Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Борис Белчев

12 декември, 2011 от · 3 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Виолета Петкова с фотографа Борис Белчев

Boris Belchev

Борис Белчев: „ Най-важното качество, което трябва да притежава един фотограф на диви животни, е търпението, защото понякога се налага да чакаш с часове при минусови температури, дъжд, сняг и дори лежане в калта. “

Бихте ли ни разказали повече за фотографирането на диви животни?

Най-важното качество, което трябва да притежава един фотограф на диви животни, е търпението, защото понякога се налага да чакаш с часове при минусови температури, дъжд, сняг и дори лежане в калта.

Surna

Vodno konche

Аз започнах да фотографирам диви животни през 2006-та и оттогава посвещавам голяма част от свободното си време на това мое хоби. Освен време, фотографирането на диви животни изисква големи инвестиции, защото птиците са изключително предпазливи и мобилни, поради което трябва да се сдобиеш с дълги обективи, укрития, и пътуваш на големи разстояния.

Но това е и чарът на моето хоби, ако не беше толкова трудно и запленяващо, може би нямаше да рискувам здравето си, семейството си и понякога дори живота.

Bird

Bulgaria

Какво Ви насочи към връзката с природата, която сякаш губим все по-осезаемо, особено в динамиката на големия град?

От дете се интересувам от природата, купувах различни енциклопедии и дори започнах да рисувам диви животни, в началното училище реших да кандидатствам в биологична паралелка след 7-ми клас, подготвих се сам и така попаднах в невероятния свят на Дивата природа.

Bumka

Към връзката с природата ме насочи един орнитолог и също фотограф на диви животни – Светослав Спасов, с който се запознах по време на организираното от БДЗП преброяване на белите щъркели през 2004-та, тогава и интересът ми към птиците стана отправна точка на моята любов към дивите животни.

Наблюдението на птици преобърна живота ми на 180 градуса, открих много нови приятели и ми даде възможност и стимул да пътувам.

Dugdosvirec

Подкрепяте ли идеята, че рано или късно „Дивото зове” (както гласи едноименният роман на Джек Лондон)?

Напълно го подкрепям, макар че този инстинкт е характерен за всяко едно същество, не само за фотографите на дива природа.

А как се насочихте по-конкретно към заснемането на птици? Получава ли се контакт между Вас и тях? Лесно ли Ви „допускат” до себе си?

Както казах по-рано, това беше любов от пръв поглед. Не ми трябваше много време, за да реша, че това ще е моето хоби, а може би един ден и професия. Контактът с птиците е един от най-важните критерии, за да направиш добра снимка. Пряк физически контакт е възможен, когато посещаваш някой от многото опръстенителни центрове по света.

За да се доближиш до дива птица, има няколко начина, първо използването на автомобил, но този метод е по-скоро въпрос на късмет. През зимата птиците идват на специално подготвени хранилки, тогава, освен че птицата идва наблизо, й помагаме и да преживее зимата.

Ecologia

Egipetski

Пролетта и лятото най-подходяща тактика е да поставите укритие до локва или изкуствен водоем, където птиците идват на водопой.

Друг непрепоръчителен начин е използването на записи с песента на птиците, но използването му не се препоръчва, когато птиците мътят яйца или отглеждат поколение. Освен това за някои видове е забранено от закона.

Egreta

Gmurci


Как подхождате към птиците? Какви указания бихте дали за успешното им заснемане? Нужно ли е определено поведение, подходящо облекло?

Понякога камуфлажното облекло дори плаши птиците, защото те го свързват инстинктивно с ловджийското облекло, ако нямате палатка или постоянно укритие, най-лесно е да легнете и да се стараете да се движите максимално плавно или изобщо да застинете на едно място, тогава дори плашливи птици свикват с вашето присъствие.

Kalugerica

Koprinarka

Спомняте ли си любопитна случка или преживяване по време на „лов”?

Да, тази пролет имах шанса да снимам и наблюдавам глухари, изключително редки и потайни птици, прекарах денонощие сред тях и дори и да не направих кадрите, които очаквах, останах удовлетворен от преживяването, надявам се на пролет отново да се срещна с тях.

Litva

Livadarche

Mc Kinliey

NatureArt

Какво е посланието Ви като фотограф? Какви пожелания бихте отправили от човека към човека и от природата към човека?

Моето послание като фотограф е да насърча хората да излязат от домовете си и да се замислят повече какво сме на път да унищожим невъзвратимо. Пожелавам на всички хора по света да гледат на природата не като на източник на суровина, а като на дълготрайна инвестиция за бъдещите поколения, не трябва да са егоисти.

Norvegia

Orehche

Wild wonders

Zemerodno

Снимки: Борис Белчев

Казвам се Борис Белчев и съм роден на 3 август в град Плевен, България. От 2006 г. започнах да пътувам на стоп и закупих първата си дигитална камера. След посещение на Дадя, Северна Гърция, започнах да се замислям за покупка на по-сериозна и професионална фото-екипировка. По тази причина, през 2007 г., на Гергьовден, се озовах в „сърцето” на Аляска – национален парк Денали. Тук се запознах с бъдещата си съпруга и така есента на 2007-ма се преместих да живея в Литва. Оттук започна и моята фотографска кариера. Голямата ми страст е фотографирането на диви животни и по-точно – на птици.

През 2009-та спечелих месечното издание на Интернет конкурса „Дивите чудеса на Европа” и останах на трето място във финалния етап на конкурса. В Литва няколко години подред съм удостоен с грамоти от традиционната изложба-конкурс по повод Деня на земята. А миналата година бе даден стартът на конкурса „Кехлибарена водна змия”, целящ да награди най-добрите фотографи на дива природа в Литва, в него моя снимка беше удостоена с грамота в категорията „Природно Изкуство”.

В момента изучавам Екология и опазване на околната среда в Университета „Витаутас Велики” в Каунас, Литва. С фотографиите си целя да покажа на хората по света какво сме на път да унищожим завинаги с безотговорното си отношение към нашата планета. Затова подпомагам и няколко неправителствени организации и университети в България, Литва и Норвегия. Мои снимки можете да откриете на интернет страницата ми, както и в тренировъчния тест на проекта BirdID, координиран от „Nord-Trøndelag University College”, Норвегия.

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

  • Емилия // 12 дек, 2011 //

    Поздравления! Не спирайте да фотографирате! Успех!

  • niki // 12 дек, 2011 //

    …Бобиииии, гордея се – ако нямаш планове стягай се с нас за Лондон …

  • Велика Гюлемерова // 12 дек, 2011 //

    Страхотно…. наистина няма нищо по-истинско, красиво и вълнуващо от красотата на природата и нейните обитатели. Уловени са прекрасни моменти ! Успех

Коментирай