Public Republic Art Studio

19-годишният Димитър Ганев с премиера на втората си книга

6 януари, 2012 от · 2 Коментара

Сборникът с разкази “Следобедите на ленивия любовник”, издателство “Сиела”, ще бъде представен на 11.01.2012 г. (сряда) в клуб “Петното на Роршах” (София, ул. “Христо Белчев” 8А) от 19 часа.

Книгата ще бъде представена от Тома Марков, Васил Георгиев и Стефан Прохоров.

Заповядайте!

Димитър Ганев е роден през 1992 г. в София, но живее във Виена. Пише от ранна детска възраст.

Печелил е първа награда в множество литeратурни конкурси, сред които за най-добър разказ на „Списание Едно”, на книжарници „Хеликон”, на Българското национално радио, на фондация „Братя Мормареви”, на списание „Пламък” и други. Печелил е също така конкурс за драматургия на театър „Възраждане”.

През 2009 г. печели и първа награда в конкурса „Рашко Сугарев” за най-добър публикуван разказ през 2008 г., с което става най-младият лауреат в историята му. Публикува в много печатни и електронни издания.

Превеждан е на английски, немски и руски. Работил е като сценарист на телевизионно предаване и журналист.

Издава първия си сборник с разкази, когато е на 15 години – „Безлични истории”.

Тома Марков за новата му книга: „Следобедите на ленивия любовник” от Димитър Ганев е поразителен сборник с разкази. Истории, подредени като сребърни лъжички за чай в чекмеджето на шкаф от розово дърво, произведен в колониите специално за конкретен и таен салон на нечие имперско адмиралтейство.

Тези разкази ще бъдат винаги като фотоси и филми, направени от автора за конкретното време, гледани през едно друго конкретно време – кутия с двойно дъно на дъното на тайното чекмедже на същия този адмиралтейски шкаф, където се пазят тайните карти за Протоците. Сборникът прекрасно разкрива технологията на ухажването, която от своя страна е полезна за всичко, защото ухажването на нещата е музиката на любопитството, което от своя страна е изградено от нотите на опита.

Този сборник е орган ЗИБЕЛМАН, с всичките музикални тръби на ежедневието, които само голям и роден майстор може да накара да не свирят фалшиво. Господин Димитър Ганев с лекота съумява да върже панделката на темата, каквато и да е тя, на изящна папийонка, и така в панделката няма дори и сянка от баналност. Не я развързвайте, защото ще я унищожите и ще я сведете отново до банална панделка. А всеки знае какво става с панделките…

Колкото до мен и ролята ми на взискателен читател, сборникът успя да ми внуши да се чувствам добре, а именно да бъда любознателно умен. И го желая на всички. Нека да разказваме истории. Успеем ли – ставаме наистина живи.” –

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • otchelnik // 6 яну, 2012 //

    На добър час, Димитре! Пожелавам ти твоят талант да ти носи радост и сладки творчески мъки…

  • Весела Фламбурари // 9 яну, 2012 //

    На добър час, Митко! Да видим, кога ще ми я подариш тази твоя книга… С автограф! Вече чакам! Радвам се много на креативността ти! Продължавай така!

Коментирай