Героите са градски пияници, които коментират актуални теми от гледна точка на своя скандален на пръв поглед, но иначе добродушен и изтънчен декаданс. Материално осигурени хора, те са контрапункт на бедняшкото озлобление в новата българска литература и публицистика. Много популярни текстове от тази част са „Клиника Менгеле”, „Ранна следобедна закуска”, „За кучетата и селяните” и „Има ли Батко сърце”.

В момента Иван Стамболов работи над още няколко книги: сборникът „Пикаещият Бакхус” (втора част на „Алкохол”), „Картаген трябва да бъде разрушен”, „Додекамерон”, романа „Лордът на времето” и хрониката „Декади”.

“Онова, което най-липсва на днешната действителност е иронията. Нивото на меланхолия нараства пропорционално на лошите кредити. С олекването на ценните книги панически нараства търсенето на „истински ценности” или както ги наричат още „исконни ценности” и кой знае защо хуморът отсъства от списъка. Светът се приготвя за края на света и не му е до смях. В този унил контекст, населен с нервни брокери на надежда, текстовете на Иван Стамболов не само не губят от стойността си, но прибавят и нова. Заченати в първичния бульон на блогосферата, те постепенно еволюират и се интегрират в един все по-сложен организъм, с органична концепция и замисъл, какъвто е книгата. Тази книга говори на читателя с гласа на здравия разум, който е другото име на скепсиса и иронията и може би затова също отсъства от списъка на „ценностите”, които се опитват да ни пробутат в последния момент. Защото неизменно подбива цената им. Иван Стамболов се гаври успешно, както с предлагането, така и с търсенето. С вещината и опита на insider, той деконструира пространството на маркетинга и рекламата, за да отвори място за нормалността, каквото и да означава това. Прави го безкомпромисно, понякога малко грубо, но винаги талантливо.”

Алек Попов

За автора

Иван Стамболов е един от най-влиятелните български лидери на мнение в Интернет. Неговият блог sulla.bg има над два милиона уникални посещения и захранва с текстове десетки електронни и печатни медии. Абонатите му са над 2000.

Блогът Sulla.bg е носител и на двете най-престижни български награди за WEB – първа награда на Българската WEB Асоциация, първа награда и статуетка на „БГ Сайт” и наградата на публиката на „БГ Сайт” за 2010 г. В момента Иван Стамболов е член на медийното жури на Българската WEB Асоциация и на журито на Фондация „БГ Сайт”.

Освен сайта си в Интернет, Иван Стамболов поддържа свои авторски коментарни рубрики във в. „Пари” и „Дарик Нюз”. Член е на Голямото жури в петъчния седмичен обзор на Дарик-радио. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” с магистратура по теория на литературата при проф. Никола Георгиев. Още като студент публикува свои разкази и новели в централния литературен печат, за които е носител на литературни награди. От 1991 до 1994 е сценарист в БНТ, където написва над 100 сценария за художествени телевизионни форми. През
същия период пише десетки кратки форми за Националното радио.

От 1994 е медиен, рекламен и PR-консултант. Написал е комуникационни стратегии за компании като „Булгартабак”, „Девин”, ЦУМ, БГА „Балкан”, LB Bulgaricum, представителствата на фармацевтичните концерни Boehringer Ingelheim, Abbot и мн. др. Чел е лекции по маркетинг и реклама в НБУ. Автор е на десетки статии в периодичния печат.

Автор е на книгата „Безобразна поезия” с оригинални илюстрации от проф. Греди Асса и предговор от проф. Валери Стефанов.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай