Public Republic Art Studio

Андрей Янев: “Тихата светлина на безмълвието и отраженията на паралелните реалности са две от линиите в моята работа”

7 декември, 2011 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Велика Гюлемерова с художника Андрей Янев

Andrei_Yanev

Г-н Янев, каква е Вашата житейска философия? Достоевски в “Идиот” казва, че „красотата ще спаси света” – дали това е красотата на изкуството?

Изкуството е проявление на висша форма на преобразяване на духа и превъплъщение на божественото от невидимо във видимо. Изразяване и документиране чрез произведенията на изкуството на красотата, силата и мъдростта на създателя.

Така че няма как изкуството да не е част от красотата, която не само спасява, но съхранява паметта и оставя белезите на времето, в което то се случва. А моята житейска философия е съвсем простичка, опитвам се да бъда себе си и да следвам определения ми от Бог път, търсейки и откривайки знаците за това.

Ochite_na_Mariya

Картините Ви са далеч от твърде профанизирания свят. На какво се уповавате? Може ли да се каже, че картините Ви са отражение на Вашата менталност?

Картините ми са отражение или по-скоро резултат от моите лични търсения и опит за отговор на въпроси, които задавам сам на себе си. От къде сме, каква е мисията ни и накъде пътуваме. Веднъж появила се една картина, не я усещам като своя, а по скоро като съобщение към хората, върху което моят подпис само документира нашия генетичен код и времето, в което тя се е случила.

Angel_pazitel-The_guardian_angel

Могат ли картините да влияят на хората? Може ли коя да е картина да се окачи в хола например?

Безспорно картините влияят върху хората.  Да се възхитя от красотата около себе си и да я отразя върху белия лист, е върховно удоволствие и не спирам да го правя. Но да представиш пред зрителя картина, разтърсила те дълбоко, и  да споделиш, и да поканиш зрителя да участва в разговори, да попътувате заедно във времето чрез произведението, също е неповторимо преживяване.

Всеки има свобода да сложи на стената това, което го е развълнувало и е докоснало сърцето му, но стойностното произведение на изкуството не само краси стената в хола, но и говори със свой глас.

Proshka

В едно Ваше интервю казвате, че „стенописът възпитава”. Какво означава това?

Всяко произведение намира своя зрител. Ако една картина се вижда от ограничен брой хора, особено ако е в частна колекция, то със стенописите контактуват огромен брой зрители и всеки търсейки намира свои истини, разкази и притчи в тях.

Разбира се, че стенописите възпитават и са мощен енергиен източник, когато са заредени с енергия, разбира се. Едва ли е необходимо да давам примери с църквите и стенописите в тях, разказващи житията на светци и духовни учители. Нека надникнем в обществените сгради и видим, че там където има стенописи е по-топло, уютно и силно място.

Angel_s_song

Ако трябва да се опишете с някоя от природните стихии, коя би била тя и защо?

Определено е  морето. Не само защото съм роден на морето, а това е изключително мощна “голяма вода”. Тя не се страхува от нищо. Тя просто е себе си!

До какво духовно прозрение сте достигнали след многобройните си посещения на Света Гора и Атон? Различава ли се всяко посещение от предходното?

На Света Гора се докоснах до вътрешни духовни пространства, търсени дълго преди това. Прозрях, че не съм сам и трябва единствено да следвам пътя си. Света Гора ми напомня непрекъснато, че съм временно на Земята и съм толкова незначителна и същевременно много важна част от Божия план, както и всеки човек. Всяко пътуване е различно и неповторимо. Научавам нови и нови неща, които пораждат в мен нови въпроси, идеи за картини, търсене на отговори…

Disturbing_tranquility

Какъв е Вашият стил на рисуване? Как сам се репрезентирате?

Какъв е стилът ми? Стилът ми е Андрей Янев. Някои изкуствоведи ме определят като пост-сецесионист, че съм свързан с традицията, митовете и легендите на моя народ…. Аз съм си аз.

За какво не бихте направили компромис в изкуството?

Не правя компромиси със себе си. Старая непрекъснато да съм искрен и честен към мен и хората.

He_does_not_belong_to_them

Влияете ли се от някого?

От никого не се влияя и не подражавам, което оправдава, че не се вписвам в групи, стилово общуващи и модно изразяващи се дружини. Следвам собствен път.

Една от изложбите Ви се казва „Тиха светлина”, друга „Отражения”. Светът, който създавате, подражава ли на обективната действителност, или е отражение на един фикционален, по-съвършен свят?

Ако търсим красотата и спокойствието на мъдростта, непременно ще усетим мощта на сила, по-висша от нас, силата на Твореца – Светлината. Опитвам се да споделя вълнението и преклонението си пред тази красота и божествен мир, от който всички сме част. Тихата светлина на безмълвието и отраженията на паралелните реалности са две от линиите в моята работа.

Ima_takaw_den

Вярвате ли в утопиите?

Свидетели сме как една  манипулативна теория, повлякла след себе си хиляди хора, повярвали и станали зависими от нея, скриваната дълго истина, след време, когато дойде необходимост да бъде заменена от нова такава се оказва, че сме били част от тази утопия. Така че и аз бях част от една голяма  утопия.

А утопии ни облъчват ежедневно и ни правят зависими. Телевизия, банки, мощни ПР стратегии, реклами, всякакви манипулационни инструменти. Не искам да вярвам в утопии, но съм поел зависимостта от тях като част от обществото и света, в който живеем всички. Струва ми се, че времето на тези модели изтича и скоро ще са история.

Ochite_na_Mariya

Отминал ли е Златният век на човечеството, или все още предстои?

Нищо златно не отминава, то постоянно се създава и натрупва, но се оценява като такова едва след години – това са човешките ни категории. Всичко хубаво пред човечеството предстои, но на ново вибрационно ниво. Много съм щастлив, че съм част от хората, изразяващи мислите си и същността си чрез изкуството. Идва времето на духовността, така дълго стояла скрита в под покривало, че няма как да не се радвам.

Ochite_na_Mariya

Добро място ли е България за човек на изкуството от гл. т. на културните пластове, които сме наследили от различните епохи и култури? Могат ли все още митовете да се експлоатират, да се репрезентират в изкуството, или всичко е казано?

България е едно от най-прекрасните места от Земята. Щастие е, че съм  роден в България. Неслучайно България е единствената държава в Европа, която от създаването си и присъствието и на географските карти не е сменяла името си! Значи нещо се пази тук, нещо важно за хората ще се случи! Културните пластове под краката ни не само ни зареждат.

Те са източник на идеи и основна движеща сила. Не е необходимо да експлоатираме историята, митовете, а просто да се учим от тях. Да търсим връзката с предците си и да търсим нови посоки на изразност. Винаги има още какво да се каже и то да е много мощно и разтърсващо, защото изкуството е призвано да създава, учи, да съхранява и обогатява.

Magija

За какво се молите?

Благодаря ежедневно за това, което ми се дава. Благодаря на Земята и сe моля за нея! Искам прошка и се опитвам да простя! Моля се Бог да осветли душите и пътя ми, на моите близки, приятели и всички хора по Земята, както и на предците ни! Да бъде Бог милостив към нашата необразованост, безверие и човешка глупост. Ангелите да са с нас! От скоро осъзнах, че е важно да се моля и за България. Тя има нужда от нашата помощ.

Water

Андрей Янев е получил солидно образование още в рисувалното училище в Казанлък, Художествената академия в София (при проф. Мито Гановски) и специализация в Художествената академия в Санкт Петербург (при проф. Таласчук).  Навлиза отрано в художествения живот на България, бързо се утвърждава в него и излиза на световната арена на изкуствата.

Картините на Янев излъчват особено равновесие и хармония, тишина и спокойствие, с което те като че ли са извънвременни на фона на френетичното ни ежедневие. Неговият философски разговор с времето и традицията, с вечното и божественото водят до усещането за космическа тишина и вселенска хармония. Така Андрей Янев се представя като истински последовател на исконната магия, наречена изкуство.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Marina // 10 дек, 2011 //

    Калните вадички на профанизирания ни език и отношения просто са пометени от спокойната увличаща красота на излъчването на картини и думи като тези на Андрей Янев!
    Благодаря на Вселената, че ни напомня какви всъщност са хората в дълбоката си същност!

Коментирай