Public Republic Art Studio

За Амилова или пътят до комикса

8 януари, 2012 от · 3 Коментара

Стела Ангелова

stages-shadow4

Модерни времена, различна визия – това важи за всичко, включително и за книгите. Те не са просто листове, изпълнени с редове, но изпълнени с много живописност и съвкуптност.

Неслучайно може би младите хора по цял свят се захласват по комиксите. Те предлагат една цялостност и са прелюдия към оживяване на рисунъка в анимация. Такъв е и проектът Amilova.

Ami (от фр.– приятел) и lova (от англ. love – любов,), или иначе казано Amilova, е един амбициозен български проект с вече едногодишно съществуване. Негови създатели са трима французи – Адриен, Александър и Лоран, които вече четири години живеят в София.

Създадена от почитатели на комиксите и видео игрите, Амилова е онлайн платформа, която предоставя възможността на други почитатели на този тип култура за себеизява, като публикуват свои собствени комикси.

Днес в сайта на проекта има публикувани вече близо 200 поредици и 15 000 редовни потребители от цял свят.

Всъщност има два пътя, по които се създава един комикс. Самият Адриен по време на уъркшопа от 10.12.2011 г. във НДК* споделя за крачката от идеята до сътворяването.

workshop_amilova1

Историята е добре позната – осъзнаването, че не всичко се състои в пари и сигурност. Свободолюбивият артистичен дух решава да поеме по друг път – пътя на красотата. Така се стига до създаването не просто на един комикс, а на една общност.

А във нея са събрани талантливи автори – различни по стил и от различни локации по света, защото за изкуството граници няма. Ето защо творбите на авторите от сайта на Amilova се превеждат на няколко езика, сред които френски, испански, английски, португалски, италиански, немски, японски и, разбира се, български. Преводите се правят доброволно от самите читатели на сайта.

Както споменава Адриен, изкуството също изгражда личността, всъщност то дава началото на нова такава. Причината за голямата отдаденост на целия екип по проекта е именно в комуникирането, което се осъществява между автора и читателите.
workshop_amilova1.2

Близката връзка, която този проект изгражда между творците, освен в интернет пространството се пренася и в реалността. Ето защо екипът на Амилова се стреми да не ограничава живота на комикса само във виртуалното пространство, но и да го представя на живо пред любители, автори и художници.

Така например проектът направи своята премиера пред българската публика на Анивенчър 2011, най-големият годишен фестивал на японската култура в България. Същата година, през месец юли, екипът на проекта участва в Japan Expo Paris, който е най-големият фестивал също на японската култура, но във Франция.

В момента екипът на Амилова организира Първия конкурс за комикси и манги, чийто срок е до 15, идният месец-февруари. Победителите ще се обявяват на 20-ти февруари, трима фаворити, като за тях са предвидени:1000, 500 и 100 евро парични награди и разбира се-издаване на комиксите им.

В момента в конкурса взимат участие 90 автора от различни националности, включително и българи. Победителите ще се изберат с гласуване от читателите и с вот на жури. Всяка седмица до 15 февруари, всеки читател може да гласува за 10-те си любими поредици.

А кой може да прави комикси? На практика всеки с желание и усет за красота.

Вторият, чисто технологически път по създаването на един комикс се състои от четири етапа:
Първо се започва със скицата.
stages-draft1

Втората стъпка е т.нар. лайн арт, или завършен черно-бял рисунък.
stages-b&w2

Третата стъпка е оцветяването.
stages-color3

Последната стъпка е добавянето на ефекти и комиксът е готов, като преди това не забравяте да измислите историята.
stages-shadow4

* На 10.12.2011 г. се проведе уъркшоп, организиран от Френския културен институт на тема „Как се създават комикси“, част от Софийския международен панаир на книгата (6–11.12.2011 г.).
*Снимки, работни скици на етапите:Личен архив на екипа от Амилова

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Весела Фламбурари // 8 яну, 2012 //

  Харесва ми, че художници и фенове се срещат на живо! Супер е защото творчеството е заразно! Много, много интересно!Благодаря!

 • Филка Барбутова // 9 яну, 2012 //

  Благодарим за хубавата статия! Щастливи сме, когато можем да споделим любовта си към комикс изкуството с други хора с усет за красивото и желание да творят :)

 • Crash // 9 яну, 2012 //

  Проектът “Амилова” е интересен точно с посредничеството с читателите. За жалост, от българска страна читателите не са толкова много, колкото от френска.
  Надявам се повече сънародници да “открият” комикса и да видят, че по нашите ширини той не е в минало време, че има и българи, които творят в тази медия сега :) “Амилова” е едно от малкото места, където да ги намерят!

Коментирай