Public Republic Art Studio

Представяне на книгата „Ще:” на ВБВ

4 февруари, 2012 от · 1 Коментар

Мая Мирчева

VBV

След 11-годишно мълчание ВБВ представи своята втора стихосбирка с енигматичното заглавие „Ще:” пред многобройната, преобладаващо младежка публика в театралната зала на Софийския университет. Домакин на събитието беше Културният център на Софийския университет.

„Това е един антидемократичен проект.” С тези думи директорът на Културния център на СУ Александър Кьосев открива премиерата. Антидемократичен, защото той се противопоставя на диктата на масовия вкус и предоставя на читателската публика изкуство от най-висока класа.

VBV

Текстът отправя предизвикателство към читателя, защото той не е снабден с „парола” или „ключ” към тълкуването му, не дава готови формули и не казва какви поуки трябва да извлече читателят, добавя Миглена Николчина, редактор на стихосбирката.

„Книгата „Ще:” е опит за контрол върху времето, пространството, върху езика, върху самата вещественост, отчасти човешка, отчасти нечовешка, отчасти органична, отчасти неорганична.”, казва тя в заключение.

„Ще” – „щение”, „общение”, „обобщение”. Трите части на стихосбирката следват своята вътрешна логика чрез повтарящи се теми, сюжети и послания; от желанията, през взаимоотношенията, към равносметката: „книгата е един свързан текст, който се разгръща постепенно”, казва ВБВ. И го показва, като представя откъси от всяка една от трите части на книгата, обяснявайки символиката, скрита зад образите.

VBV

Първото стихотворение, „Търговия на дребно”, е изпълнено в съпровод на акордеон: не екстравагантна приумица, а просто защото стиховете са писани върху тази музика, пояснява ВБВ.

Следват стихотворенията „Майчина любов : Любов към майката”, „Приспивни капки за нос”, „Ущърб”, „Древногръдска Грузия”, „Футур перфект” и „Грижа”, също изпълнено с музикален акомпанимент.

В средата на квадратната сцена, под светлините на прожекторите, ВБВ рецитира театрално стиховете, вживявайки се в емоцията на словото. В задушевната атмосфера на потъналата в сумрак зала публиката слуша смълчана и всеки е потънал в собствените си мисли. Започвам да вярвам в думите на Миглена Николчина, че всеки може да открие в тези стихове своите собствени поуки, отражение на своя собствен живот, страхове и блянове.

Книгата съдържа и две стихотворения – образи. „Псевдолабиринт” представлява бар код, който може да се прочете само чрез смартфон: устройството сканира кода и текстът се появява на дисплея. Самият код много напомня на лабиринт от криволичещи коридори.

VBV

„Един универсален метод за излизане от лабиринт е да допрете ръка до стената и да вървите все напред”, казва ВБВ. „Но истинските лабиринти, тези на душата, са много по-сложни и това е истинското послание на стихотворението.”

Второто стихотворение „без думи” е „Цифрите срещу числата”, в което цифрите от едно до девет са подредени в нещо като „магическа квадрат”, следващ загадъчна аритметична логика. Но нима това е поезия? Отговорът, който дава ВБВ е прост: „Желанието ми е да разрширявам границите на поезията. Тя не трябва да се отнася само до естествения език.”

VBV

Почитател на „бавната литература”, ВБВ смята, че авторът трябва да разполага с достатъчно много време в периодите между писането, за да може и той, и текстовете да „израстнат”. И така, първата негова стихосбирка се появи през 2000г., втората излезе през 2011г., така че третата се очаква едва през 2022г. И това не само по нумерологични причини.

Книгите следват еволюцията на човешкия живот, пояснява ВБВ. Докато първата стихосбирка беше за настоящето, втората – за бъдещето, третата ще се отнася до миналото. И в живота е така. „Като деца притежаваме само настоящето, в зрялата си възраст се тревожим за бъдещето, а накрая имаме само миналото.“, казва ВБВ.

От малки ние, хората, си задаваме въпроси и търсим отговори. „Що е то?“, тази позната формула от края на детските гатанки се повтаря като лайтмотив през целия ни живот, в търсене на смисъла. (Анти)героят на „Ще“ Щ също търси отговора. Но дали го намира?

„Що е то? „Щ“ е то.“

Книгата се разпространява от Издателство „Жанет 45”.

VBV

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Жасмина Тачева // 4 фев, 2012 //

    Изкуството като разчитане на смисли; става смисъл само по себе си; …

Коментирай