Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Ралица Бежан

7 ноември, 2011 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Росица Йотковска с Ралица Бежан

Винаги различна и изненадваща не само в превъплъщенията си на сцената, но и в живота, винаги чаровна, винаги естествена, винаги завладяваща: представям ви Ралица Бежан!

Ralica Bejan_

Ти се занимаваш с музика още от четиригодишна. Как откри обаче театъра? Какво е за теб да бъдеш актриса?

Да, баща ми е музикант и музика звучеше и все още звучи в къщи непрекъснато. Той акомпанираше на акордеон и пиано на много добри певци и артисти. Една от тях бе актрисата и певица Милка Янакиева, която притежаваше силно комедиен талант. Аз се правех, че си пиша домашните в едната стая, а всъщност гледах и слушах нейните скечове и песни в другата стая. И носейки темперамента и тънкия усет за хумор, наследени от баща ми, аз, разбира се, се опитвах да повторя и нейните номера.

От друга страна майка е искала да стане актриса – мечта, срещнала съпротива от страна на дядо ми. Всяка вечер тя ме приспиваше със стихове на български и руски класици. Водеше ме на театър и опера. От нея съм наследила драматичната чувственост. Дори влязох във ВИТИЗ, сегашен НАТФИЗ, точно 20 години след като дядо ми я е изкарал със скандал от приемните изпити. Знаех, че искам да съм като Лайза Минели, да пея и играя еднакво добре, и животът ме срещна с възпитаниците на Иван Недялков, курсисти по пантомима, който се готвеха да кандидатстват актьорско майсторство. Записах се една година пантомима и започнах да се готвя за НАТФИЗ.

Copy_of_MG_2483

А какво е да бъдеш певица?

Не деля актрисата от певицата, това е проявление на едно и също – аз съм артист и полагам усилия, за да бъда по-добър професионалист.

Ти имаш докторска степен и си преподавател в школи „Ведна“ и школи „Монтфиз“. Как се чувстваш в своята академична изява:)?

Има неща, който животът ти предлага и ти решаваш дали да приемеш или не. Аз приех предложението от съдбата в лицето на проф. д-р Елисавета Сотирова и водена от желанието за развитие, открих още една страст, преподаването.

Ralica3
Ралица Бежан със своите ученици на Арт Фестивала на Монтфиз през лятото на 2011 г.

Професията на актьора е силно обвързана с човешката психология, с общуването, със себеосъзнаването като цяло. Как тя ти помага – или може би пък пречи – в ежедневния живот?

Само и единствено помага в общуването с близките ми и себеопознаването, но ми се иска да има и хапче непукизъм, което да взимаш при нужда, и което да защитава силно чувствителната природа на актьорите, без която те не биха били добри актьори.

_MG_6163-2
Ралица Бежан със своята дъщеричка

Как съумяваш да съчетаваш призванието си на актриса и певица с майчинството?

С голямо желание, любов, добра организация и помощ от страна на бабите и съпруга ми.

Когато кажем „като по филмите“, обикновено имаме предвид, че в живота не се случват нещата, които се случват по филмите:) До каква степен се случват те за един актьор?

Ако кажем, че кожата ни е тясна, няма да сбъркаме, затова влизаме под кожите на различни образи. За една вечер можем да изживеем влюбване, смърт и раждане. Емоционалното натоварване е голямо, но и полетът на душата също. Актьорската професия е истинско приключение, но тя е свързана и с огромен труд, дисциплина и каляване на характера. Зад магията „като по филмите” стоят дълги снимачни дни, повторения на множество дубли, много често студуване, неудобства и – огромно търпение.

New_Picture_3_
“Play Back”

Имаш ли любима роля или роля, която да е изиграла особено значение в твоя живот?

Всичките ми роли са част от мен и са имали значение в живота ми, всяка нова е най-любимата.

Какъв е театърът, който искаш да правиш, кои са ролите, които искаш да играеш, какви са филмите, в които искаш да се снимаш, книгите, които искаш да издадеш оттук нататък?

Искам да репетирам с големи режисьори, искам да си партнирам с талантливи актьори, искам да снимам в истински филми, искам да издам умни книги:)

Ти имаш лилав колан по Таекуон-до. Какво взе от своите занимания с бойни изкуства за изявата ти на сцената?

В бойните изкуства трябва да задържиш и прикриеш емоцията, а в театъра да я поведеш и разкриеш пред другите. Таекуон-до разви дисциплината, волята и, разбира се, добрата ми физическа форма.

RALICA_1

В практиката си на актриса и певица и в своята преподавателска дейност ти използваш и много източни техники за освобождаване на гласа, за развиване на интуицията и за себеразвитие изобщо. Разкажи нещо повече за това.

Това е нормална тенденция, свързана с напрегнатия ни начин на живот. Освобождаването на паразитното напрежение и близостта с природата е основно и в метода на Станиславски. На тази основа се развиват съвременните достояния, първо на Сисили Бери, 10 години по-късно на Кристин Линклейтър, и още 10 години по-късно на Патси Роденърг, която е ученичка на Сисили. Като режисьори по словото и трите изследват респективно скрития глас, естествения глас, вътрешния глас, освободен от паразитни напрежения, узрял да изрази “душата”.

Ralica6
Ралица Бежан със свои ученици

Доста актуален е напоследък проблемът за органичността на един актьор на сцената. Като преподавател по сценична реч къде слагаш самата ти границата между естествеността и сценичността?

О, естествеността е голям препъни камък. „Да сме като в живота” – актьорите, който приемат така органиката, трябва да разберат, че сцената е надежедневна ситуация и там има правдоподобна реч и живот, а не като в живота.

Ralica I Mariana K2

Работата ти като актьор често е свързана с нетрадиционни методи и техники. Разкажи малко повече за това, например за участието ти в “Едип цар”?

Работата ми с Димитрис Сотириус за международния гръко-кипарско-български проект “Едип цар” в Народния театър “Иван Вазов“ беше една от най-полезните ми школи след завършване на академията. След дълъг кастинг между 200 човека бяха избрани 15 актьори (сред които, за моя радост, и аз), за да участват в хора на трагедията.
Комбинацията от движенческите техники на Марта Греъм, Буто техника, техника “Александър”, йога и медитация, с произнасянето на древногръцкия стих, като някои строфи бяха на старогръцки, се оказа едно от най-големите ми професионални предизвикателства.

На неповторимите срещи с гръцки професори по елинистика, история и гръцка философия ни бяха разяснени много тънкости в текста и митологията, разтълкувано ни беше например значението на така важната за древногръцката трагедия “хюбрис“ (лоша гордост – гордостта на тираните, виновна за трагичният им край, която символизира стремежа на човека да контролира природните закони, желанието му за “равноправие с боговете”).

За разлика от трупата на Брук при работата й с античния текст, ние знаехме разпределението на стиховете и правилно поставените ударения. И все пак също търсехме въздействието им по-скоро като музика, отколкото като актьорско изпълнение, тъй като непосредственото внушение на емоцията е по-силно чрез музиката. За три месеца нашата група се превърна в един организъм и тази връзка в днешни дни премина в страхотно приятелство.

Ralica

Какво трябва да се промени, според теб, в българския театър?

Категорично да се приемат закони за спонсориране на изкуството, да се обособят открити сцени, да се регламентира понятието репертоарен театър и актьор в такъв театър и понятието актьор на свободна практика, да има пазар, а не капсулирана, затворена система от роднини и семейни приятели. Най-важното е да се промени отношението на политиците към изкуството, респективно театъра. Защото ако не се осъзнае, че духовната храна също е важна, нацията ще се обрече на оскотяване.

А на българската музикална сцена?

Ще се повторя – да се продуцира музика, да има пазар, медиите да подкрепят бг музиката.

Каква е рецептата на успеха:)?

Да си в хармония със себе си и света около теб.

Ralica2

Нещата, които искаш да направиш, но все още не си успяла?

Да се науча да карам ски и да полетя с делтапланер:)

Какво те вдъхновява?

Всичко може да ме вдъхнови, усмивката на дъщеря ми, есенна разходка в гората, хубава музика, картина, среща.

Как се виждаш в своята най-прекрасна представа за бъдещето?

Щастлива, каквото и да означава това.

Благодаря ти за това интервю:)

Ралица Георгиева Ковачева – Бежан се занимава с музика от 4 годишна, а професионално от 15 години. Има частно музикално образование по певческо изкуство и пиано.

Като ученичка играе в Мим студио към Младежки дом “Средец” с ръководител Иван Недялков. Повлияна от разностранните си интереси, кандидатства в „Консерваторията” – естраден отдел и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Приета е и на двете места, но избира да следва в НАТФИЗ. През 1997 г. завършва висшето си образование специалност: Актьорско майсторство за драматичен театър при проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков.

Играла е в театрите: „Алтернатива”, Драматичен Театър “Стефан Киров” гр. Сливен, Драматичен театър гр. Монтана, Драматичен театър “Иван Димов” гр. Хасково, Народен театър “Иван Вазов”, Нов Драматичен Театър “Сълза и Смях”, Драматичен театър гр. Ловеч. Към настоящия момент е актриса в Драматично-куклен театър Враца.

Има над 30 РОЛИ В ТЕАТЪРА, като едни от най-запомнящите са: Ема – „Хоровод”, Ади Поса, Соня – “Плейбек”, Ирине, Софи – “Посоката далеч от теб”, вдовицата Куин – “Плейбоят от джендема”, Тя – “Тя в отсъствие на любов и смърт”, Кристине – “Куклен Дом”, Сестрата, Проститутката – “Роберто Зуко”, Камий – “С любовта шега не бива”, Лизи – “Човекът, който донесе дъжд”, Лейди Ана, Жулиета, Маргарита – “Притчи за страстта”.

СНИМАЛА е в кинопродукциите: „Версенженторикс”, “Бай Ганьо се връща от Европа”, “Семейство” и др.

Участва и в телевизионните сериали: “Магна Аура”, “Сбогом Лили”, “Той и Тя” , „Стъклен дом” и др. Снимала е и множество реклами.

Активно се занимава с ОЗВУЧАВАНЕ НА ФИЛМИ:
„Женени с деца”, „Флинстоун”, „Две момчета и едно момиче”, „Живот след развод”, „Мойте мили съседи” и др. Нейният глас е избран и звучи в редица анимационни филми – „Атлантида изгубената империя” – Принцеса Кида, „Лило и Стич” – Нани, „Синбад мореплавателя” – Принцеса Марина, „Чикън Литъл” – Фокси. „Колите 2” –Холи, „РИО” – Линда и др.

Паралелно с актьорската професия Ралица продължава да се занимава с МУЗИКА. Записва две авторски песни „Бягам към теб” и „Зелени улици”. Пее и работи като водещ аниматор в десетки концерти и програми от регионален и национален мащаб. Три години подред участва в турнето на Театъра на Българската Армия „Новобранска Пролет”. Освен солови участия през 2002 г. Ралица става част от група ”Mery Lu Band”. С нея заминава в Южна Корея и пее в продължение на 9 месеца в „Woobang Tower Land” – голям увеселителен парк в град Даегу. Там участва и в голям джаз концерт с индивидуалното изпълнение на песента „Fly me to the moon” под акомпанимента на биг бенд. След връщането си в България, до 2009 г. е част от група „К2”. От 2005 г. работи по джаз и поп проекти с пианиста Калин Жечев.

През 2008 г. защитава аспирантура на тема „Гласът като средство на драматичното” и получава научна степен доктор. Има преподавателска дейност като асистент на проф. Елисавета Сотирова в НАТФИЗ, в класовете на проф. Крикор Азарян. Три години подред провежда уоркшоп – психофизически подходи в обучението по гласово-говорна култура – „Пластика, слово, глас” в МОНТФИЗ. Води часове по актьорско майсторство и в Театрална Студия „Ведна”.

През 2011 г. провежда уъркшоп по сценична реч в рамките на МОНТФИЗ Арт Фест Шумен.

В момента играе в три представления. Може да я видите и в рок-фентази-комедията „Донеси ми главата на принца 2” в „Рок Театър”.


“Донеси ми главата на принца 2″

Рубрики: Frontpage · Графити · За творчеството · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай