Public Republic Art Studio

Излезе от печат петата книга на Оля Стоянова “Какво сънуват вълците”

10 януари, 2012 от · 1 Коментар


Снимка: ИК “Сиела”

Сборникът с кратки разкази “Какво сънуват вълците” включва трийсет текста, писани през последните десет години.

Част от тях вече са отличени в национиални конкурси за проза (Първа награда в конкурса “Рашко Сугарев” 2011, която се връчва тези дни, две Първи награда за белетристика в Студентския литературен конкурс в Шумен, Първа награда в конкурс за кратка проза на издателство “Мисъл” и ЮНЕСКО и др.)

Тук има истории, в които читателят може да разпознае себе си. Героите са обикновени хора, които могат да се срещнат всеки ден – родител, който прави отчаяни опити да реши задачата по математика на сина си, защото знае, че иначе ще изгуби част от уважението му; мъж, който води туристи по пещерите и измисля истории, които да ги забавляват; уличен художник, който продава картини пред музея “Гугенхайм” и една негова картина струва точно колкото билета за музея; алпинист, който си търси работа по специалността или жена, която подминава просяците със свито сърце, защото си мисли, че всички сме свързани в този свят и всички вървим върху много тънък лед.

Книгата отвежда къде ли не – в метеорологична станция или в антикварен магазин, затрупан с римска керамика, бронзови статуи и антични мебели, във Венеция, Ниш, София или някъде високо в планината.

Зад обикновените истории и места обаче прозират други разкази, които показват че не всичко е точно такова, каквото изглежда. А тъжните и смешни истории могат и да са се случили наистина. Защото да живееш обикновено не значи, че животът ти е скучен. Защото обикновените хора често имат необикновена история, която си струва да бъде разказана. А смехът ни води до идеята, че животът може да бъде по-лек и по-приятен.

Оля Стоянова е родена на 14.09.1977 г. в София. Работи като журналист във в. “Дневник” от десет години. Преди това е била редактор във в. “Литературен форум”. Завършила е Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” и след това специалност “Културология”.

Автор е на четири книги – “Фотографии” (2000 г. издадена като Първа награда на конкурса “Веселин Ханчев”), “Проза” (2002 г. изд. “Жанет-45“) и “Пътна карта” (2003, издадена като Първа награда на в. “Литературен вестник” и Младежки дом – Русе), както и на един роман – “Лични географии” (2005 г., изд. “Жанет-45”).
Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки, сръбски и полски.

Печелила е награди за литература и журналистика:
Награда от фотоконкурса на ЮНЕСКО за млади журналисти – 1999 г.
Първа награда в конкурса на издателство “Мисъл” и ЮНЕСКО – 2000 г.,
Първа награда за поезия в конкурс “Дора Габе”, 2000 г.
Първа награда за белетристика в Национален студентски конкурс – Шумен, 2003 г.
Първа награда в поетичния конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”, Поморие, 2007 г. и др.
Първа награда от Първия национален конкурс за поезия на името на Добромир Тонев – март 2011 г.
Тези дни спечели Първа награда в конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев” 2011 г.

През 2004 г. получава златна значка и наградата “Рицар на книгата” на издателство “Сиела”.

Рецензии:

“Писането на Оля Стоянова се отличава с един внимателен поглед към всекидневното, към детайла. Задните дворове, дребните работи, пътните табели, случайно дочутите реплики и изобщо баналното, което „се промушва отвсякъде“, лягат в основата на тази книга.

Фразата е къса и стегната, образността е конкретна, черно-бяла и изчистена от излишен поетизъм. Почти документални описания, плътни и видими.

Стихотворенията на Оля Стоянова са населени с лица и истории — от бабите в Петрич до „Виетнамският лечител от Надежда“. Впечатляваща и сурова книга, в която можем да видим как прозата на всекидневието се превръща в поезия.”
Георги Господинов

“На фона на засилената кресливост в някои литературни кръгове, Оля Стоянова прави впечатление на човек, който умее да се вслушва в мълчанието. Минималист в изказа си, тя забелязва паузите в живота, статичните мигове, когато се вземат важни решения, но отвън това не личи, човешката ситуация.
Текстовете на Оля са лаконични.

Те не се увличат в описания на атмосфера и предмети, в словесни ефекти или кичеста метафорика. При тях като че ли видимите следи на стила за премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи. Не можеш да я смениш, не можеш да пожелаеш друга на нейно място. Оля е търсач на смисъла, на парадокса в реалния живот и веднъж уловила ситуацията, тя няма да я подправи с фалш.

Езикът на Оля е прецизен, конкретен, целенасочен. Тя избягва абстракциите като лековати и недостоверни. Някои автори пишат според максимата, че езикът сам говори себе си. Ако езикът на Оля няма усещането, че ще каже нещо съществено, ние няма да го чуем изобщо.”
Кристин Димитрова

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език, той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото трийсет години пиша и чета разкази.

Този сборник е учебник за писане на модерни къси истории. Героите вътре нямат имена, но парадоксално тази дистанцирана оптика ги приближава максимално до читателя, превръща ги във „всеки един от нас”.

Оля Стоянова с часовникарска точност експериментира с късчетата живот, разделя ги на съставните елементи и създава нова творческа реалност от по-висок, художествен порядък, която светло съумява да преподреди житейския хаос, в който пребивават телата и душите ни. Според мен смисълът на добрата литература е именно в това.”
Деян Енев

“Книгата е толкова смела, колкото смела може да бъде само нежността. Този сборник с разкази заслужава място в библиотеката на всеки, който вярва в литературата, която ни връща към истиските неща. Без поза, без излишен артистизъм. Директно.
Силвия Томова

Книгата на Оля Стоянова “Какво сънуват вълците” е заглавие на ИК “Сиела” и излиза в престижната поредица “Майстори на разказа”.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Оля Стоянова, стихове | Сборище на трубадури // 11 сеп, 2013 //

    [...] Илюстрация: фрагмент от корицата на сборника “Какво сънуват вълците” от Оля [...]

Коментирай