Public Republic Art Studio

‘Use It or Lose It’ или Бояна Желязкова за „момичето с цигулката“ и Good Music Society

24 октомври, 2011 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic
Интервю на Кристина Никова с музикантката Бояна Желязкова

Bo Black

Започвам нашия разговор с поглед назад. Наскоро група Ajabez, на която ти беше член, се сбогува с почитателите си. Какво оставихте зад себе си с нея?

Аявис или група „Радост”, както Васко Кръпката ни нарече веднъж, се роди на улицата. От приятели, които мечтаеха заедно. Да променят, да свирят, да са на сцената, да пишат музика. Да направят нещо различно. Около 6 години свирихме и в един момент бяхме стигнали 10 човека -имахме дори тромпет. Започнахме да пишем наши песни, да се учим да свирим. Всъщност аз вече свирех класика от около 10 години, но това нямаше нищо общо с музиката, която създавахме с бандата. Там беше различно. Не виртуозност, а чувство. Емоция. Усмивка. Вяра. Това остава в мен. В нас. И много, много прекрасни моменти с още по-прекрасни хора.

Boyana Good Music Society

Края на Ajabez обаче беше и началото на една нова формация с изключително позитивно послание – Good Music Society. Разкажи ни повече за този проект. Как се роди? Каква е концепцията му?

Преди около 9 месеца решихме, че ще сменим името си. Good Music Society съществува като идея от близо две години, но не предполагахме, че така ще се „прекръстим”. Аявис никога не е била просто музикална група. Много повече общество от хора, приятели, приятели на приятелите и т.н. Хора, които правят неща заедно. Така например “The Bridge” – фестивал за изкуства във Видин, който започнахме преди две години заедно със същите тези хора. ”Good music” – става дума за посланието, което отправяме чрез музиката си, а “society”, защото покрай нас винаги има хора, с които работим, творим и мечтаем.

Good Music Society – Heavenly Hound

Good Music Society – Consciousness of love acoustic

Кои са лицата на Good Music Society? Върху какво работите в момента? Какво ви предстои? Къде можем да ви чуем?

Михаил Стефанов, Васил Крумов, Стоян Петров, Ангел Малешков, Бояна Желязкова – Good Music Society. В момента довършваме нови песни и работим върху стари идеи. Съвсем скоро ще бъде и първият ни концерт като Good Music Society - 27 октомври в Swinging hall, 20:30h.

Участвали сте в доста фестивали, но коя е заветната ви цел, награда, участие или продукт?

Заветна цел? Wembley? Хах! … Често се шегуваме, че ако не свирим и в най-малките клубове и градчета, така както бихме свирили на Уембли, то едва ли бихме излезли извън Балканите въобще. Мисля, че имаме много и различни цели и мечти, но най-вече – музиката ни да достига и докосва повече хора. Вероятно цел и мечта на повечето музиканти.

good music society

Самата ти си певица и свириш на цигулка. Какво означава музиката за теб?

И всичко, и нищо. Ако не си способен да даваш таланта си на онези, които имат нужда от него, след като го развиваш непрекъснато, то няма особен смисъл от него. ”Use it or lose it”, казват англичаните. Преди време мислех да уча арабистика, но след това се отказах, като разбрах колко по-универсален и лесен език е музиката. Език, с който можеш да преоткриваш, но и да се губиш, но най-вече да въздействаш. Раждаш емоции, споделяш такива, караш някого да се усмихне, връзка с Бог. Спасение – написах “House of pain”, когато си мислех, че нямам нищо и никого.

Бояна и Васил Good Music Society

За публиката си позната и от работата ти с писателя Ясен Василев в спектакъла „Хляб и зрелища“. Пишеш и музика за театрални постановки. Изпитваш увлечение към театъра специално или просто си любител на нестандартните формати?

”Хляб и зрелища” беше едно от онези неща, които провокират в мен нещо неочаквано. А именно – театъра. Поле за експериментиране, изключително вдъхновяващо и бих казала голямо удоволствие да работя с човек и творец като Ясен Василев. Написах музиката към представлението „Любовни хватки” към Театър „Възраждане“, а ролята ми е „момиче с цигулка” -изненадващо, нали?!:)

Bo 2

Откъде черпиш вдъхновение и идеи?

От всичко. Така например, напоследък вдъхновение са ми онези същества, наречени деца. Работя в един център за интелектуално развитие от 0 до 5 („Дом с крила“) и съм изненадана колко естествени, чисти, искрени и непредсказуеми са малките. Какво по-хубаво? Има какво да научим от тях.

Какви творческите ти планове за близкото бъдеще?

Good Music Society.

Помечтай в няколко изречения…

Път. Два автобуса – един пълен с хора, които свирят, танцуват, пеят и творят, другият – с инструменти, сцена, осветление. Ново място, нови хора, усмивка, маестро – музика!

gms

Още от Good Music Society:

Снимки: Из личния архив на Бояна Желязкова

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена · Сцена

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай