Public Republic Art Studio

Ангел Петков за KINETIC и птицата с дървени криле

23 октомври, 2011 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic
Интервю на Кристина Никова със скулптора Ангел Петков

angel Petkov

Разкажи ни първо как започна да се занимаваш с визуални изкуства, какво те провокира. Някой повлия ли ти?

Как започнах да се занимавам с визуални изкуства? Първите си работи всъщност не помня. Баща ми ми е разказвал, че като малък съм съчетавал малки паднали жълъдчета и кибритени клечки във формата на породисти магаренца. Имал съм най-интересните играчки, защото просто съм си ги сглобявал от току-що потрошени такива. Рядко се случваше да ми допадне композицията на някой от заобикалящите ме електроуреди, затова просто ги разглобявах и прекомпозирах. На малко по-късен етап от живота си дойдох от град Септември в София, за да уча в Националната Художествена Гимназия „Илия Петров”.

Там се случиха интересни неща с моя живот; измислих течение в изкуството, което наричам „Денгубизум”, провокиран от липсата на антисоц концепции в изложбените пространства. Някъде по това време започнах да правя правя скулптури, които са символ на забързаното ежедневие и въздействат на повече сетива.
Хората, от които мога да кажа, че съм повлиян, са Theo Jansen, Arthur Ganson, Tom Shannon, Festo и Jean Tinguely.

Angel Petkov Kinetic

Занимаваш се с графика и скулптура. Изключително интригуващи са кинетичните ти скулптури. Откъде почерпи вдъхновение и идеи за тях?

Занимавах се с графика преди време, в момента тя отлежава в малко дъбово буренце в избата с охладнели спомени. Сега нещата, които ме вълнуват, са свързани с обекти, обединяващи многосетивност. Те са по-известни като кинетичните скулптури на KINETIC .Тези трудни за описване, странни предмети на изкуството, са изградени от боклуци, които са изхвърлени от хора с несъзнателната идея да ги намеря и да ги рециклирам в танцуващи манекени, ходещи и тацуващи по немалко софийски барове. Освен че могат реално да танцуват в ритъм с музиката, имат и възможност да въздействат върху реципиента чрез неговите съзнателни движения, когато той залюлее сферата. Тя разпознава шест посоки в триизмерното пространство и командва по един обект за всяка една посока. След като написах думата посока, се сетих за това, как избрах тази посока в изкуството – просто това е езикът, на които мога да изразя мислите си.

ap

Вдъхновението! То дойде от случайно попаднал у мен албум на Jean Tinguely. Там видях близки до моите изразни средства за първи път…. голямо розово перо, прикрепено към бормашина върху светло син фон… второто силно вдъхновение се вкопчи в мен, когато видях ходещите по плажа животни на Theo Jansen. Задвижвани от вятър.

Концепцията за кинетичното изкуство е нещо ново у нас. Какво е най-характерно за него като изразно средство?

В BG доста неща са нови. За доста хора е новост фактът, че изкуството не е нещо за ядене. Характерно за кинетичната скулптура като изразно средство е, че е малко по- въздействаща от паметника на Съветската армия и много по-въздействаща от малката кичозна пластика, от която сякаш като от заразна болест страдат болшинството от хора, които се наричат скулптори.

Angel Petkov Kinetic

В „кинетичната” си работа си партнираш с други двама артисти – Стела Стойнова и Васил Василев. Разкажи ни повече за тях. Как се събрахте? Как създадохте kineticbg.com?

Със Стела и Васко си партнираме от години за по бира, а като екип KINETIC от около година и половина. Васко е един от най-добрите аргонови заварчици в България. Стела е човекът, който отговаря за нашият сайт www.kineticbg.com. Събрахме силите си с цел нещата да бъдат разпределени и да се случват по лесно . Създаването на сайта беше цяло приключение. Подготовката за сегашната визия отне половин година!

Angel Petkov Kinetic

Как си представяш бъдещето на кинетичната скулптура? Факт е, че човечеството е все по-повлияно от технологиите и механиката.

Бъдещето според мен е в интерпретирането на взаимодеиствията. Симбиоза между екстериорната и интериорната кинетична скулптура. Нещо, което ми хрумва сега, е пример за една такава симбиоза…задвижвани от вятър кинетични обекти в близост до стъклена фасада на сграда, които да пращат електронни сигнали до обекти, направени от използвания в японската кинетична скулптура материал ферофлоид. Той се вдига във въздуха на електромагнитно поле, като образува вълнообразно коносовидни форми, изразявайки състоянието на въздушните потоци отвън.

Angel Petkov Kinetic

Работата ти изобилства от причудливи форми и концепции, които са не просто нестандартни и красиви, но и функционални. Какво е това – техническа мисъл или вдъхновение?

Техническата мисъл е просто инструмент за доброто реализиране на причудливите и функционални форми. Технологията се развива и тя трябва да се използва в скулптурата, защото може да направи зрителя и участник в кинетично-скулптурна композиция.

Angel Petkov Kinetic

По какви проекти работиш в момента? Какво ти предстои в творчески план?

В момента с KINETIC работим по един проект, който да представи нашите неща в Лондон на ежегодното изожение на Kinetica museum. След като получихме покана за това участие, в момент на ентусиазъм не осъзнавахме, че всъщност не разполагаме с нужния бюджед за това. В момента организираме нещо като благотворително парти… покана към нашите приятели да ни помогнат със събирането на парите.

Моите бъдещи планове за свързани с развиването на кинетичните ни обекти към навлизането им в експерименталната реклама и дизайн. Преодоляването на стереотипи, спиращи иновативното развитие на това изразно средство.

Angel Petkov Kinetic

Когато правиш птица с дървени криле, представяш ли си, че лети?

Всъщност дори си представям целия ѝ полет. Представям си я и как плува…заради дървените криле… при това свободен стил. Но в сладка вода!

Angel Petkov Kinetic

Angel Petkov Kinetic

Angel Petkov Kinetic

Angel Petkov Kinetic

Angel Petkov Kinetic

Angel Petkov Kinetic

Ангел Петков накратко

2006 — Първа самостоятелна изложба, галерия “Дебют”, София
2006 — Първа награда за скулптура от Годишната изложба “Конкурс на Илия Петров”, София
2007 — Втора самостоятелна изложба “Скулптура и графика”, галерия “Дебют”, София
2007 — Първа награда за скулптура от Форум на визуалните изкуства “Дартс”, София
2007 — Първа награда за скулптура от Националния конкурс за изобразителни и приложни изкуства “Импресия”, Пловдив
2008 — Участие с кинетична скулптура в представянето на новият модел на “Миникупър” в “Ялта”, София
2008 — Първа награда за скулптура от Националния конкурс организиран от БОК за Олимпийските игри и представяне на България
2008 — Участие в изложбата по случай Олимпийските игри в Пекин
2009 — Участие в изложба на СБХ за млади таланти с кинетична скулптура

Снимки: Из личния архив на Ангел Петков

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай