Public Republic Art Studio

За “Какво сънуват вълците”

22 октомври, 2011 от · Няма коментари

Оля Стоянова

Kakvo_synuvat_vylcite
Снимка: just plain Carl

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език, той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото трийсет години пиша и чета разкази”, казва за тази книга писателят Деян Енев.

В сборника “Какво сънуват вълците” са включени тридесет кратки разказа, които разхождат читателя в различни краища на света – от скалите за катерене около Мальовица до музея Гугенхайм във Венеция, от неосветените части на някоя пещера до антикварен магазин, затрупан с римска керамика и антични мебели. Героите са обикновени хора, пълни с необикновени истории.

На пръв поглед тук има разкази, в които всеки може да разпознае себе си – родител, който прави отчаяни опити да реши задачата по математика на сина си, алпинист, който си търси работа, учител, който мечтае за Великите географски открития или жена, която подминава просяците със свито сърце, защото си мисли, че всички вървим върху много тънък лед. Зад обикновените истории и места обаче прозират други разкази, които показват, че не всичко е такова, каквото изглежда.

Тук има място за много ирония, а също и внимание към детайла, към онези моменти, в които времето спира и човек остава сам със себе си.

Оля Стоянова е автор е на четири книги – три стихосбирки “Фотографии” (2000 г.), “Проза” (2002 г.) и “Пътна карта” (2003 г.), както и един роман – “Лични географии” (2005 г.). Печелила е куп първи награди за поезия, проза и журналистика. Родена на 14.09.1977 г. в София, завършва “Журналистика” и след това и “Културология” в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работила е десет години във вестник “Дневник”, преди това е била редактор във в. “Литературен форум”.

Тази година спечели Първа награда в Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев, Първа награда в конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”. Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски.

“Този сборник е учебник за писане на модерни къси истории. Героите вътре нямат имена, но парадоксално тази дистанцирана оптика ги приближава максимално до читателя, превръща ги във „всеки един от нас”. Оля Стоянова с часовникарска точност експериментира с късчетата живот, разделя ги на съставните елементи и създава нова творческа реалност от по-висок, художествен порядък, която светло съумява да преподреди житейския хаос, в който пребивават телата и душите ни. Според мен смисълът на добрата литература е именно в това.”
Деян Енев

“Книгата е толкова смела, колкото смела може да бъде само нежността. Този сборник с разкази заслужава място в библиотеката на всеки, който вярва в литературата, която ни връща към истиските неща. Без поза, без излишен артистизъм. Директно.
Силвия Томова

“На фона на засилената кресливост в някои литературни кръгове, Оля Стоянова прави впечатление на човек, който умее да се вслушва в мълчанието. Минималист в изказа си, тя забелязва паузите в живота, статичните мигове, когато се вземат важни решения, но отвън това не личи, човешката ситуация.

Текстовете на Оля са лаконични. Те не се увличат в описания на атмосфера и предмети, в словесни ефекти или кичеста метафорика. При тях като че ли видимите следи на стила за премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи. Не можеш да я смениш, не можеш да пожелаеш друга на нейно място. Оля е търсач на смисъла, на парадокса в реалния живот и веднъж уловила ситуацията, тя няма да я подправи с фалш.
Езикът на Оля е прецизен, конкретен, целенасочен. Тя избягва абстракциите като лековати и недостоверни. Някои автори пишат според максимата, че езикът сам говори себе си. Ако езикът на Оля няма усещането, че ще каже нещо съществено, ние няма да го чуем изобщо.”
Кристин Димитрова

Книгата на Оля Стоянова “Какво сънуват вълците” е заглавие на ИК “Сиела” и излиза в престижната поредица “Майстори на разказа”.

Kakvo_synuvat_vylcite

“Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова.

Тази книга писателят Деян Енев нарича “учебник за писане на модерни къси истории”.

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език,
той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с
разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото трийсет години пиша и чета разкази”, казва за тази книга писателят Деян Енев.

Оля Стоянова е известна повече като поет – автор е на няколко много успешни стихосбирки,
а през 2005 дебютира с проза с романа “Лични географии”. Работи като журналист.
Носител е на много първи награди за поезия, проза и журналистика.
Тази година спечели първа награда “Рашко Сугарев” за къс разказ,
първа награда за поезия в конкурса “Добромир Тонев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и е финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”.

“Какво сънуват вълците” излиза в престижната поредица “Майстори на разказа” на ИК “Сиела”.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай