Public Republic Art Studio

Промяна в деня и мястото на представянето на „ДНК на думите или инструмент за свирене на поезия” на живо в Alarma Punk Jazz

16 декември, 2011 от · Няма коментари

Поради организационни проблеми, възникнали при подготовката на предаването, достъпът на публика в студио 2 на БНР изненадващо бе ограничен.

Големият интерес, проявен към “ДНК на думите или инструмент за свирене на поезия”, е поводът да преместим пърформанса в Чешки културен център на 22 декември, четвъртък, от 21:30 часа. Адресът е ул. „Г. С. Раковски” 100, София.

От 21:30 часа пърформансът ще се излъчва и в ефира на радио “Христо Ботев” в предаването Alarma Punk Jazz. Затова приканваме публиката да дойде навреме.

Извиняваме се за причиненото неудобство и ви очакваме, за да изследваме заедно думите и звуците.

Знаете ли как изглежда инструментът за свирене на поезия? А как звучи?

Инструментът за свирене на поезия обиколи Пловдив, Бургас и Варна и – отново променен – се връща в София.
Можете да го чуете и видите на 16.12.2011 година, петък, от 21:30 ч. в студио 2 на БНР или да го слушате на живо в ефира на радио „Христо Ботев”.

Пърформансът – импровизация за писалище и две стихосбирки – е част от проекта Runabout project (runabout.eu) на художничката Албена Баева. Стиховете са от „ДНК” и „Иначе казано” на Иванка Могилска.

runabout
Снимка: Петя Боюкова

Изпълнение на поетични текстове на живо се комбинира с модулиране и премодулиране на откъси от стихотворения, звуци и мелодии, изпълнявани на уникален стъклен бас.

Импровизираме с момента и на момента, без заготовки и без предварителни записи. Разказваме една и съща история – за човека и неумолимия цикъл на времето – винаги по различен начин. Ние изследваме и следваме думите и звуците, елате, за да го направим заедно.

Runabout project участва във фестивали за пърформанс и дигитално изкуство като Sofia Underground Fest, (2009) „Малък сезон” на театър Сфумато, (2009, 2010, 2011) и Da-fest, (2009, 2010, 2011). Повече информация за целия проект можете да намерите на www. runabout.eu

Художничката Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. През 2010 година се дипломира в магистърска програма “Дигитални изкуства”, НХА, София.
Тя е основател на Runabout project – платформа за комуникация и интеракция на художници и музиканти. През 2011 година печели наградата за съвременно изкуство Essl.

Участвала е в международни програми за арт обмен в Чехия, Германия, Италия, Естония; в общи експозиции в Германия, Италия, Румъния и България, както и в редица национални и международни фестивали като City Hide Project 06 (Рим, Италия, 2006), Filmini Fest (София, България, 2008), Нощта на музеите (София, 2009 и Пловдив, 2010), Da-fest, (2009, 2010, 2011)

Иванка Могилска има три издадени книги: „ Иначе казано“ – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2010); „ДНК” – стихосбирка (изд. „Жанет 45”, 2004); „Места за загубване” – роман (изд. „Жанет 45”, 2007).

За стихосбирката си “ДНК” през 2004 година печели награда – издаване на книга – от конкурса на издателство „Жанет 45“ и Съюза на пловдивските писатели, а през 2005 получава наградата “Пегас” за поетичен дебют на конкурса „Южна пролет“.
През 2008 година взима участие в срещата на Европейските романисти дебютанти по време на Международния панаир на книгата в Будапеща. Свои творби е чела в българския културен дом в Будапеща и в Печ, Унгария.

През 2010 участва с приказки в арт акцията на Албена Баева „Универсална среща”, както и в сборника към нея.
През 2011 година участва в създаването на пърформанса “ДНК на
думите” на Runabout project.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай