Public Republic Art Studio

По Богоявление с покана – стихосбирката „Покана за баща” на Димана Иванова

15 януари, 2012 от · Няма коментари

Dimana Ivanova korica

„Покана за баща”
Димана Иванова

В началото на тази година в изд. „Ерго” се появи и първата поетична книга „Покана за баща” на Димана Иванова в поредицата „Нова българска лира”. Заглавието на книгата е конкретно и по някакъв начин имплицира определянето на родовите отношения.

В книгата обаче става въпрос по-скоро за преобръщането на тези взаимоотношения и тяхното преодоляване. Модернистичната корица на книгата ни приканва да я разгърнем, за да разберем за каква „покана” става въпрос.
_______

„В първата си стихосбирка „Покана за баща” бохемистката Димана Иванова прави светкавичен артистичен воаяж по уличките на Стара Прага, Братислава, София и Варна, и незнайно кое ми хареса повече в сбирката й: дали това, че пише искрено и от сърце, дали двуполовостта на нейната поетика или склонността й да опоетизира баналното и да банализира приповдигнатото…”

Мартин Христов
_______

„Между кориците на тази книга има всичко. Има лирика и епика. Меланхолия и хумор в едно. Еротика и изтънчен мазохизъм. Посвещения на момичета и момчета. Печал. И ерудиция – ту деликатно загатната, ту агресивна, – която ни напомня, че авторката притежава докторска степен.“

Пламен Антов
________

„Тази безпардонна поезия те превзема като съскаща помпейска лава. Вече загубил се, предал се, учудено плуваш в непозната нежност – подземни езера. Тази силна поезия стопява света в два елемента.”

Бети Файон

_______

„Покана за баща” единосъщно носи в себе си най-светлите лирически начала от родната традиция с еманципирания модернистичен поглед на интелектуално и духовно свободната личност. С всичко това книгата е обърната генетически към едни общоевропейски културни пространства, необременени от ограниченията и комплексите на регионалното.”

Пламен Пенев
______

„Вдъхновените стихове на Димана Иванова ни повеждат на емоционална разходка през градове и времена. От вечните въпроси на интимни връзки до безкомпромисно разгледани социални теми, тези творби ни грабват и вълнуват дълбоко.”

Катерина Стойкова-Клемър

_____

И тръгвам аз към теб, като Сизиф,
катеря се
по нервите от пъпни върви,
с ръце, разтворени като разпятие,
аз балансирам по въжето на Екватора,
прострял между Европа и Америка
прането от уханни, бели облаци,
подобно чисто нови, детски дрешки
със пелени от синева и страст!
Пълзя, със мъка, тежка като раница,
и с раница като гърбица, пълна
с хавлии, блузки, памперси и книги –
аз, костенурката, изгърбена от Ероса
на всичките несбъднати желания,
пълзя към теб, момиче от Америка,
като към Новата земя
на вечността ни!

Художник Калина Димова
ISBN 978-954-8689-18-2
Цена 9,00 лв.

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай