Public Republic Art Studio

Eксклузивна анкета с победителите в литературния конкурс “Писането е лудост”, категория Проза

31 октомври, 2011 от · Няма коментари

На вниманието на читателите на “Public Republic” предлагаме ексклузивна анкета с наградените кандидати в литературния конкурс “Писането е лудост”.

Официалното награждаване се състоя на рождения ден на списанието, отпразнуван със специална арт-вечер в Центъра за култура и дебат “Червената къща” в София на 24-ти октомври. За онези от вас, които не са имали възможност да присъстват на пъстрото събитие, следващите редове са прекрасна възможност да се запознаете с номинираните автори в категория “Проза”, а за присъствалите – още един шанс за среща с тях.

Албена Тодорова-Радионова – Първа награда в категория “Проза”

Albena_Todorova

Родена съм 400 години след Шекспир – факт без значение и за двама ни. В града – родно място на Нобеловия лауреат Елиас Канети, който е предвидил, че Шведите няма да дадат награди на двама от един и същи град и любезно се е преместил в друга държава. В Старопрестолния град съм станала магистър по езика на брадърите Кирил и Методий по времето, когато той още не беше със затихващи функции. Работя нещо като дресьор на лъвове в минно поле, но се изживявам като Господ, който от човешката кал прави човеци. Във всеки случай съм си заслужила да пиша професията си с главно У. Другото е диагноза „Писане”, документирана от много публикации и някой и друг спечелен конкурс.

Какво Ви провокира да участвате в конкурса „Писането е лудост“ и какво значение имаше той за Вас?

В темата припознах себе си. В списанието – кръг от духовни единомишленици, към които бих искала да принадлежа. В журито – авторитети, чието одобрение би ме поласкало. А и съблазнителната награда …

Писането за Вас е…
… изява на по-добрата част от мен.

На какво се надявате?
Един ден, в Края, като се обърна и погледна назад, да се усмихна.

Коя книга четете в момента?
Този въпрос е малко като игра на карти. Всеки гледа да „цака” с по-„голяма” книга. Да кажа Библията и „Одисей” на Джойс? Извън шегата – най-често чета по няколко книги едновременно. В зависимост от посланията, които носи всяка, те ли мен избират, аз ли тях …Наскоро прочетох сборника „Българско зелено” с последните работи на Станислав Стратиев. Велик е!

Ако можехте сами да изберете сферата, името и темата на конкурс, в който да участвате или журирате, какви биха били те?
Да речем, конкурс „Мис Вътрешна красота”. Или „VIP –ове на духа”. Определено ми допада и „Не говоря, а действам, за да направя света по-добро място”. Все такива баналности. От типа „Мога да искам и искам да мога”.

Далия Ал-Халил – Втора награда в категория “Проза”

Dalia_Al_Khalil

Родена съм на 31. 07. 1990 г. в гр. София. Завърших Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Сега съм студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”.

Какво Ви провокира да участвате в конкурса „Писането е лудост“ и какво значение имаше той за Вас?
Темата на конкурса ме провокира – веднага започнаха да се изграждат различни образи и картини в съзнанието ми. Не спирах да ги редактирам на ум, да споря със себе си. Беше вълнуващ процес – изливах мислите си, после се смеех над тях. Станах бдителна към малките битови ситуация, за да уловя още и още идеи. Ако това беше петия рожден ден на Public Rebuplic, то за мен също беше рожден ден.

Писането за Вас е…
… звяр, седящ в клетка с открехната врата.

На какво се надявате?
Утре сутринта да се събудя и да мога да ходя и да се разхождам, да мога да гледам и да виждам, да мога да чувам и слушам, да мога да говоря и разбирам, да мога да улавям ароматите и да ги разпознавам, да мога да усещам и да ме усещат. Всичко останало са подробности.

Коя книга четете в момента?
Никога не чета само една книга. Чета няколко книги едновременно в зависимост от настроението ми: ако съм изпаднала в дълбоки екзистенциални терзания – Херман Хесе „Демиан”; когато искам да се докосна до другата философия за живота – Тери Пратчет „Крадец на време”; искам ли действителността да ме провокира – Джеръм Джеръм „Празни мисли на един празен човек”; а когато в мен преобладава силно необходимостта да променя света – Шалва Амонашвили „Здравейте, деца! Как сте деца?”

Ако можехте сами да изберете сферата, името и темата на конкурс, в който да участвате или журирате, какви биха били те?
С интерес бих участвала или журирала конкурс с име и тема „Homo ludens”.

Стоян Гичев – Трета награда в категория “Проза”

Stoian_Gichev

Роден съм през 1955 г. Имам икономическо образование. Последните 18 години пиша статии и правя издания, свързани с управлението, данъците и осигуровките за малките и средните фирми. Понякога пиша и на други теми. (Хей, нямам интересна биография, по-интересно е случващото се около мен).

Какво Ви провокира да участвате в конкурса „Писането е лудост“ и какво значение имаше той за Вас?
Срещнах в мрежата информация и приех възможността като предизвикателство. Все още не мога да оценя значението му, но е стимулиращо.

Писането за Вас е…
приятно занимание (и занятие).

На какво се надявате?
За надежда… не зная, но във всички случаи участието ще ми помогне да преценя какво е необходимо, за да продължа да пиша.

Коя книга четете в момента?
Библията (просто съвпадение) и „Фън шуй за душата”.

Ако можехте сами да изберете сферата, името и темата на конкурс, в който да участвате или журирате, какви биха били те?
Есе на тема „Моят ден, моят свят”. Трябва да обясня: искам да пиша за младите хора (аз съм от по-старо поколение), а за да го правя успешно, нужно ми е да ги разбирам, да съумея да докосна техните стремежи, техните мечти, техния свят. Един сбор (или сборник) от такива есета би отговорил на много от въпросите ми.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай