Public Republic Art Studio

Понеделник, 24 октомври 2011

25 октомври, 2011 от · 9 Коментара

Невена Борисова

Непосредствено, след като Николай Бойков, който познавам само като автор, ме покани за „Дневници”, започнах да мисля какво да разкажа. Леко екзалтирана, донякъде хипнотично, като хамстер на колело, обикалях из главата си, разсъждавайки за случващото се напоследък. Превърнах се в домакин, припряно пазаруващ продукти, които да сготви с определен сос и подправки за неочаквани гости.

Ежедневието е половин или цял килограм картофи или кашкавал, които обаче неизбежно придобиват някакъв вид във фурната на съзнанието. Знам за гостите, че обичат да четат и да се вглеждат в нечии мисли. Че се хранят често с букви и преживявания. Това, опитът учи, в някои случаи може да е вкусна, питателна храна, но може и да нанесе сериозни поражения на стомаха. Ясно е и, че гостите понякога са самотни и искат да избягат или пък да се върнат към себе си, или просто им се чете нещо тонизиращо съзнанието. Е, как да се угоди съвсем на това…Но поне готвачът е дружелюбен и има подобни вкусове към храната, няма съмнение.

320_SoupLetters

Та, добре дошли в стаята (една седмица от живота) на едно 24-годишно момиче, което вече физически започва да прилича на възрастен, т.е. като водолаз се потапя в неприятностите и преимуществата (има ги) на следващия етап от живота си. Главното преимущество на този вид относително „остаряване” след 20-тата човешка година е равнопоставеността между насочилия се „към тридесетака” и „приземелия се върху тридесетака”. Дори да си придаваш вид на докторант, ако си на 20 години, винаги си оставаш ококореното момиче в очите на някой 30- или 40-годишен човек, който мисли, че знае повече от всички 20-годишни момчета и момичета, взети заедно. Сега най-после тази дискриминация към възрастта изчезна. Добро утро, относителна зрялост! Разбира се, понякога има и досадни подробности, като свикването с това да боравиш с прагматичните измерения на квартири, заплащане. Да не обръщаш внимание, доколкото можеш, приказките за Великата икономическа криза и ефектите й върху близки хора например. А ако си журналист, както е при мен, поводи за ядосване съвсем не липсват.

SoupTableGreens4768W
“Не е действителната моя маса, но е идеална за виртуално мисловно сборище”

Хотелът, в който сте се озовали, може да се нарече тризвезден и дори четиризвезден заради динамиката на мислите за случващото се. Тук обаче има и спокойствие, доказателство за което е често заеманият диван във всекидневната. Една котка върху него ви гледа любопитно, казва се Миша.

kotka

Има и една малка тревожност, която би проличала, да речем, ако имаше изгризани моливи на масата. Има само малки проблеми с щорите – понякога заяждат при спускането или вдигането. Стаята е светла, само в ъглите светлината е малко по-приглушена, останала е насаме със сложените там предмети и ги изучава. Ако не ви хареса, разбира се, може да си тръгнете, но ще трябва да задържа куфара ви. Шега.

Заповядайте. Тук, във всекидневната някои неща са припряно прибрани в шкафовете, защото, нали разбирате, не всичко е за очите на гости или пък има смисъл да бъде показвано. Може би ще се запитате: „Дали тази е от разкрепостените, които ще разкажат нещо пикантно, някоя несподелена любов, някоя бурна история от живота си?”. Разочароваща истина е, че преди да се сприятеля истински с някого, му говоря повече философски, отколкото „строго фактологично” за секса и работата. Разочароващо е, знам, но няма да ви прецакам съвсем, като разказвам за градския транспорт или за пилене на нокти например. Но пък и в крайна сметка, човек трябва да бъде внимателен с тези неща – току-виж е обидил някого. Шегувам се.

Да видим какво има на масата. Лека храна, да кажем – супа и салата. Днешният ден, въпреки че е понеделник, беше почивен за мен след работен ден и премина в четене, говорене по телефона, ходене на лекции. И „постразмисъл” след избори. Следих всички нарушения, за които граждани са подавали сигнали на един сайт: https://www.fairelections.eu/alerts.

turkey-soup-ck-1120328-l

Започнах „Парфюмът” на Патрик Зюскинд, което беше дълго време отлагано заради вътрешни резерви, но в крайна сметка се захванах, успоредно с „Измислици” на Хорхе Луис Борхес. Помагах и на една приятелка да си намери работа, говорихме по телефона. Тъй като при писането й на новини руският й език се оказа по-зле от това, което и двете очаквахме, се заехме да си блъскаме главата и да преценяваме колко точно е зле и дали, въпреки, че е зле, тя да не се пробва на тази работа.
Гриша Трифонов ми изпрати стихотворение, което е написал и което изпих като горещ, тъмен шоколад. Разказваше най-общо за страховете и паразитното им съществуване върху хората. Да, едно от заключенията след това, си струва да е, че човек трябва да се бори да не се страхува от нищо.

snimka_nn

Приятелят ми се казва Евгени. Преди заспиване с него гледахме „Меланхолия” на Ларс фон Триер и въпреки двучасовата й продължителност и сънливостта го издържахме докрай. Кирстен Дънст не е красавица, но с „непластмасовия„ си вид е убедителна за реалистична роля, като тази на истерична младоженка. В началото човек може да помисли, че тема на филма е меланхолията и ефектите й върху съзнанието, но той постепенно се фокусира върху страха. Меланхолията във филма е страх, невъзможност поради него да се концентрираш в обичния човек или в нещата, които обичаш. Меланхолията, казва Сьорен Киркегор, великият меланхолик, е истерия на душата.

Въртележка на духа. Затова трябва да се избягва. Старателно.
Вечерта приключи красиво. Неизбежно. Хубаво е при заспиване да се опреш чело в гърба на човека, когото обичаш. И този гръб да е като бент, който овладява придошла, неспокойна и буйна река. И да е тъмно, тъмно, но само мислите ти за това, че си щастлива, да проблясват като малки въгленчета в съзнанието ти.

До утре.

Nevena

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

9 Kоментара за сега ↓

 • imagenes de flores silvestres con frases // 21 фев, 2017 //

  El rosal quejica se hace con variedades de flores en mazos injertándolas en troncos de rosal
  silvestre escogido, a una altura de 1,60 m. Sus
  ramas flexibles caen pegadas al tronco, llegando hasta el suelo.

 • evento2016.tedxriodelaplata.org // 14 мар, 2017 //

  Aprenda Entretanto a Apoderar-se Níquel na Rede mundial de computadores no Nauta Reflexo graças a
  a sua Folha Lucrativa – Geradora com Arrendamento
  Biscate na Rede de computadores interligados! http://evento2016.tedxriodelaplata.org/diga-sofrer-verba-na-world-wide-web-todavia-acirrar-sua-proventos

 • free psychic advice // 3 май, 2017 //

  I believe this website got a bit of truly useful stuff
  on it!

 • plantas trepadoras con flores nombres // 18 май, 2017 //

  Si eres amante de la naturaleza necesitas hacer ciertos lindos y originales arreglos florales, entonces
  estas preciosas flores silvestres te encantarán, las plantas son muy preciosas, pero las que se dan en la mitad de la yerba tienen un encanto
  singular, descubre cuales son las mejores.

 • spy sms text messages apk // 17 юли, 2017 //

  I know this web site offers quality dependent articles or reviews and extra
  stuff, is there any other web site which gives these kinds of information in quality?

 • christmas party venues in London // 22 авг, 2017 //

  Thanks for another informative webb site. Where else could I get that kind of information written in such an ideal way?
  I’ve a venture thhat I’m just now runnong on, and I have
  been at the glance out for such information.

 • como fazer um fichamento no word // 27 авг, 2017 //

  It’s an remarkable post designed for all the web viewers; they will take benefit from it I am sure.

 • 12bet // 27 авг, 2017 //

  According to statistics, there are more than 11 million players that frequently signing in to
  experience on these fun social network games. Well, if you’re
  in the habit of gambling then its more inclined when not today maybe
  later you’ll borrow money from them. If you are a beginner and want to experience Texas Hold’em poker, then you’ve to understand the principles first.

 • steroids and diabetes // 24 окт, 2017 //

  Othbers use hypodermic needles to.

Коментирай