Public Republic Art Studio

Гергана Димитрова за “36 маймуни”, “Праехидно” и редките видове

5 януари, 2012 от · Няма коментари

Интервю на Кристина Никова с Гергана Димитрова

pra

Разкажете ни най-общо за „36 маймуни“. Как възникна организацията? Кои са идеите и хората, които стоят зад организацията?

„36 маймуни” беше регистрирана като неправителствена организация през 2007 година. Блуждаейки между две държави и няколко театъра, ми се искаше да създам нещо трайно, нещо, което да може устойчиво да се развива и да има своя дългосрочна програма. Организация, която да действа реално в полето на независимата сцена в България и да я обогатява.

Основните цели, които си поставя сдружението, са не само да създава новаторски театрални проекти, а и да популяризира новата драматургия и изобщо ролята на изкуството и културата в нашия ежедневен живот. Търсим пресечната точка между политика, наука, изкуство и нашия живот.

36 monkeys

При реализацията на първото издание на дългосрочния проект ProText – платформа за представяне на нова драматургия, към „36 маймуни” се присъединиха и моите колеги режисьори Василена Радева и Младен Алексиев, както и сценографът Елена Шопова.

През годините, около нещата, които реализираме, се появиха множество артисти и хора от различни сфери, които станаха част от семейството на маймуните и с които обичаме да работим заедно.

praehidno

Прекият повод за това интервю е последният проект на „36 маймуни“ „Праехидно“, който стартира през ноември. Вие сте съавтор на текста заедно със Здрава Каменова. Любопитно ми е как се организира работният процес, когато двама автори се подчиняват на една обща концепция и стилистика? Как се отрази това на пиесата?

Хубаво е, когато твориш, да си отворен за нови идеи и влияния, да си готов да поемеш в неочаквана за теб посока. Срещата със Здрава и съвместната ни работа по пиесата беше едно преживяване, което лично на мен много ми допадна.

monkeys

Текстът, който написахме, е може би толкова отворен за интерпретации, колкото бяхме отворени и ние при съвместната си работа. Може би по някакъв начин е белязан от това. Разбрах, че е почти готов, когато прочетох една от работните версии и нещо в корема ми се обърна.

ooooo

Странно беше, когато започнах да го поставям. Тогава си дадох сметка, че пиесата, която сме направили, изисква ужасно много предварителни режисьорски решения.

Имаше моменти, в които се обаждах на Здрава и й казвах „Ох, ще ме побърка тази пиеса. Тя е чудовище. Как можахме да я напишем толкова трудна.” А тя ми отговаряше: „Ами нали ти казваше – отпусни си фантазията, не мисли сега за сцената и как ще се оправят режисьорите и актьорите.” И мисля, че ние се оправихме доста добре.

praehidna

В „Праехидно“ доминират два основни ракурса – от една страна това е „тероризмът“, в частност Манифестът на Тед Качински, а от друга, е екологичната линия – проехидната. Какво Ви повлия за създаването на този „еко-тероризъм“ и доколко той се отнася до социални проблеми или до тези на човешката душа?

Оказа се, че разгръщайки двете линии – на Тед Качински и на проехидната – те започват естествено да си комуникират на някакво мета-ниво, което лично ни засяга.


„Праехидно“

Може би, защото всички ние се намираме някъде там – между живота и технологиите. И когато тези две линии започнат да си пречат, пред нас изниква необходимостта да вземем страна и да станем активни. Мисля, че по някакъв начин този спектакъл активира чувството за самосъхранение.

praehidna 2

Разкажете ни повече за пространството, в което се реализира спектакълът, то е несценично, с какво помага за постигане на желаното въздействие?

Първоначално премиерата беше планирана за НТ „Иван Вазов”, сцена на 4-тия етаж. След една заповед на Министерство на културата от месец май 2011, в която се казваше, че държавата ще субсидира билетите само на изцяло държавни продукции, театърът се оттегли като партньор.

Решихме да направим спектакъла в несценично пространство – в това поне сме добре тренирани от предни проекти. Търсехме дом на „Праехидно” и попаднахме в Suspacios. Там пространството много ни допадна с кубичната си пъзелоподобна структура, която много подхожда на пиесата. А Виви и Стефан от Suspacios се оказаха отворени за театрални инициативи и се съгласиха да играем там.

ted

Ако не греша, „Праехидно“ се игра през ноември като част от програмата на „АСТ фестивал за свободен театър“. Предстоят ли участия на спектакъла в други подобни форуми, международни събития?

Досега проектът беше представен, освен на „АСТ – Фестивал за свободен театър”, и на един форум в Германия. Много ще се радваме, ако дойдат покани и от други фестивали. Финансовата подкрепа позволява само 10 представления и всички малко се тревожим, че скоро представлението няма вече да се играе. Затова призоваваме публиката да не отлага, а да го гледа сега.

monkeysss

pre

Какво да очакваме от „36 маймуни“ след „Праехидно“? Върху какво работите в момента, какво следва?

Търсим финансиране за следващото издание на ProText и за театралния концерт „Хамлетмашина” по Хайнер Мюлер. Освен това подготвяме издаването три книги – нови френски пиеси от колекция „ProText”, томче с 10 нови немски пиеси, съвместно с Гьоте-Институт България и превод на „Постдраматичния театър” от Ханс-Тиес Леман. Ще се опитаме да вземем участие и в няколко международни проекта.

prprpr

ehidna

„Праехидно“ е определян като „театрален разказ от и за редките видове“. Как си представяте бъдещето на редките видове у нас? Какво е нужно за спасяването им?

Много прекрасно би било някой да си даде сметка, че някои редки видове са ценни, и да се погрижи да им създаде подходяща среда, в която те да се развиват. У нас тези видове засега мутират или изчезват.

porpor

ludens

Ted Kachinski

Последните три дати за “Праехидно” са: 10, 13 и 29.01. 2012 от 19:30ч. в Suspacious ул. “Шести септември” 13, София, билети на касите на Ticketstream и на място два часа преди представлението. Цена 10/8лв. Не пропускайте!

Снимки: Виктория Атанасова

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Сцена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай