Public Republic Art Studio

Банско Джаз 2011 – Йони Видал

4 февруари, 2012 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с китариста и
композитора Йони Видал

Превод от английски: Полина Георгиева

Jazz Festival Bansko

Всяка година между 8ми и 13ти август в Банско се провежда международният Банско Джаз Фестивал. През 2011г. за 14ти пореден път световноизвестни музиканти зарадваха с тяхната музика жителите и гостите на Банско.

В нашата поредица Банско Джаз искаме да ви представим някои от музикантите, които гостуваха на фестивала.

Днес имаме удоволствието да ви преставим китариста и композитора Йони Видал.

10
Пресконференцията, Фото: десенце

Йони, как беше за теб Банско Джаз 2011?

Банско Джаз беше наистина страхотно! Не само заради красотата на мястото, но и заради топлото посрещане от публиката, организаторите и персонала.

03
Йони Видал и Др. Илиев, директор на фестивала, Фото: десенце

Какво впечатление ти направиха страната и хората?

Усещането, което остава от онези дни е щастие. Открихме прекрасна страна, изтъкана от важни човешки ценности и дълбоко уважение към традициите. Хората бяха много щедри, внимателни и откликващи на нуждите и на въпросите ни.

Кое беше най-неочаквано за вас, докато свирихте тук?

Нашата музика е музика на празненството и на споделянето. Трябваше да свирим на открито, на голямата сцена. На вечерта на концерта ни се развихри голяма буря и трябваше да променим мястото на изпълнението в последната минута. За щастие, организаторите имаха план Б. На наше разположение беше залата зад главната сцена. Заедно с техническия екип трябваше да местим инструментите под дъжда. Мислехме, че няма да има публика заради липсата на пространство, или защото валеше толкова силно, чe на никой няма да му се излиза от къщи.

16
The show, Фото: десенце

Напук на всички очаквания, залата беше пълна; едва бяхме започнали с изпробването на звука, а публиката вече ни аплодираше! Още с първите парчета купонът започна- девойки танцуваха с нас на сцената, дори и организаторите се разтанцуваха! Просто невероятно! Онази нощ публиката ни изпрати послание :” Не се тревожете, дошли сме да се забавляваме и да купонясваме; дошли сме, за да го споделим с вас!”

15
The show, Фото: десенце

Всичкият стрес от промените в последната минута се изпари мигновено.

Бихте ли искали да дойдете пак в България?

Умираме си да се върнем там! Наистина ни беше тъжно, когато трябваше да си тръгнем. Бяхме там за кратко, но натрупахме твърде много чудесни емоции и трябваше да се разделим с твърде много прекрасни хора… Ще се върнем, знам си го!

Какво можете да ни кажете за настоящите и за бъдещите си проекти?

02

В момента промотирам новия си диск и концерт на живо – „Chill out my wave”. Работих пет години над него. Да дефинирам звуците на албума – въпреки че е голямо предизвикателство, бих казал, че най- убедително ще е ако, си представите палитра на Ван Гог – широка гама от разнообразни цветове; някои ярки и наситени, други пастелни, но заедно постигащи усещането за хармония и цялост. Музиката ни е компилация от испански ритми и джаз китара, вечни будистки напеви, певци на фламенко и меки ритми – и всичко това обогатено с ефирнни електронни звуци.

Ако искате да получите представа за концертите ни, погледнете тези линкове:

Link iTunes to Chill out my wave : http://itunes.apple.com/fr/album/chill-out-my-wave/id458455225

Планирам да се върна пак в София в началото на март. Mисля да направя някои срещи,на които да представя музиката, идеите, таланта ни. Също така ще направя и фотосесия с един много талантлив български фотограф, Валентин Димитров – възхищавам се на креативността му и на усещането, което има към светлината. Много съм ентусиазиран от изкуството му!

DSC_00223
Фото: Валентин Димитров

Повече информация очаквайте на уебсайта ми: www.yonividal.com.

Рубрики: Frontpage · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай