Public Republic Art Studio

Етъра и изкуството на етърските майстори

9 февруари, 2012 от · 1 Коментар

Йонка Бакърджиева

В царството на българските занаяти

zima etar

Сгушен вляво от пътя, в покрайнините на Габрово, сякаш притихнал в един красив отрязък от времето, който иска да си остане непокътнат като картина на художник, се намира Етъра. И аз се чудя в какъв род да говоря за Етъра – в мъжки или в среден род, някои го възприемат като селце, други като квартал, а то всъщност е музей- етнографски музей на открито.

В действителност е трудно да се възприеме точно като такъв, не и в онзи смисъл, който обикновено имат музеите, като изложба на експонати с архивни номера, подредени в стъклени витрини и оградени със забранителни надписи и охранителни камери….

Не, в Етъра всичко е много истинско и някак си те кара да останеш. Уж е нагласено като за туристи и има каса за билети, ама е едно такова неподправено и приканващо. Прекрачвайки голямата дървена порта, сякаш попадаш в друго измерение. Подобно усещане имам единствено, когато влизам в манастир.

arbol

Вървиш по истински калдъръм, вдишваш кристален планински въздух с аромат на чемшир и здравец, а ромоленето на етърската река и равномерното клокочене, което идва отвсякъде, действат просто благотворно на чакрите ти. Ако си отворил добре сетивата си, тук е идеалното място за презареждане и пренареждане – може да пренаредиш объркания си емоционален свят, да изхвърлиш излишния товар и с кеф да си пиеш турското кафе на чаршията…

charshia zaima

Тук занаятите се пазят ревностно и живеят свой живот в ръцете на вещите майстори, а етърските майстори са истински артисти. Имам щастието да ги познавам лично и мога да кажа, че те са най-хубавото нещо на Етъра. Обитават симпатични работилнички и ателиета, където правят своето изкуство, целунато от Бога. Повечето са чешит и- в най-симпатичния смисъл на думата.

rabot. charshia

Трябва да знаете, че тук няма случайни хора. Според правилата на музея, на всеки четири години се провежда конкурс, на който участват майстори от всички представени занаяти. Победителите в този конкурс печелят правото да наемат своя работилница.

Това е една гаранция за майсторство и качество. Много от майсторите са дългогодишни наематели, т.е. преминали са през цедката на няколко конкурса.

etar sakova

А ние ще преминем по чаршията! В началото се кипри една красива синя къща с дюкян, това е Саковата къща, а до нея е Фурната. Няма начин да не се спрете, а ако сте на строга диета, ще трябва да направите едно вкусно изключение, защото в Етърската фурна може да опитате истински симиди, приготвени по стара тайна рецепта, или пък друга традиционна българска закуска – на мен любими са ми гевреците.

Погледът ви със сигурност ще полепне по шарените пътеки, прострени на чардака на отсрещната къща. На оригинален стан от XIX-век симпатична дама от години твори чудеса от вълнени и разни други цветни нишки. На долния етаж пък е кожухарската работилница, в която майсторката Добринка съшива красиви и топли кожуси, калпаци, пантофи…Тя се гордее особено с оригиналната си машина “Singer”, която е на повече от 100 години.

shapki

kilims

За да стоплите душата си, непременно влезте в ателието на етърските зографи, където вероятно ще усетите озарени от Божията искра, въплътена в изкуство. Пламен и Росен са дългогодишни зографи в ателието на Етъра, а техни икони красят домове, кабинети и институции по цял свят. Големите им бради са нещо като отличителен знак за талант и някакво особено вътрешно прозрение.

На долния етаж, под зографското ателие, е папукчийницата, т.е.работилницата, където се правят всякакви папуци, калеври, цървули, но днес модата се е променила доста, така че тук вероятно бихте си купили колан, портмоне, или пък кожена гривна. В съседство се намира мутафчийската работилница.

Мутафчийството е занаят единак, свързан с обработката на козина и нейното требене, разбиване, предене и тъкане, след което козякът се превръща в чудесни пътеки или пък торби. Казват, че майстор Христо е последният мутафчия в България, а аз наистина не съм виждала друг като него. Има някаква особена магия в това да правиш изкуство от козина… Вълнуващо е!

sheker zima

Изключително интересни са и хлопкарската работилница и шарланджийницата(тук се е приготвяло олио от фъстъци). Най-ароматното място без съмнение е билкопродавницата, където може да намерите цяр от природата за душата или тялото, както и дъхав чай и етерични масла. Шекерджийницата пък е любимо място за малките посетители – тук правят прословутите захарни петлета, както и чудесни ореховки, габровски суджук от сини сливи, бяло сладко и всякакви неприятности за зъбите ни…Ммммм!

bakar

Комшията на шекерджиите е бакърджията, а в работилницата му може да видите оригинална пещ и инструменти, с които той прави своите красиви бакърени съдове. Отсреща майстор Цвятко майстори своите кавали, гайди, свирки…освен това е добър музикант и е доста словоохотлив и изобретателен- има си свои супер модели на гайди и с удоволствие ще ви разясни надълго и нашироко дълбоката философията на народните инструменти.

etara musicos cor

До него твори друг много талантлив и колоритен артист, дърворезбаря Цецо, който е от тревненската дърворезбарска школа, а неговите произведения са традиционни, но носят и един елегантен личен почерк.

В ателието на куюмджията пък може да си изберете красиво, ръчно изработено сребърно бижу, а съседното грънчарско колело неуморно вади шарени и звънки глинени съдове. На Етъра може да си купите дори писана каручка, или поне умален вариант от работилницата на коларя…

etara rio cor

etara cor

В дъното на чаршията преди няколко години издигнaха последния обект от етнографския комплекс- църквата. Честно казано, когато започнаха строежа не ми допадаше идеята и все си мислех, че още една постройка би счупила чара на Етъра, но сега съм на друго мнение и всъщност, църквата се оказа липсващата част, която просто не бях забелязала, че наистина липсва…

etara carro cor

Два прегърбени моста обграждат чаршията, а калдъръмът ни отвежда до оригинални съоръжения, които се задвижват от силата на водата. Това са водениците, тепавицата, дъскорезницата, двете валявици, на които до днес габровци перат своите черги и одеяла.

Всъщност всички съоръжения са действащи и могат да се ползват. Може да наточите ножа си на точилото, което е точно до ножарската работилница, да си смелите царевично брашно за качамак на воденицата- караджейка, да видите старите гайтанджийски чаркове, които сплитат красиви гайтани, а до тях е бояджийницата, където естествени растителни багри дават цвят на гайтаните.

Приказни са двата дървени струга за гаванки, бъклици, солници и други дървени полезности. В миналото габровци предвидливо са използвали силата на водата в своите занаяти, т.н. гаванкаджии и до днес ползват водата като двигател за своите стругове. Май ще трябва да се замислим върху това с нарастващите цени на тока и заплахата от енергийна криза….

rio

zima etar 1

В момента вали обилен сняг, а по новините обявяват код “жълто” почти за цялата страна. Старите работилници на етърските майстори са потънали в бели преспи, а в чугунените им печки бумти и пращи буен огън. Навсякъде хвърчат искри, стърготини, някакви конци и влакънца… ухае на турско кафе, а покрай сладките приказки и бялото сладко се ражда изкуство…

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Около света

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

 • http://apple.Com // 5 окт, 2017 //

  Ϝreelancing ɑlso can result in a big “plus” regarding your incomе.

  Ꭺs a substitute of getting to settle for the specific wage that is proviԁeɗ
  by the onne regulatіоn agency that you simply wοrk, you might have a
  great deal of leeeway in setting your individual pay rateѕ.

  This factor can lead to considerably extra money for
  үou.

Коментирай