Public Republic Art Studio

Как обучението, което предлагаме, отговаря на съвременното развитие на децата ни?

5 февруари, 2012 от · 4 Коментара

Аглика Дамаскова

Въпроси, въпроси, въпроси…
А дали децата ни не са по-интелигентни от нас?

Aglika DamaskovaПрез 2001г. Аглика Дамаскова започва работа като начален учител в International School Uwekind, където от 2005г. е и помощник-директор по учебната част.

От 2009г. училището има статут на кандидат-училище за MYP програмата на IBO и оттогава Аглика Дамаскова е MYP координатор.

В момента преподава в начален курс, отговаря за цялостния учебен процес и въвеждането на MYP програмата, с което International School Uwekind ще е първото училище в България, предлагащо тази програма на IBO.

PRJ Uwekind

Всеки родител иска децата му да бъдат добре образовани. Всеки родител е убеден, че знае какво точно отговаря на определението за добра образованост и търси училището, което ще предложи това.

За съжaление, недоволството ни от образователната система обикновено е свързано с това, че училището не отговаря на нашите изисквания. Мисля, че е време да се замислим дали очаквания ни за добро образование отговарят на изискванията на съвременния свят и способностите на децата.

Интелигентни ли са днешните деца? Защо не се интересуват от същите неща, от които и ние сме се интересували? Те ли са съвсем различни или нашите спомени не са съвсем точни?… Робуваме ли на изразите:”Аз, когато бях във втори клас, вече пишех без никакви грешки!”, „Никога не съм имал проблеми с математиката!”

Доколко повлияваме на децата с нашите спомени? Доколко ги провокираме да бъдат като нас или…. да правят всичко напук! Можем ли да се доверим на себе си и да приемем спокойно ролята на модели за децата?

Всъщност, искаме ли децата ни да приличат на нас? Дали децата ни не са много по-информирани и много по-адаптивни в света, отколкото ние някога сме били на тяхната възраст?

Съвременните деца са различни. Говори се, че знаят по-малко, че са неграмотни, че нямат обща култура. Така ли е това или просто ние не можем да преценим, следвайки представите си, какво точно могат и знаят децата. Не е ли време, най-накрая да спрем да измерваме познанията им с количествени оценки и да им дадем възможност да изразят себе си по различни начини и чрез различни средства?

Докога „среден” по математика ще предизвиква сканадал, а на „отличен” по музика ще отговаряме, че този предмет няма значение. Ще можем ли някога да видим красотата в едно съчинение въпреки лошия правопис? Дали самостоятелното проучване и направен плакат по дадена тема ще стане по-важно от един тест?

Трябва спокойно да приемаме факта, че децата ни боравят много по-лесно и много по-бързо от нас с различните нови начини на общуване. Те се справят с информацията във виртуалното пространство без да се натоварват така, както ние го правим. Децата ни наистина ”сърфират” в интернет, докато ние четем.

Наистина е трудно да се примирим с мисълта, че това, което за нас е било измерителна единица за познание, вече не е същото. Дали детето, което не може да запомни таблицата за умножение, но е наясно колко процента живот има в стратегическата игра, която играе, е зле по математика?

Дали това, че има правописни грешки в есе на тема «Проблемите на Африка», е по-важно от това, че иска и може да се свърже с децата от африканско училище?

За да се развиват интелектуално, съвременните деца нямат нужда от натрупване на информация. Не им се налага да се борят за всяко късче новости, защото информацията е във въздуха. С три натискания на копчетата на мобилния телефон те могат да разбират точните и последни данни за неща, за които ние сме прекарвали часове в библиотеки.

Това прави ли ги интелектуално мързеливи? Не мисля! Просто те се нуждаят от различно по тип образование и от различни методи на обучение. Учебниците отдавна не би трябвало да бъдат „библии” по предметите и запомнянето на факти не би трябвало да е елемент от оценяването.

Съвременните деца се нуждаят от преподаватели, които да ги научат как да се възползват от информацията, как да я преработват и как да откриват предизвикателства, които да ги доведат до собствени, оригинални идеи.

Училището трябва да престане да бъде място, което раздава информация и трябва да се превърне в място, което вдъхновява децата.

PRJ Uwekind

Децата са готови, а дали ние сме?

За мое щастие имам възможността да работя в училище, чиято мисия е да вдъхновява и създава балансирани, отговорни граждани на света, които са самостоятелно мислещи, със страст към ученето. Учениците на International School Uwekind ще бъдат добре подготвени да посрещнат предизвикателствата пред тях и да използват всички преимущества на възможностите, които им предоставя постоянно променящият се свят.

PRJ Uwekind

Ние се стремим да осигурим подкрепяща и даваща възможности учебна среда, в която всички членове на Увекинд-обществото са предизвикани да достигнат и развиват своя инидивидуален потенциал. Увекинд се стреми да създаде интернационална култура, която е широко отворена към ценностите и традициите на различни култури.

Това не е лесно. Всеки ден се изправяме пред противоречията, които реалността създава за нашите ученици. Откриваме, че всички ние- и учители, и родители имаме нужда да променяме разбиранията си за света и да помагаме на децата да откриват себе си и да вярват, че има какво да показват и това, което споделят, има значение за другите около тях.

За нас в Увекинд най-важното е детето да открие своите силни качества и слаби страни като личност и осъзнавайки ги, да се стреми да се развие до максимума на потенциала си. Ние знаем и приемаме, че всеки ученик има индивидуален културен опит, умения и интереси, с които трябва да се съобразяваме по време на процеса на преподаване и учене, затова се стремим да идентифицираме и да отговорим на различните нужди и стилове на учене на учениците.

PRJ Uwekind

А как се прави?

Ние сме убедени, че в съвременния свят споделянето на идеи и добри практики е в основата на успешната работа, затова и разкриваме детайли от ежедневието в нашето училище и същевременно сме любопитни какво се случва и как се работи в други училища в България и по света.
Със сигурност можем да кажем, че едно от най-важните неща за нас е, че нашите ученици обичат училището си.

Защо? „Тук е хубаво!” – отговарят те.

Кое е хубавото в едно училище? Безспорно, на първо място то трябва да е уютно, да кара децата да се чувстват не само приятно, а и сигурни. А при нас е така! Всяко дете си има място, на което държи нещата си и всеки клас се грижи за собствената си стая. Учениците сами украсяват стените със своите работи и така дават възможност на другите класове и на родителите да видят как работят в час. Е, понякога е доста шумно, но си струва, когато гледаш усмихнати лица и светнали очички.

Ние насърчаваме общуването между малки и големи, между децата от начален и от гимназиален курс. При нас то е нещо обичайно. Децата знаят имената на съучениците си от цялото училище, знаят кой с какво се занимава и кой какво обича.

Например, традиционният коледен базар беше организиран от Валентина Миланова, ученичка от 11-ти клас и учениците от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, които, цяла ден, облечени в коледни костюми, неуморно продаваха произведени от всички увекиндърчета или техните родители неща. Събраната сума, също по традиция, беше дарена на Дом за сираци.

Нашите ученици са истински комуникатори. Те не се притесняват да общуват и умеят да откликват по подходящ начин и в непозната обстановка, и на непознати хора. Успяха за 4 седмици да подготвят истински спектакъл за Weihnachtmarkt в София под вещото ръководство на хореографа Улф Гаритцман.

Изключително приятно беше за нас да видим как учениците ни показват талантите си и с удоволствие представят училището си. Особено се гордеем с тях, когато задават въпроси, защото и … искат отговори. Те разпитваха очарователната писателка Юлка за книгите й, разпитваха и баварските фермери за животните им, разпитваха и компюрните магьосници, когато бяха на посещение в „Майкрософт”.

Нашите деца познават всеки от учителите в училище по име и не се притесняват да потърсят помощ или да зададат въпрос на когото и да било. И това не е защото нашето училище не е „голямо”. Това е възможно, защото за нас изграждането на подкрепяща учебна среда стои в основата на добрата атмосфера и е главна предпоставка за успешен учебен процес. А те се учат не само в час.

Учат се, когато са в планината – да обичат и пазят природата, да бъдат част от група и да се грижат за приятелите си, да преодоляват страховете си и да се наслаждават на необичайни, провокативни ситуации. Учат се, когато самостоятелно правят проучване и после споделят откритията си. Учат се, когато заедно с родителите си участват в празниците на училището.

Ние знаем, също така, че децата научават повече, ако знанията, които трябва да натрупат имат връзка с реалния живот, затова търсим постоянно начини да доведем учебното съдържание до нещо познато, нещо, което децата искат да си обяснят или да научат още.

Един пример от последните седмици може да илюстрира това: когато се преподава за водата и нейното значение в 4 клас, учениците получиха за домашно да открият информация за замърсен воден басейн в България. Децата направиха чудесни презентации за Черно море, реките Струма и Искър и дори за Владайска река, която тече покрай сградата на училището.

Така абстрактното значение на водата се превръща в нещо конкретно и познато за самите тях, нещо, което реално могат да свържат със своя личен опит. И неусетно започнаха да си мият по-бързо ръцете и да правят забележки на родителите си за необмислен разход на вода.

PRJ Uwekind

Не абстракции, а практика!

Съвременният свят търси хора, които да са адаптивни към бързо променящата се реалност и да показват креативност и нестандарност в решенията си. Затова ние не само създаваме атмосфера за най-добpи постижения в академичната област, но и окуражаваме интелектуалното изследване и критическото мислене.

Ежедневно работим върху това, учениците ни да се развиват като личности, които поемат рискове, които ще се сблъскват с непознати ситуации без притеснения и които ще имат увереността и независимостта на духа да изследват нови роли, идеи и стратегии. Личности, които са смели и последователни в защитата на нещата, в които вярват.

Ние превръщаме това свое разбиране в практика, следвайки го в работата си в часовете. Пример за това са заниманията по история на деветокласниците, които изучават Средновековие. Темата, по която работим ще приключи с диспут по определен казус, свързан със средновековен закон.

Всеки ученик ще приеме определена роля – папа, крал, рицар, васал, крепостен селянин – и ще се опита да представи мнение по проблема, защитавайки го според средновековните представи и обществени разбирания и отношения. Оценката по история ще се оформи, според това как ученикът представя своята роля, което ще е гаранция за това, доколко той е разбрал и осъзнал историческото време и закономерности в обществото.

Съвсем наскоро нашето училище беше оторизирано като първото IB училище за MYP (Програма от 6-ти до 10- ти клас) в България. Ставайки член на най-добрата организация, която предлага и гарантира образование за учениците като граждани на света, ние знаем, че за да станем интернационални, първо трябва да обичаме и приемаме собствената си националност.

PRJ Uwekind

Училището следва да е общество на идеи, а не затвор за идеи!

Участваме в международни проекти, разменяме идеи с деца от Холандия, Германия, Австрия, Румъния, Литва, Латвия и Унгария и им разказваме за страната си. Изучаваме старогръцките митове, но познаваме българските легенди и …даже сами пишем нови. Обичаме книгите на Роулинг и Рик Риърдън, но четем и книгите на Златко Енев и Юлка и се срещаме с тях, за да ни разказват за писането.

Ние осъзнаваме, че училището не е просто институция, която изпълнява държавните стандарти и изсквания за образование, а е общност, в която социалната осъзнатост, обмисленото взаимодействие и ефективната комуникация между ученици, родители и учители е особено важна. Ние не смятаме, че родителите са просто клиенти. За нас те са партньори, които активно се включват в образованието на децата.

Затова, в училището всяка година организираме различни събития – почистваме заедно с родители и приятели Княжевската гора, правим благотворителни базари и подпомагаме конкретни домове, подобряваме училищната среда, приобщавайки в тези дейности деца, родители и приятели.

Да се изгради доверие не е лесно, но ние не се страхуваме да приемем различни гледни точки и ежедневно се изправяме пред предизвикателства, които различните ситуации поставят пред нас. Ние уважаваме учениците си и техните идеи, а когато децата имат свободата да изразяват мнения, те непрекъснато търсят начини да се усъвършенстват. Ние обичаме учениците си, а когато децата се чувстват обичани, те могат да постигнат много… дори и в неочаквани от тях области на познанието или изкуствата.

Разбира се, създаването на една истинска и добре функционираща общност не е лесно и не става бързо. Като начало, всички ние трябва да спрем да оценяваме и критикуваме децата си. Нека ги подкрепяме и се доверяваме на желанията им за посоката на развитието им като учещи се и като хора.

Нека всички работим за това да възпитаме в тах чувството, че са стойностни личности, чиито идеи и работа имат значение.

Тогава цялото ни общество ще се промени. Нали?

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Деси Бошнакова // 6 фев, 2012 //

  Това е училището на моите деца. Благодаря на целия екип – учители, деца и родители за щастието да сме част от онези, които наричат себе си Увекинд общество.

 • Весела Фламбурари // 8 фев, 2012 //

  Радвам се изключително много на описаните методи за обучение! Креативността е най-важното нещо, което децата имат! В това училище са се намерили истински учители, които не само да я приветстват, но и които се грижат, децата да развиват творческите си заложби и да ги превръщат в умения! Браво!

 • Р.Левашки // 13 фев, 2012 //

  Приветствам с радост в душата всяко “кътче” в нашето образование, където децата ни да успеят да изживеят, а и самите те да изградят моралните импулси, които да понесат със себе си по-нататък в живота за един по-добър свят.
  Не се съмнявам, че вашето училище е именно такова “кътче”.
  Имам един въпрос като родител и педагог – в последно време все повече се сблъскваме/думата намирам за много точна/ с един тип, ако мога така да ги нарека “трудно комуникативни” деца или деца с трудна социална адаптация. Има ли място във вашето училище за подобни деца?
  Сърдечни поздрави и пожелания за творчески ентусиазъм

 • И.Николова // 9 май, 2012 //

  Силно съм впечатлена от концепцията ви! Моите деца са родени в Австрия и учат тук в училище с такава реформаторска педагогика.
  Не вярвах, че ще прочета такова нещо на бг-ски.
  Чудесно е, че на децата вече и на някои места в Б-я се гледа на цялостни субекти, на които средата трябва само да предложи подходящите условия, за да се изградят като мислещи, свободни и критични личности.
  Прекрасно е, че ви има, защото ние искаме да се върнем в България! :-)

Коментирай