Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Ваня Шипчанова

9 януари, 2012 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Велика Гюлемерова с Ваня Шипчанова

Vania Shipchanova

Откъде идват идеите ви? Какво ви провокира?

Vania Shipchanova

Това, което напоследък рисувам, са щраусови яйца. Провокация за мен, когато започна да рисувам яйце, е най-вече интересната повърхност – много по-различна, ако мога да я нарека, безкрайна.

Vania Shipchanova

В нея елементите от композицията си взаимодействат по един съвсем различен начин – триизмерно почти. Това ме вдъхновява.

Vania Shipchanova

Разкажете ни за техниката, която използвате.

Техниката е традиционна – рисувам с темперни бои върху грундираната повърхност на яйцето, като на финала лакирам, за да запечатам цвета и изображението.

Vania Shipchanova

Трудно ли се рисува върху щраусови яйца? Какво рисувате върху тях? Трудно ли се намират такива яйца?

Vania Shipchanova

Рисуването е забавление и разтоварване за мен. Сюжети са ми природни обекти – цветя, животни, приказни същества. Веднъж, в началото, пробвах да нарисувам икона, но реших повече да не правя такива опити. Струва ми се нередно да полагам святото изображение върху друг вид повърхност – изкривена, нарушават се пропорции, канон, внушение.

Vania Shipchanova

А иначе самите яйца са доста екзотични, както и щраусите всъщност. Купувам ги от ферми за щрауси – в България има доста такива. Обикновено са само черупки, но първите яйца, които купих, бяха пълни. Едно щраусово яйце е колкото приблизително 8–10 кокоши яйца и са много вкусни!

Vania Shipchanova

Какви други предизвикателства си поставяте?

Предизвикателствата са доста – аз си ги създавам обикновено, но най-голямото е да намеря баланса между задълженията и удоволствията в живота си. Като че ли все по-малко време остава за хубавите неща…

Vania Shipchanova

За какво мечтаете?

За невъзможното – да мога да изхранвам семейството си с нещата, които създавам. За съжаление с изкуство къща не можеш да храниш… И се моля единствено за здраве – за мен и близките ми! Има и разни други работи, за които си мечтая, но знам, че не мога да променя света…

Vania Shipchanova

Как се възприема изкуството, което правите?

Мисля, че като цяло се харесва на хората.

Vania Shipchanova

Продавате ли част от нещата, които изработвате?

Да, това е смисълът на изкуството – да споделиш своите умения и настроения с другите…Освен това работите, които създавам, са с приложен характер (дрехи, аксесоари), така че е задължително да се харесват, купуват и носят!

Vania Shipchanova

Какво пресъздавате в платната си? Има ли мотив, към който се връщате, или не повтаряте темите и сюжетите?

В рисунките си пресъздавам свои вътрешни състояния – емоции, настроения, гледни точки към даден обект или тема.

Vania Shipchanova

Темата за морето ми е една от любимите, макар че всеки път работите се получават по различен начин – абстрактни или по-реалистични – зависи от настроението! Затова обичам да рисувам – винаги е различно и безкрайно забавно и интересно!


Vania Shipchanova

Снимки: Личен архив

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай