Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Майкъл Чо

13 февруари, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Жасмина Тачева с илюстратора Майкъл Чо
Превод от английски

Michael_Cho
В личния си блог Майкъл Чо се описва като: “илюстратор на свободна практика, карикатурист и спорадичен писател, базиран в Торонто, Канада. ” Зад това скромно описание стои художникът, отговорен за дизайна и илюстрацията на изданието на Penguin на “Бял шум” на Дон ДеЛило, посветено на 25-тата годишнина на книгата, както и на “Чудното абсорбиращо момче” на Рабиндранат Махарадж от издателство Random House’s. Правил е илюстрации за New York Times Book Review и е създател на уеб комикса Papercut.

A_Family_Portrait
A Family Portrait от Michael Cho

Творбите Ви са разнообразни и изпълнени с креативност. Какво Ви вдъхновява?

Това е въпрос с отворен край. Смятам, че животът и житейският опит са достатъчни да ме вдъхновят. Обичам да предавам момените, които преживявам, на хартия.

Madman_and_the_Atomics
Madman and the Atomics от Michael Cho

Можете ли да опишете за нас типичния творчески път, който изминава една Ваша илюстрация?

Разбира се. Ако е за клиент, обикновено получавам за четене статия или синопсис, които преглеждам, докато мислено обмислям начални идеи. След това прекарвам известно време в нахвърляне на щрихи, изпробвайки различни концепции за илюстрацията. Оттам насетне изработвам първоначалната груба цветна скица, която пращам до арт директора.

Понякога създавам тази скица дигитално, а друг път с маркери и мастило. Когато скицата бъде одобрена, очертавам с молив рисунка, която ползвам като база за финалната картина. Често картината се изработва с гваш, но работя и с маркери и дигитално, според нуждите на илюстрацията.

Ако е моя собствена задача, обикновено слушам много музика, докато работя над някои груби рисунки, които след това оцветявам с гваш и мастило, отново слушайки музика.

superboy-warmups-cho

superboy-1stthumbnail

superboy-cover-finallores

The Adventures of Superboy от Michael Cho

Кое название предпочитате: илюстратор или художник?

Няма значение за мен.

Наскоро оповестихте, че “повече няма да приемам молби за комисионни скици” и че “сега възнамерявам да се съсредоточа върху задания на свободна практика и мои собствени проекти”. Може ли да се заключи от изявлението Ви, че предпочитате да следвате собствените си идеи, а не идеи, зададени от клиенти/ комисионни?

Горе-долу. Първо, трябва да уточня, че под “комисионни скици” имам предвид вида художествена работа, която феновете на комикси искат от художниците, в моя случаи – големи картини на супер герои. Ще продължавам да върша редовната си редакторска/рекламна/каквато и да е работа на илюстратор. Все още изпитвам удоволствие от рисуването на супер герои, но не ми беше приятно да имам списък с комисионни, които да тежат в ума ми постоянно.

Колекционерите на комикс изкуство са готино и търпеливо множество и не ме тормозят с напомняния, но не ми харесваше да имам толкова много работа, тегнеща над главата ми. Така че да – бих предпочел да рисувам разни супер герои, когато на мен ми се прииска, без да ме тормозят списъци с клиенти.

ecm2

ecm4

ecm5

ecm6

ecm7

ecm8

ecm10

A Night at the Opera Pt. 2 от Michael Cho

Кои са най-предизвикателните аспекти в работата Ви?

Може би измислянето на добра концепция в кратък срок. Тези първи стъпки в конципирането на една илюстрация са най-забавни, но могат да са и много нерво-обтегателни, ако е 3 сутринта и още нямаш нито една добра идея.

Също, откакто станах баща, опитвам да балансирам отглеждането на малчуган с работата.

Как промени компютърът начина, по който започвате и завършвате картините си?

crossroads-pencil
Crossroads – pencil от Michael Cho

Хммм, това е интересен въпрос, понеже съм ползвал компютър през целия си професионален живот. Не съм достатъчно стар, за да помня време, когато илюстраторите не са ползвали поне някои компютърни функции – аз навлязох в това поле в началото на ера, когато илюстраторите започнаха да пращат файлове по и-мейл, вместо да пращат оригиналите по Федекс. Така че винаги ми се е налагало да сканирам и коригирам цветове с компютър.

Разбира се днес използвам доста повече софтуер. Това е просто нов инструмент в кутията ми с пособия. Имам cintiq, който ми позволява да рисувам “върху екрана”, и навярно това е оказало най-голямо влияние напоследък – позволява ми да разработвам неща напълно дигитално и да поемам много рискове, знаейки, че винаги има бутон “undo”.

crossroads-lores
Crossroads от Michael Cho

Как мислите, че работата Ви допринася за развитието на обществото?

В най-добрия случай, художниците са визионерите в нашата култура – мечтателите, които си представят нови възможности. Обичам да се надявам, че работата ми допринася за честното визуално документиране на времето, в което живея.

game_of_thrones_1
Jon Snow from “Game of Thrones” от Michael Cho

Какъв съвет бихте дали на някого, който тепърва прекрачва света на илюстрацията?

На хората, които тепърва започват, бих казал: рисувайте всеки ден. Дръжте ума си отворен и никога не се страхувайте да грешите. Постоянно преоценявайте изкуството и подходите към него, които досега сте отписвали. Бъдете професионални и възпитани. Спазвайте сроковете. И опитайте да не губите много време във фейсбук или туитър.

backalleyfallcolour1-lores
Back Alley – Fall от Michael Cho

Смятате ли, че фактът, че сте илюстратор, Ви дава възможност да гледате на света по по-различен начин от останалите?

Смятам, че това се отнася за всички хора на изкуството. Сигурен съм, че музикантите и писателите ипитват нещо близко до илюстраторите. Наистина обръщам по-голямо внимание на визуалните неща, понеже съм визуален човек.

Винаги се оглеждам за интересни детайли в нещата, които наблюдавам, опитвайки да разгадая конструкцията на обектите и да изследвам начина, по който светлината и цветовете си взаимодействат върху повърхността, както и вида емоции, които това пробужда. aНо, като в занаята ми, винаги се надявам да подобря “зрението” си и способността да виждам и оценявам нещата около себе си.

white-noise-cover-colour-rough1
White Noise Cover Colour Rough 1 от Michael Cho

The Amazing Absorbing Boy - Book Cover Art
The Amazing Absorbing Boy – Book Cover Art от Michael Cho

Можете да прегледате най-новите проекти на Майкъл Чо на уебсайта му.

christmascard-2009-lores
Christmas Card 2009 от Michael Cho

Рубрики: Frontpage · Visual Art · За творчеството

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай