Public Republic Art Studio

Сирма Сарафова–Ораховац: “Рисувам за себе си, рисувам, за да живея”

13 февруари, 2012 от · 25 Коментара

Христина Мирчева

Sirma Sarafova-Orahovac

Юбилейна изложба на Сирма Сарафова–Ораховац в Национален артцентър Форум, София

На 14 февруари 2012 г. Национален арт център Форум ще зарадва почитателите на изобразителното изкуство с една изключителна изложба – Юбилейната ретроспектива на Сирма Сарафова–Ораховац по повод нейната 75-годишнина. Уникална като явление и без подобие на родната артистична сцена, за творчеството на Сирма Сарафова предстои да се говори. Тук ще направим само един

Кратък преглед на събитията – изкуство и живот

Кирил Кръстев

Платната на Сирма Сарафова–Ораховац привличат вниманието на знаменития български критик Кирил Кръстев и през 1982 г. той пише сбита и проницателна рецензия за нея в списание „Изкуство”, брой 6, по повод първата самостоятелна изложба на художничката в София, зала Руски 6. Определя картините й като „безплътни багрено-линеарни хармонии”. Толкова „тънки и фини, че отиват до и зад границите на нежните японски лирични двустишия или на кристалната поезия на Николай Лилиев”.

Самата Сирма Сарафова нарича платната си картини–стихове, а друга една критичка отбелязва, че тя „бленува действителността и създава вътрешно видяна интроспективна вселена от тънки и флуидни петна и черти.”

Макс Болаг

По онова време Сирма Сарафова е на 45 години. Едно позакъсняло признание, което бърза да се потвърди при нейно пътуване до Швейцария, когато Сарафова придружава своя съпруг проф. Ораховац при специализацията му като химик в Цюрих.

По спомените на художничката в един дъждовен ден през 1987 г. тя прекрачва прага на галерия „Макс Болаг”, чийто собственик Макс Болаг, трето поколение галерист, в началото отказва да види картините, оправдавайки се с напредната си възраст и натрупаното отегчение на човек, през чийто поглед е минало какво ли не.

Sirma Sarafova-Orahovac

Но после я хвали за финото й живописно чувство като настоява тя да остане в Швейцария: „Трябва да знаеш, че тези, които разбират, нямат пари, а онези, които имат пари, не разбират, но търсят да купят име.” Сирма Сарафова, за която семейството е по-важно от всичко, се завръща със своя съпруг в България при синовете си, но нейните платна остават в Швейцария като част от колекцията на Макс Болаг – нареждат до имената на Реноар, Сезан, Пикасо, Кирхнер и Паскин. Три поредни години галерията в Цюрих е с постоянна експозиция от нейни платна – 1987, 1988 и 1989 г.

Звездният миг на Сирма Сарафова.

Както възкликнал и самият Макс Болаг, разпитвайки за произхода на художничката: „Това не става за едно поколение”.

Кръстьо Сарафов

Сирма Сарафова е внучка на популярния български артист Кръстьо Сарафов, чийто брат Борис Сарафов е ръководител на Илинденското въстание, приятел на Симеон Радев, убит на 33 години от Тодор Паница, изпратен от Яне Сандански. Самият Кръстьо Сарафов имал Орден за храброст.

Друга известена личност в рода е Иван Гюзелев, баща на една от бабите на Сирма, завършил в Санкт Петербург, носител на орден „Света Ана”, вписан в синята книга на Лондон, където се записвали имената на по-известните люде по онова време. Един от първите министри на просветата в България, съставител на първите учебници по математика.

„Чувството си за цветове наследих от майка си, а от дядо Кръстьо наследих наблюдателността”, споделя Сирма Сарафова.

Кръстьо Сарафов е категорично против кариерата на своята внучка като актриса: „Това е една лотария, в която един билет на хиляда е печеливш, а другите са разбити съдби.”

Sirma Sarafova-Orahovac

Учителите

Но пътят на художника е не по-малко стръмен и непредсказуем. Ученичка на импресиониста Асен Белковски, а после и на професорите Борис Митов и Илия Петров, Сирма Сарафова в началото рисува с фотографска точност и излага реалистични портрети в общи изложби в София и провинцията, но с годините изчиства стила си до степен, определена от Кирил Кръстев като „минимал-арт”.

Минимализмът е сравнително младо течение в изкуството, чието официално начало бележи 60-те години на 20 век със седалище Ню Йорк, повлияно от Дзен будизма, геометричната абстракция, Модриан и Малевич, Руския конструктивизъм; има своите страстни привърженици и яростни отрицатели. Сирма е упреквана, че работи с едва забележима моливна рисунка, че не нанася достатъчно боя върху платното.

Но тя, която много харесва експресивния Генко Генков, казва, че всеки творец има свой път в изкуството. И все пак – доколкото минимализмът се свърва преди всичко не само с пределната изчистеност, но и с крайната механичност, имперсоналност и формализъм, Сирма Сарафова възприема себе си като реалист, вдъхновявана винаги от конкретни, действителни обекти, които стилизира и схематизира в процеса на работа без да се лишава от образите в картините.

По-важни изложби

През 2006 г. – 24 години след първата си самостоятелна изложба, за своята 69 годишнина, е поканена от Олимпия Николова, куратор на галерия „Дебют” и на галерия „София” да покаже свои картини в книжарница София-прес: „За мен това са направо музейни неща, защото са абсолютно модерни, а са правени през 1988 г.”

Подчертава още: „Нетипична и без аналог в българската пластична култура”. Поканата от Олимпия Николова идва, тъкмо когато Сарафова е загубила надежда: „Ей, ще се сетят за мен, когато умра някой път”. Изложбата е широко застъпена в медиите. „Дневник”, „Политика”, „24 часа, „Новинар”, „Всичко за жената” отбелязват с обширни интервюта събитието.

През 2007, една година по-късно, с куратор Ирина Колбасова Сирма Сарафова се отправя за Севлиево, галерия „Видима”.

Sirma Sarafova-Orahovac

Четвъртата самостоятелна изява на Сирма Сарафова – Ораховац ще се състои на 14 февруари 2012 година в Национален арт център Форум. В няколко зали ще бъдат експонирани картини от различни периоди. Ще имаме шанса да се докоснем до една учудващо деликатна интерпретация на реалността, видяна с очите на дете, а пресъздадена с мъдрост. Населена с платна-енигми.

В каталога за общата изложба „Прозорецът” в СГХГ през 2005 г., чието мото е вдъхновено от картини на Сирма Сарафова, Мария Василева завършва предговора с думите: „ В картините на Сирма Сарафова интересът на художничката е съсредоточен единствено върху прозореца. През него не се вижда нищо и той не отразява нищо. Прозорецът на Сирма Сарафова е затворен свят, самодостатъчен с разнообразието от линии, с играта на видими, но неразгадаеми отражения и нежни рефлексии.”

ДУМИ НА СИРМА САРАФОВА-ОРАХОВАЦ

„Рисувам за себе си, рисувам, за да живея.”

„Дечко Узунов харесваше картините ми, а Илия Петров казваше, че една художничката трябва да не се жени, да се посвети на изкуството.”

„Когато отида на някоя изложба, вкъщи си казвам, че моите картини са по-хубави.”

„Имала съм късмет и за това, че когато съм се обезкуражавала, все отнякъде е пристигала някаква духовна подкрепа, която за мен е била важна.”

„Всеки път, когато се опитвах да пробия, нещо се объркваше, а пък после с времето вече престанах и да искам да правя опити.”

„Моите картини са като стихове, докато на Славка Денева приличат на романи.”

„ От много бъбривост изкуството може само да загуби.”

„Когато идваха колеги на моя мъж в дома ни, те винаги казваха: Сирма, колко много картини си започнала! А аз ги имах за завършени.”

„Харесват ми източните философски учения, в които се казва, че нещо е по-добре да е леко недовършено, отколкото да е перфектно, защото и истинският живот е недовършен и в непрекъснато развитие.”

„Едно време беше по-престижно да си човек на изкуството, сега това е страхотна донкихотовщина.”

„Аз никога не съм се старала да бъда модерна.”

„Много колекционери се хвалят колко евтино са купили или безплатно са придобили една картина. Всъщност те купуват цял един живот.”

Sirma Sarafova-Orahovac

Кратки биографични данни

Сирма Сарафова–Ораховац е родена на 28 март 1937 г. в гр. София. Внучка е на големия български актьор Кръстьо Сарафов. Ученичка на Асен Белковски. През 1956 г. завършва с отличие Художествената гимназия в София. През 1963 г. се дипломира в Художествената Академия в София в класа на проф. Илия Петров, специалност живопис. Член е на творческия фонд на СБХ от 1963 г.

Нейни творби са притежание на НХГ – София, Софийска градска художествена галерия, художествените галерии в Силистра, Ямбол, Берковица, Трявна и на частни лица в България и чужбина – Швейцария, Гърция, Аржентина, Франция, Англия, САЩ, Германия и Япония.

На 60-тата си юбилейна изложба в Карлсбад, Калифорния, САЩ (август-септември) получава Втора парична награда, на през октомври-ноември – Трета парична награда – радостни събития, които Сирма Сарафова винаги държи да подчертае в своята биография.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

25 Kоментара за сега ↓

 • Гергана // 4 мар, 2012 //

  Потресена съм. Даже все оше се треса.
  Току що видях художничката по телевизията и наистина тя не пропусна да отбележи 2-та и 3-та награда, както и на два пъти се спомена за отличните оценки в гимназията и академията. Разбира се изтъкна и потеклото си.
  Това на картините й (пингвини и тем подобни) са предмети, които си е донесла от САЩ. Много сложно било да се подредят. Тя се стараела да са наредени и по цвят! Понякога това и отнемало седмици! В щатите й казали, че не са очаквали такова изкуство от Източна Европа! Толкова харесали картините й….
  Мисля си – те там американците са толкова изолирани, а и освен това ограничени, че дори и не са си представяли подобно ИЗКУСТВО!
  Не се е занимавала цял живот с рисуване, защото не била кариеристка, а и не искала да “стават нещата с връзки”.
  Искрено се надявам (и вътрешно се моля) статията да е една тънка ирония. Поне аз така искам да я разбирам.
  Хубав сайт. Поздрави

 • христина мирчева // 5 мар, 2012 //

  Изобщо не е ирония, драга ми Гергана. Това са само факти и цитати. И, моля Ви, не се вълнувайте толкова. Ако на Вас не харесва, на мнозина други допада. Ще се учудите като разберете, че Сирма Сарафова има доста широк кръг от почитатели – тук и зад граница, които притежават нейни картини от различни периоди. А тази изложба, за Ваша изненада, се оказва, че продължава традицията. Нека не бъдем толкова категорични. Изкуството е необятен океан, сред който всеки може да плува в каквато си лодка пожелае.
  А може и без лодка. С най-добри чувства. :)

 • ина иванова // 6 мар, 2012 //

  Нейните картини наистина приличат на стихотворения. И колко чисти тонове!

 • Orville // 14 фев, 2017 //

  What’s up, I desire to subscribe for this website to get newest updates,
  so where can i do it please assist.

 • budtrader.info // 3 мар, 2017 //

  http://budtrader.info/author/demetriusbl/

 • site // 4 апр, 2017 //

  Ꮃе’ve assembled ɑ tremendous team of the worlԀ’s greatest and brightest
  designers, printers аnd venture specialists whߋ are ɑvailable 7 dɑys every week to ensure ᥱven probaЬly the most
  complicated оrder iѕ a breeze.

 • apec.com.Vn // 28 апр, 2017 //

  Enamoradísimos amigos, aguardamos que toda nuestra colección de
  imágenes bonitas mostradas hayan cumplido su cometido de agradarte y haberte
  hecho pasar un bonito instante al compartirlas con tu pareja.

 • imagenes de amor gratis para compartir // 7 май, 2017 //

  Las mejores imágenes de amor con movimiento y brillo en formato GIF las encontrarás acá en Te ofrecemos las más excelentes imágenes animadas con diseños
  originales y frases bonitas de amor y amistad.

 • relojes mujer festina // 3 авг, 2017 //

  Desde el software de planificación de tareas y gestión de empleados de
  Efectivus vas a poder adquirir las licencias que precisarán tus empleados para
  comenzar a utilizar la aplicación móvil.

 • Permainan Qq Online // 22 окт, 2017 //

  Fantastic post. Didn’t know this, thanks for letting me know.

 • 100 Las Olas Condos // 30 окт, 2017 //

  Well composed articles like yours renews my faith in today’s
  writers. You’ve written information I can finally agree on as well as make use of.
  Thanks for sharing.

 • www15.tok2.com // 23 ное, 2017 //

  É necessário que a pessoa receba seguimento médico.

 • iotcore.com.br // 12 фев, 2018 //

  Bela Página ;) http://iotcore.com.br/aardvarktop/index.php?a=stats&u=teamarialorena

 • Shani // 19 май, 2018 //

  Thanks , I have just been searching for information approximately this topic for ages and yours is the best I have came upon till now.
  However, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the source?

 • arbeiten Mit kostenlosem Kreditantrag // 22 май, 2018 //

  Meine Entwickler auf überzeugen versucht, mir zu .net vvon PHP zu
  bewegen. Ich war schopn immer mocte die Idee, weil der Kosteen Kosten. Aberr err ist
  tryiong nichtsdestoweniger. Ich habe mit WordPress um mehr verschiedenen Weebsites für etwa ein Jahr und bin besorgt bewsorgt
  über die Umstellunhg auf eijne andere Plattform. Dinge
  über blogengine.net Ich habe gehört. Gibt es eine
  Möglichkeit, ich kann Transfer alle meine WordPress
  content hinein? Jede Art von Hilfe wäre wirklich sehr
  geschätzt!

 • https://hansoncollectors.com/buying-single-bed-frames // 14 юни, 2018 //

  Thanks for every other informative website. The place else could I am getting that kind of info written in such a perfect approach?
  I’ve a mission that I am just now running on,
  and I’ve been on the glance out for such info. https://hansoncollectors.com/buying-single-bed-frames/

 • www.cottonterry.com // 14 юни, 2018 //

  Hey there I am so delighted I found your website, I really found you by
  mistake, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say cheers for a tremendous post and a
  all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work. http://www.cottonterry.com/user/ValentinaHopson/

 • Time Toether // 6 юли, 2018 //

  It is not uncommon for exxile politicians to mount an opposition from abroad, something blogs makes easier, soo caution is required to the reason. Then write howw it appears like to you and take notiice
  as you lay them over to learn more abolut yourself
  watching how we will see thhe hidden lesson. Over the arrival months I’ll
  be writing some articles revealing the secrets to advertising (all the tasks a journalist really doesn’t would love yoou to know.

 • Бездепозитные бонусы на казино Вулкан ру играть. // 9 авг, 2018 //

  Malformed data, пункты, вулкан играть на деньги.

 • Josefina // 11 авг, 2018 //

  Me chifla dibujar, me relaja, me apasiona y me permite dar brida
  suelta a mi imaginación solo con un lapicero,
  una goma y un papel en blanco.

 • luyện nghe tiếng anh // 13 окт, 2018 //

  The office tour – Một vòng quanh văn phòng làm việc.

 • www.findmyotherhalf.com // 24 окт, 2018 //

  : otro modelo a continuar de banco de imágenes gratuitas.

 • Siobhan // 27 дек, 2018 //

  You could definitely see your expertise within the work
  you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  All the time follow your heart.

 • Darnell // 23 яну, 2019 //

  Since the admin of this site is working, no hesitation very rapidly it will be renowned, due to its feature
  contents.

 • get wso // 14 фев, 2019 //

  So, charge up yourself and motivate for being the very best internet marketer.

  Having been slapped myself, I can tell you actually cracking recorded on Internet
  marketing and making money online off of their site.
  The way of advertising your company’s product
  needs to be convincing on the customers.

Коментирай